Η λιτότητα επιστρέφει στην Ευρώπη

Βέλγιο, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία θεωρούνται «μεσοπρόθεσμα υψηλού κινδύνου» σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Η συμβουλευτική εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε τις υπερχρεωμένες χώρες της Ε.Ε. να περιορίσουν τις μεγάλες δαπάνες και να συρρικνώσουν τα ελλείμματά τους, που κρίθηκαν ως υπερβολικά. Σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (EFB) ανέφερε ότι οι πέντε χώρες της Ευρωζώνης που θεωρούνται «μεσοπρόθεσμα υψηλού κινδύνου», δηλαδή το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να επιδιορθώσουν τα δημοσιονομικά τους. Οι εν λόγω χώρες «θα πρέπει να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για να καταβάλουν επιπλέον προσπάθεια με στόχο να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα. Οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την υποκείμενη απόκλιση των δαπανών, προστατεύοντας παράλληλα τις επενδύσεις», τόνισαν οι αξιωματούχοι του Συμβουλίου.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η ανάγκη για δράση κρίνεται πιο επιτακτική από την εποχή που δημιουργήθηκε το Συμβούλιο, το 2016, για να προτείνει μεταρρυθμίσεις μετά την κρίση χρέους της περιοχής. Βασική αποστολή του είναι να συμβάλλει στην άσκηση των καθηκόντων της Κομισιόν στο πλαίσιο της πολυμερούς δημοσιονομικής εποπτείας της Ζώνης του Ευρώ.

Η νέα δημοσίευση συμπίπτει με τον εξονυχιστικό έλεγχο των δημοσιονομικών της Γαλλίας σε μια στιγμή που οι εκλογές της Κυριακής μπορεί να οδηγήσουν σε αποτελέσματα που, σύμφωνα με έκθεση της Scope Ratings, θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό καθεστώς της χώρας. Ανάμεσα στους ευρύτερους κινδύνους, ο οίκος ανέφερε το πιθανό «πάγωμα» των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών αλλά και ένα ενδεχόμενο πλήγμα στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

«Συνολικά, το EFB θεωρεί ότι είναι κατάλληλη μια αρκετά περιοριστική δημοσιονομική ώθηση το 2025», ανέφερε η έκθεση. «Αυτό θα βοηθούσε επίσης να διατηρηθεί η σχετικά ευνοϊκή αξιολόγηση των κρατικών κινδύνων από τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Σε σχετική ενημέρωση ο Ματέους Σούρεκ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας και ένα από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, προειδοποίησε για τις συνέπειες της μη προστασίας της δημοσιονομικής βιωσιμότητας δεδομένου ότι η αντίδραση της αγοράς μπορεί να αποβεί βάναυση, καθώς έχει την ικανότητα ακόμη και να ανατρέπει κυβερνήσεις.

Η έκθεση εκφράζει απογοήτευση για το γεγονός ότι τα ελλείμματα σε ορισμένα μέλη της Ευρωζώνης θα είναι μεγαλύτερα από το αναμενόμενο και επισημαίνει ότι γι’ αυτό ευθύνονται τόσο οι προσδοκίες των ψηφοφόρων όσο και οι απαντήσεις των πολιτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT