Σουηδία: Φυλάνε τα εγγόνια τους επί πληρωμή

Σουηδία: Φυλάνε τα εγγόνια τους επί πληρωμή

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες στη Σουηδία πληρώνονται για να προσέχουν τα εγγόνια τους

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες της Σουηδίας δικαιούνται να πληρώνονται για να κρατούν και να φροντίζουν τα εγγόνια τους, καθώς η χώρα που φημίζεται για την πρωτοποριακή της πολιτική στο θέμα της φροντίδας των παιδιών επιτρέπει στους γονείς να μεταφέρουν το δικαίωμα της πληρωμένης γονικής άδειας σε άτομα πέραν της στενής οικογένειας του παιδιού.

Ο νέος νόμος της Σουηδίας που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα επιτρέπει στους γονείς να μεταφέρουν έως και 90 ημέρες από την πληρωμένη άδειά τους σε άλλα πρόσωπα όταν πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες και 45 ημέρες όταν πρόκειται για ζευγάρι γονιών. Ο Λέο Γκιουλμπρίνγκ, 65 ετών, συγγραφέας που ζει στο Λουντ της Σουηδίας και περιμένει το δεύτερο εγγόνι του μέσα στον Αύγουστο δήλωσε στους ΝΥΤ ότι σκοπεύει να κάνει χρήση του νέου νόμου. Πρόθεσή του να βοηθήσει τον γιο του που ζει στη γειτονική πόλη Μάλμο αναλαμβάνοντας μέρος της φροντίδας των παιδιών του. Ερωτώμενος τη γνώμη του για τον νέο νόμο, τον χαρακτήρισε «σπουδαία ιδέα» και εγκωμίασε το ήδη γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος της Σουηδίας καθώς «βελτιώνεται περαιτέρω».

Νέος νόμος επιτρέπει στους γονείς να μεταφέρουν το δικαίωμα της πληρωμένης γονικής άδειας.

Δεν είναι πρώτη φορά που η Σουηδία πρωτοπορεί στις κοινωνικές υπηρεσίες. Οι Σουηδοί πολίτες καταβάλλουν μεν από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο αλλά αποζημιώνονται από το κράτος που τους παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν παιδεία μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας. Η σκανδιναβική χώρα που έχει πληθυσμό άνω των 10 εκατ. ατόμων έχει θεσπίσει επίσης τους πλέον γενναιόδωρους νόμους για τη γονική άδεια καθώς εγκρίνει συνολικά 480 ημέρες πληρωμένης άδειας για κάθε παιδί, τις οποίες πρέπει να μοιραστούν οι δύο γονείς. Στη διάρκεια του πρώτου έτους ενός παιδιού οι γονείς του μπορούν να πάρουν ταυτοχρόνως 30 ημέρες γονική άδεια ώστε να φροντίσουν το παιδί τους μαζί. Η πολιτική της Σουηδίας έρχεται σε οξεία αντίθεση με εκείνη των ΗΠΑ και γενικώς με τις ελάχιστες χώρες της Δύσης που δεν προβλέπουν καμία πληρωμένη γονική άδεια και καμία πληρωμένη άδεια μητρότητας. Και μόνον οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι σε καμιά δεκαριά πολιτείες των ΗΠΑ έχουν δικαίωμα σε πληρωμένη γονική άδεια.

Σουηδία: Φυλάνε τα εγγόνια τους επί πληρωμή-1
Οι γονείς στη Σουηδία πλέον μπορούν να μεταφέρουν έως και 90 ημέρες από την πληρωμένη άδειά τους σε άλλα πρόσωπα όταν πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες και 45 ημέρες όταν πρόκειται για ζευγάρι γονιών. [SHUTTERSTOCK]

Οπως επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Πετς, καθηγητής στο Ball State University και ειδικός επί θεμάτων γονικής άδειας, «οι σκανδιναβικές χώρες που έχουν πολύ γενναιόδωρες πολιτικές, γίνονται όλο και πιο γενναιόδωρες και ευέλικτες και φαίνεται να πηγαίνουν όλο και περισσότερο μπροστά». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι αυτού του είδους η γενναιοδωρία «δεν είναι ρεαλιστική για τις ΗΠΑ» καθώς υπάρχει ισχυρή αντίσταση στην αύξηση της φορολογίας. Οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως τα προγράμματα γονικής άδειας τείνουν να καθιστούν πιο υγιείς τις οικογένειες μετά τη γέννηση ενός παιδιού και να αποβαίνουν μακροπρόθεσμα προς όφελος τόσο των γονέων όσο και των παιδιών. Και όπως τονίζει ο Ρίτσαρντ Πετς, οι νέες πολιτικές που υιοθετεί η Σουηδία θα βελτιώσουν την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή και ιδιαιτέρως για τις μονογονεϊκές οικογένειες με απώτερο όφελος για τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT