Σχέδιο αύξησης της προσφοράς εργατικού δυναμικού

Σχέδιο αύξησης της προσφοράς εργατικού δυναμικού

Ερχονται μέτρα για να μπουν στην αγορά εργασίας περισσότερες γυναίκες, νέοι, ΑμεΑ και συνταξιούχοι

2' 26" χρόνος ανάγνωσης

Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών, των νέων και των ατόμων με αναπηρία, την ενεργό γήρανση, καθώς και την αντιστροφή του κύματος μετανάστευσης νέων που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, προανήγγειλε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση. Ο κ. Πατέλης βέβαια ξεκαθάρισε πως μπορεί με τα μέτρα αυτά να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος των αναγκών της αγοράς εργασίας, όμως θα πρέπει και οι εργοδότες να βελτιώσουν τους μισθούς που προσφέρουν αλλά και τις συνθήκες εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, τα τελευταία 5 χρόνια έχουν δημιουργηθεί 430.000 νέες θέσεις εργασίας και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε 500.000 άνεργους και 70.000 κενές θέσεις εργασίας. «Για να διατηρήσει η χώρα μας υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να διευρύνουμε την προσφορά εργατικού δυναμικού», τόνισε και περιέγραψε 5 τομείς στους οποίους αναμένονται αντίστοιχες δράσεις το επόμενο διάστημα:

Γυναίκες – ηλικιωμένοι. Η χώρα μας έχει την τρίτη χαμηλότερη συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται μόνο στη γονεϊκότητα, διατρέχει όλο το ηλικιακό φάσμα της συγκεκριμένης ομάδας του εργατικού δυναμικού. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, εκτός από τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της γονεϊκότητας – μητρότητας, αλλά και μέτρων όπως προώθηση μεγαλύτερης ευελιξίας στους γονείς, ως προς τα ωράρια εργασίας και την τηλεργασία, από πλευράς της κυβέρνησης, θα πρέπει και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να στηρίξουν τις γυναίκες. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σχεδόν μηδενική συμμετοχή των μεγάλων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης δημιουργίας βρεφονηπιακών σταθμών.

Μάλιστα η γυναικεία απασχόληση θα μπορούσε, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, να συνδυαστεί και με μέτρα στήριξης των ηλικιωμένων, στο πλαίσιο προγραμμάτων στρατηγικής ενεργού γήρανσης.

Νέοι και brain drain. Η Ελλάδα έχει το 4ο χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής νέων 15-29 ετών στο εργατικό δυναμικό (41,2% έναντι 56% στην Ε.Ε.). Ενα μεγάλο ποσοστό ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων ΝΕΕΤs (των νέων που ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται, ούτε παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης). Οι νέοι αυτοί θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, να συνδυάσουν, για παράδειγμα, την εποχική εργασία με τις σπουδές, ή τη συνεχιζόμενη κατάρτιση. Μια ακόμη πηγή αύξησης του εργατικού δυναμικού είναι η επιστροφή μέρους τουλάχιστον από τους περίπου 500.000 νέους που έφυγαν από τη χώρα (brain drain) την περίοδο 2010-2021.

Συνταξιούχοι – ΑμεΑ. Στην Ελλάδα, 1,2 εκατ. συνταξιούχοι είναι ηλικίας κάτω των 72 ετών. Με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την απονομή της πλήρους σύνταξης στους συνταξιούχους που εργάζονται, ήδη πάνω από 100.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει ότι απασχολούνται. Ο αριθμός αυτός αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί έως το τέλος του έτους.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), σύμφωνα με τον κ. Πατέλη απαιτούνται αλλαγές όχι μόνο σε ζητήματα παροχής κινήτρων, αλλά και αντίληψης προκειμένου να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας χιλιάδες άτομα που μπορούν να δουλέψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT