Οι πλούσιοι Βρετανοί φοβούνται αύξηση φόρων

Οι πλούσιοι Βρετανοί φοβούνται αύξηση φόρων

Πωλούν περιουσιακά τους στοιχεία ενόψει πιθανής νίκης των Εργατικών

3' 33" χρόνος ανάγνωσης

Στις πιο κρίσιμες κάλπες των τελευταίων ετών προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στη Βρετανία, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι οι Συντηρητικοί του Ρίσι Σούνακ θα αποχωρήσουν από την εξουσία ύστερα από 14 χρόνια, παραδίδοντας τη σκυτάλη στους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ. Μια συντριπτική νίκη τους στις εκλογές θα έδινε στη χώρα νέα εντολή σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές, ενισχύοντας τη λίρα, τις μετοχές και τις επενδύσεις, σε μια περίοδο αυξανόμενης πολιτικής αναταραχής και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, τονίζουν επενδυτές του Σίτι. Το ενδεχόμενο αλλαγής, ωστόσο, ανησυχεί τους πλέον ευκατάστατους, γράφουν οι Financial Times, που σπεύδουν να πουλήσουν μετοχές και περιουσιακά στοιχεία, υπό τον φόβο ότι η νέα κυβέρνηση θα αυξήσει τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών (CGT). Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι διαβεβαιώνουν ότι αρκετοί πελάτες τους, από διευθυντικά στελέχη μέχρι επιχειρηματίες, «ξεφορτώνονται» ήδη επενδύσεις, παρά το γεγονός ότι η σκιώδης υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς έχει πει ότι το κόμμα της δεν σχεδιάζει να αυξήσει τον φόρο CGT, τουλάχιστον άμεσα.

Το ενδεχόμενο κυβερνητικής αλλαγής θα προσδώσει στη χώρα το καθεστώς «ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου», τονίζουν επενδυτές του Σίτι.

Αρκετοί διαχειριστές περιουσίας είπαν ότι «πολλοί πελάτες» επικοινώνησαν μαζί τους, ανησυχώντας για μια πιθανή αύξηση του CGT, ο οποίος επιβάλλεται ανάλογα με τη φύση του περιουσιακού στοιχείου και το επίπεδο εισοδήματος του ατόμου (από 20% έως 24%). Στελέχη της Evelyn Partners σημείωσαν ότι πολλοί «αναλαμβάνουν δράση τώρα για να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία», ιδίως εκείνοι που έχουν άμεση ανάγκη από μετρητά, ενώ άλλοι «τηρούν στάση αναμονής». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Νικ Ρίτσι, διευθυντής της RBC Wealth Management, δήλωσε ότι «η σιωπή που επικρατεί γύρω από τον φόρο CGT προκαλεί νευρικότητα» και προειδοποίησε ότι ορισμένοι πλούσιοι πολίτες σκέφτονταν να μετακομίσουν στο εξωτερικό, «διερευνώντας σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξουν έδρα στις εταιρείες τους και να αποκτήσουν νέα ιθαγένεια» εάν αυξηθεί σημαντικά ο φόρος. «Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε brain drain ανθρώπων που χτίζουν επιχειρήσεις, δημιουργούν θέσεις εργασίας και έχουν ήδη πληρώσει σημαντικά ποσά φόρου στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Αν και το Εργατικό Κόμμα έχει δεσμευθεί να μην αυξήσει τους φόρους στους «πολίτες της εργατικής τάξης», όπως η εθνική ασφάλιση, ο φόρος εισοδήματος ή ο ΦΠΑ, το κόμμα έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα για αλλαγές σε άλλους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του CGT. Το Συντηρητικό Κόμμα, αντιθέτως, τόνισε ξεκάθαρα στο προεκλογικό μανιφέστο του ότι δεν σκοπεύει να το κάνει. Αναλυτές προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της αύξησης του CGT στην ευρύτερη οικονομία. Ο Αντριου Σέφερντ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Brooks Macdonald, επισήμανε ότι θα μπορούσε «δυνητικά να αποθαρρύνει τις επενδύσεις στη Βρετανία σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία». Μέσα στο κλίμα αυτό οι Εργατικοί επιμένουν ότι στα σχέδιά τους δεν υπάρχει η άμεση αύξηση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών. «Εχουμε εκπονήσει πλήρως κοστολογημένα, πλήρως χρηματοδοτούμενα σχέδια, με πολύ συγκεκριμένα φορολογικά κενά που θα κλείναμε. Εχουμε τονίσει ξεκάθαρα ότι το συμφέρον μας δεν είναι η αύξηση των φόρων. Οι προτεραιότητές μας είναι η οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση της κατάστασης των εργαζομένων».

Αναλυτές στο Σίτι του Λονδίνου υπογραμμίζουν ότι η προοπτική μιας ηχηρής εντολής για το κόμμα του Στάρμερ θα μπορούσε να προσδώσει στη Βρετανία έπειτα από χρόνια καθεστώς «ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου» σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο, παρά τις προειδοποιήσεις των Συντηρητικών για τους κινδύνους μιας κυβέρνησης Εργατικών. Αφού απέτυχε να κλείσει το χάσμα στις δημοσκοπήσεις ο Ρίσι Σούνακ, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, έκανε μια τελευταία προειδοποίηση πως μία νίκη του Στάρμερ θα «οδηγούσε σε χρεοκοπία όλες τις γενιές». Ενα σαφές αποτέλεσμα, ωστόσο, θα μπορούσε να επαναφέρει τη Βρετανία στη σταθερότητα, μετά από χρόνια πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που έφερε, το 2016, το δημοψήφισμα για το Brexit υπό τους Τόρις. Ο Μάικλ Μπράουνι, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία Martin Currie, σχολίασε ότι η βρετανική οικονομία και οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια περίοδο σταθερότητας υπό μια κυβέρνηση των Εργατικών που είναι «πιο μετριοπαθής και διεθνής». Το κλίμα κατέληξε να θυμίζει έντονα το 1997, όταν τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου και η στερλίνα έκαναν ράλι εν αναμονή της συντριπτικής νίκης του Τόνι Μπλερ. Η λίρα, σημειωτέον, έχει αυξηθεί έναντι του ευρώ στις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές στη Γαλλία στις αρχές Ιουνίου, ανοίγοντας την πόρτα για μια νίκη της Ακροδεξιάς ή ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία, σε μία από τις πιο ισχυρές οικονομίες της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT