Εκτίναξη τουριστών από Τουρκία και αύξηση δαπανών από Γερμανούς

Εκτίναξη τουριστών από Τουρκία και αύξηση δαπανών από Γερμανούς

Τι δείχνουν τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών της Visa για το 2023

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι από τουρίστες που προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες όπως η Γερμανία και η Ρουμανία, σημαντική ενίσχυση των ταξιδιωτικών εισπράξεων από τις ΗΠΑ και εκρηκτική αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από την Τουρκία προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες που πραγματοποίησε η εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Visa. Σύμφωνα με την ανάλυση της Visa, οι περισσότεροι επισκέπτες το 2023 ήρθαν στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύοντας το 13% του συνόλου, ενώ η χώρα προέλευσης με τη σημαντικότερη αύξηση ήταν η Τουρκία, που σημείωσε άνοδο 163%. Οι ΗΠΑ ακολούθησαν στη 2η θέση, καταγράφοντας αύξηση 23% σε ένα έτος. Σε σύγκριση με το 2019, οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 56%.

Χρησιμοποιώντας το 2019 ως μέτρο σύγκρισης διαπιστώνεται ότι, παρά το γεγονός πως το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των αγορών από τις οποίες προσελκύει ταξιδιώτες η Ελλάδα, ο αριθμός των επισκεπτών από χώρες με λιγότερους επισκέπτες, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ρουμανία και η Ιρλανδία, έχει αυξηθεί σημαντικά. Για ορισμένες χώρες, όπως η Ελβετία, η αύξηση των δαπανών είναι ανάλογη με εκείνη των επισκεπτών, σε άλλες περιπτώσεις όμως, όπως εκείνες της Ρουμανίας και της Γερμανίας, καταγράφονται δαπάνες υψηλότερες από την αύξηση των επισκεπτών, γεγονός που αναδεικνύει ότι η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη ενισχύεται. Οι «επισκέπτες μακράς διαρκείας», δηλαδή εκείνοι που έκαναν συναλλαγές με ξένες κάρτες στην Ελλάδα για πάνω από 30 μέρες, πραγματοποίησαν το 15% της συνολικής δαπάνης στη χώρα. Από αυτούς, 17% αποτέλεσαν οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ, ενώ ακολούθησαν εκείνοι από την Κύπρο με 14% και αυτοί από το Ηνωμένο Βασίλειο με 12%. Η εστίαση και η νυχτερινή ζωή αποτέλεσαν τις κατηγορίες με την υψηλότερη δαπάνη στην Ελλάδα το 2023. Πιο συγκεκριμένα, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα συγκέντρωσαν το 22%, ξενοδοχεία και καταλύματα το 19%, και σούπερ μάρκετ το 7%.

Στα νησιά, η Σαντορίνη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των δαπανών με κάρτα με 57% και ακολουθούν Ρόδος και Χανιά. Στην Αθήνα σημειώθηκε το ένα πέμπτο του συνόλου των δαπανών στη χώρα. Ολοι οι προορισμοί εμφανίζουν αύξηση δαπανών, εκτός από τη Μύκονο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT