Πρατήριο με νοθευμένα καύσιμα: Το έκλεισε η ΑΑΔΕ, το άνοιξε το δικαστήριο

Πρατήριο με νοθευμένα καύσιμα: Το έκλεισε η ΑΑΔΕ, το άνοιξε το δικαστήριο

Oταν δικαιώνονται λαθρέμποροι καυσίμων - Πρατήρια που είχαν σφραγιστεί ανοίγουν με την έγκριση δικαστηρίων

3' 23" χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί κάποιος να διαθέτει στους πολίτες νοθευμένα καύσιμα και να συνεχίζει ανενόχλητος την ίδια πρακτική; Οπως φαίνεται μπορεί, και μάλιστα με την έγκριση των δικαστηρίων. Οπως μπορεί επίσης να ξηλώνει τις ταινίες σφράγισης που είχαν τοποθετήσει οι φορολογικές αρχές και να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά σαν να μη συνέβη τίποτα. Το εντυπωσιακό στην ιστορία που ακολουθεί είναι η «επιβράβευση» από τα δικαστήρια των πρακτικών των ιδιοκτητών του πρατηρίου καυσίμων.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Πρωτοδικείο Πειραιά ανέστειλε τις αποφάσεις των φορολογικών αρχών δίνοντας το δικαίωμα στο βενζινάδικο να επαναλειτουργήσει αναστέλλοντας τη σφράγιση (προσωρινή διαταγή αναστολής). Οπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, πρόκειται για μια συνήθη πρακτική των Πρωτοδικείων να «νίπτουν τας χείρας τους» μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής εκτέλεσης. Δηλαδή, το δικαστήριο επιτρέπει τη λειτουργία για διάστημα 2-3 μηνών (ανάλογα με τον φόρτο του δικαστηρίου) μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της απόφασης. Τα ίδια στελέχη της φορολογικής διοίκησης αναφέρουν ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ωστόσο επισημαίνουν τον προβληματισμό τους όταν υπάρχει ανάλυση του Χημείου του Κράτους για νόθευση καυσίμων!

Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου επιβάλλεται το μέτρο της σφράγισης σε πολλά καταστήματα για μη έκδοση αποδείξεων ή παραποίηση μηχανισμών, τα τοπικά Πρωτοδικεία αναστέλλουν σε χρόνο-ρεκόρ τις αποφάσεις των Αρχών και οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να λειτουργούν.

Ο έλεγχος

Ολα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2024. Επειτα από πληροφορίες που έλαβαν οι Αρχές, ειδικό κλιμάκιο πραγματοποίησε δειγματοληψία σε πρατήριο στην ανατολική Αττική. Τα δείγματα ελέγχθηκαν από τη Χημική Υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και βρέθηκε ότι το δείγμα πετρελαίου κίνησης ήταν νοθευμένο με πετρέλαιο ναυτιλίας σε ποσοστό 95%.

Συνήθης πρακτική η αναστολή σφράγισης πρατηρίων από Πρωτοδικεία μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης.

Να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια του ελέγχου, οι υπάλληλοι του πρατηρίου παρακώλυαν το έργο των ελεγκτών, σπρώχνοντάς τους, αποσπώντας και απορρίπτοντας μέρος των δειγμάτων που ελήφθησαν από τις αντλίες του πρατηρίου, μη επιτρέποντάς τους να σφραγίσουν τα υπόλοιπα δείγματα καυσίμων, σύμφωνα με όσα αναφέρονται από την ΑΑΔΕ.

Μετά την επιβεβαίωση της νοθείας από τη Χημική Υπηρεσία της Αρχής, οι τελωνειακοί ελεγκτές της Δίωξης Λαθρεμπορίου του 4ου Τελωνείου Πειραιά, με τη σχετική απόφαση ανά χείρας, προχώρησαν στη σφράγιση του πρατηρίου για δύο χρόνια, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που προβλέπει αυστηροποίηση των κυρώσεων για τη λαθρεμπορία και τη νοθεία καυσίμων.

Ετσι λοιπόν στις 7 Ιουνίου οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ, με τη συνδρομή εννεαμελούς ένοπλης ομάδας της ΟΠΚΕ της ΕΛ.ΑΣ., προέβησαν στη σφράγιση της εγκατάστασης του παραπάνω πρατηρίου για δύο χρόνια. Ταυτόχρονα κινήθηκαν οι διαδικασίες για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της επιχείρησης στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, δύο ημέρες μετά η επιχείρηση παραβίασε τη σφράγιση, με αποτέλεσμα η τελωνειακή υπηρεσία μαζί με τους αστυνομικούς να επιστρέψουν στο πρατήριο και να το σφραγίσουν ξανά. Ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκαν τα μέτρα δέουσας επιμέλειας για την απαγόρευση διάθεσης καυσίμων στο συγκεκριμένο πρατήριο και για τα πρατήρια που εμφανίζονται να διοικούνται από τα πρόσωπα τα οποία διοικούν το πρατήριο που σφραγίστηκε. Δηλαδή, με βάση τον νέο νόμο απαγορεύεται να διατεθούν καύσιμα από τους διακινητές και τα διυλιστήρια καυσίμων. Σε διαφορετική περίπτωση τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους ανωτέρω είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.

Ομως όπως προκύπτει, οι επιχειρηματίες, παρά το γεγονός ότι το Χημείο εντόπισε νοθευμένα καύσιμα, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, στις 19/6 η επιχείρηση υπέβαλε στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά αίτηση αναστολής της απόφασης σφράγισης. Στις 27/6 εκδόθηκε προσωρινή διαταγή για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης σφράγισης μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής εκτέλεσης. Σύμφωνα με έμπειρους δικηγόρους, η εκδίκαση της αίτησης κρατάει περίπου 2-3 μήνες, ανάλογα με τον φόρτο των δικαστηρίων. Ταυτόχρονα, ο ελεγχόμενος αιτήθηκε την προσωρινή ανάκληση της απόφασης για την απαγόρευση διάθεσης καυσίμων σε άλλο πρατήριο, για την οποία επίσης πέτυχε την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης της απόφασης.

Η αναστολή

Υστερα από τις προσωρινές διαταγές που εκδόθηκαν από τους δικαστές του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, οι τελωνειακές αρχές αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη σφράγιση του πρατηρίου που βρέθηκε να πουλάει νοθευμένα καύσιμα και την απαγόρευση διάθεσης καυσίμων σε άλλο πρατήριο που ελέγχεται από τα ίδια πρόσωπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT