Ερχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις των ΑΠΕ

Ερχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις των ΑΠΕ

Θ. Σκυλακάκης: Οι ΑΠΕ σήμερα είναι πολύ φθηνές. Και οι μπαταρίες μπορούν να λειτουργήσουν στην αγορά χωρίς επιδοτήσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Η μετάβαση από την περίοδο των επιδοτήσεων στις ανανεώσιμες πηγές, στη συμμετοχή τους απευθείας στην αγορά, είναι η βασική προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που περιλαμβάνει και την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στο 28ο Annual Economist Government Roundtable.

«Οι ΑΠΕ σήμερα είναι πολύ φθηνές. Και οι μπαταρίες μπορούν να λειτουργήσουν στην αγορά χωρίς επιδοτήσεις, ειδικά σε περιόδους που υπάρχουν περικοπές πράσινης ενέργειας. Θα ανοίξουμε την αγορά της αποθήκευσης με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο δίμηνο», ανέφερε ο υπουργός.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη μείωση κατά 70% της αξίας των εγγυητικών επιστολών για τους παραγωγούς ΑΠΕ προκειμένου να μειωθεί το κόστος. Επίσης, σχολίασε πως η ενεργειακή ασφάλεια μπορεί να επιταχυνθεί με την ανάπτυξη ΑΠΕ σε πολύ μεγάλη κλίμακα. «Γιατί σου ανήκουν, κανείς δεν μπορεί να σου τις πάρει ούτε να σου σταματήσει το καύσιμο που είναι δικό σου και δωρεάν, είναι ο ήλιος και ο αέρας σου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οσον αφορά το φυσικό αέριο, σημείωσε ότι ο δεύτερος τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε φάση δοκιμών και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία, υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες της χώρας σε LNG. Ο κ. Σκυλακάκης δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί στη σημασία των διασυνδέσεων, είτε αυτές αφορούν το φυσικό αέριο είτε τον ηλεκτρισμό, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «θετική δύναμη που προωθεί τις διασυνδέσεις προς όφελος της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

Στο μεταξύ, σε μήνυμά του προς το συνέδριο ο υφυπουργός για θέματα ενέργειας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής καθώς και τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού. Στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας, Βίκτορ Παρλίκοβ, τόνισε ότι ο ενεργειακός εκβιασμός από τη Ρωσία άλλαξε το ενεργειακό τοπίο στην περιοχή καθώς χώρες που ήταν σχεδόν 100% εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο, διασυνδέθηκαν με την Ε.Ε. και δραστηριοποιούνται στη διαμετακόμιση ενέργειας. Τάχθηκε δε υπέρ της ανάπτυξης του «κάθετου» διαδρόμου φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη. Εν συνεχεία, ο γενικός γραμματέας του East Mediterranean Gas Forum, Οσάμα Μοράμπεζ, υπογράμμισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και της εξασφάλισης χρηματοδότησης για έργα φυσικού αερίου στην περιοχή.

Με τη σειρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, ανέφερε ότι η μείωση των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου οδήγησε στο να καλύπτει σήμερα το 60% των εγχώριων αναγκών, ενώ το ποσοστό είχε σχεδόν μηδενιστεί πριν από 2 χρόνια. Η εξέλιξη αυτή, όπως είπε, εμποδίζει την ανάπτυξη του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου καθώς οι επιχειρήσεις αποφεύγουν να αναλάβουν μακροχρόνιες δεσμεύσεις. Υποστήριξε ωστόσο ότι οι επενδύσεις δεν πρέπει να εξαρτώνται από βραχυχρόνιες εξελίξεις στις τιμές. Ο πρόεδρος της SolarPower Europe και διευθύνων σύμβουλος της Principia Αριστοτέλης Χαντάβας σημείωσε την ανάγκη επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης, δεδομένου ότι οι ΑΠΕ είναι η πιο καθαρή και φθηνή πηγή ενέργειας που αυξάνει παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT