Nέες συνδέσεις αιολικών στο δίκτυο ισχύος 96,9 MW το πρώτο εξάμηνο

Nέες συνδέσεις αιολικών στο δίκτυο ισχύος 96,9 MW το πρώτο εξάμηνο

Η συνολική συνδεδεμένη ισχύς στο δίκτυο στα τέλη Ιουνίου ήταν 5.326 MW

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Τριάντα τρεις νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 96,9 MW συνδέθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 στο δίκτυο, εγκαταστάσεις που μεταφράζονται σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 110 εκατ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,7%, γεγονός που καταδεικνύει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο κλάδο. Μάλιστα, εντός της επόμενης διετίας αναμένεται η συνολική αιολική ισχύς να προσεγγίσει τα 6,5 GW.

Τα παραπάνω ευρήματα προκύπτουν από την ετήσια στατιστική της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), μέσω της οποίας επιχειρείται να γίνει χαρτογράφηση των αιολικών εγκαταστάσεων της χώρας, που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ, κατά το τέλος του Ιουνίου 2024, η ισχύς των αιολικών πάρκων που ήταν συνδεδεμένα στο δίκτυο έφτασε στα 5.326 MW, καθώς συνδέθηκαν σε αυτό 33 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 96,9 MW. Το 2023 αποτέλεσε το δεύτερο, μετά το 2019, καλύτερο έτος με τις περισσότερες αιολικές εγκαταστάσεις.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου ο αριθμός των ανεμογεννητριών που λειτουργούν στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 33.

Στα τέλη Ιουνίου 2024 ήταν υπό κατασκευήν ή είχαν συμβολαιοποιηθεί αιολικά πάρκα 970 MW, από τα οποία μεγάλος αριθμός αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών. Εν αναμονή και της ολοκλήρωσης των συγκεκριμένων επενδύσεων, η συνολική αιολική ισχύς θα προσεγγίσει τα 6,5 GW εντός της επόμενης διετίας. Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΛΕΤΑΕΝ, η παραπάνω ισχύς θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη, συμβάλλοντας στη μείωση του συνολικού κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές, υπό την προϋπόθεση ωστόσο να ξεπεραστούν χρόνια γραφειοκρατικά και λοιπά προβλήματα. Ποια περιφέρεια έχει τις περισσότερες αιολικές εγκαταστάσεις; Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε επίπεδο περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων φιλοξενώντας 2.314 MW, ήτοι το 43% του συνόλου, ακολουθεί η Πελοπόννησος με 671 MW (13%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 535 MW (10%). Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους εγκαταστάθηκαν νέες ανεμογεννήτριες σε 6 περιφέρειες της χώρας: Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Ιονίου και Βορείου Αιγαίου. Οπως σημειώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ στην ανακοίνωσή της, «η μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά των αιολικών εγκαταστάσεων βοηθάει στη βέλτιστη συμμετοχή της αιολικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που λειτουργεί προς όφελος του ενεργειακού συστήματος και του καταναλωτή».

Οι 5 κορυφαίοι όμιλοι – παραγωγοί αιολικής ενέργειας είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 1.034 MW (19,4%), η ΜΟRE με εγκαταστάσεις ισχύος 766 ΜW (14,4%), η Iberdrola Rokas με 409 MW (7,7%), η Principia με 368 MW (6,9%) και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 276 MW (5,2%). Ακολουθούν η Total Energies EDF, η METLEN Energy & Metals, η Jasper Energy, η Cubico, η HELLENiQ ENERGY κ.ά. Κατά το α΄ εξάμηνο 2024 τα νέα αιολικά πάρκα συνέδεσαν οι Elica Group, Valorem, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΝΤΕΚΑ κ.λπ. Πάντως, όπως επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ, τα παραπάνω μεγέθη αφορούν αιολική ισχύ που αποδίδεται στο δίκτυο. Σε ό,τι αφορά τους κατασκευαστές, η εικόνα που αποτυπώνει η έρευνα είναι η εξής: Η Vestas έχει προμηθεύσει το 45% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon με 25,9%, η Siemens Gamesa με 16,4%, η Nordex με 7,3% και η GE Renewable Energy με 3,8%. Μικρότερα μερίδια κατέχουν οι EWT, Goldwind, Leitwind κ.ά. Κατά το α΄ εξάμηνο 2024 οι νέες ανεμογεννήτριες που συνδέθηκαν στο δίκτυο ήταν των Enercon, Vestas και Siemens Gamesa.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT