Ερχεται αναβάθμιση των τραπεζών από S&P

Ερχεται αναβάθμιση των τραπεζών από S&P

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να προχωρήσει σήμερα ο επενδυτικός οίκος S&P, επιβεβαιώνοντας τις θετικές προοπτικές μετά εξυγίανση των ισολογισμών τους, την επιστροφή στην κερδοφορία, που επέτρεψε και τη διανομή μερίσματος, αλλά και την επιτυχή αποεπένδυση του ΤΧΣ. Η προηγούμενη αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την S&P ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ έκτοτε έχει μεσολαβήσει η αναβάθμιση της Εθνικής στην επενδυτική βαθμίδα από την DBRS, καθώς επίσης της Eurobank και της Alpha Bank από τη Moody’s τον Ιούνιο. Με βάση τη μεθοδολογία της S&P, Eurobank και Εθνική σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική τους ικανότητα βρίσκονται στο «ΒΒ», μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία, ενώ Πειραιώς και Alpha Bank βρίσκονται στο «ΒΒ-», δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

Eπιστολή της Goldair για το περιστατικό με Αυγενάκη

Για το περιστατικό με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Λ. Αυγενάκη ενημέρωσε, χθες, με επιστολή τους περίπου 2.000 εργαζομένους ο CEO της Goldair, Δημήτρης Παπαμιχαήλ. «Ο εντεταλμένος στην εξυπηρέτηση της πτήσης υπάλληλός μας εφήρμοσε τους κανονισμούς που ισχύουν για όλους τους επιβάτες και επέδειξε αξιέπαινη επαγγελματική επάρκεια και αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Η εταιρεία μας, διαπιστώνοντας τον άψογο τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων και οδηγιών εκ μέρους του υπαλλήλου μας, παρέσχε άμεσα την αμέριστη συμπαράστασή της για την άσκηση εκ μέρους του των δικαιωμάτων για την προστασία της προσωπικότητάς του».

Ο Κώστας Γεράρδος, νέος πρόεδρος στον ΣΕΛΠΕ

Αλλαγή σελίδας μετά από πολλά χρόνια στον Σύνδεσμο Εταιρειών Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), καθώς τον Αντ. Μακρή στη θέση του προέδρου διαδέχθηκε μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες ο Κ. Γεράρδος (διευθύνων σύμβουλος της «Πλαίσιο»). Αντιπρόεδρος είναι ο Π. Βρεττός (Public), γενικός γραμματέας ο Γ. Βασιλάκος («Κωτσόβολος») και ταμίας ο Δ. Κωλέττας (Attrattivo).

Στο 3,42% η απόδοση στα τρίμηνα έντοκα

Πάνω από δύο φορές καλύφθηκε η έκδοση εντόκων τριών μηνών του ελληνικού Δημοσίου, με την απόδοση να υποχωρεί στο 3,42% έναντι 3,67% που ήταν κατά την προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση τον Απρίλιο. Σημειώνεται πως ο ΟΔΔΗΧ έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε μικροεπενδυτές να συμμετάσχουν σε έκδοση τόσο μικρής διάρκειας. Οι προσφορές για τα έντοκα διαμορφώθηκαν στο 1,098 δισ. ευρώ, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 600 εκατ. ευρώ, έναντι 500 εκατ. ευρώ που ήταν το αρχικά ζητούμενο ποσό, καθώς έγιναν δεκτές μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 100 εκατ. ευρώ. Εως σήμερα μπορούν όσοι επιθυμούν να προμηθευτούν τα έντοκα με ανώτατο ποσό τις 15.000 ευρώ.

Ολλανδική «καμπάνα» σε Ελληνα επιχειρηματία

Επιμένουν οι νομικές περιπέτειες του Ελληνα επιχειρηματία και εφοπλιστή Γιάννη Κ. στην Ολλανδία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η ιστοσελίδα της ολλανδικής εφημερίδας De Stentor το εκεί αρμόδιο εφετείο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 μηνών –υψηλότερη από αυτήν που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως– για απάτη και δόλια πτώχευση στην υπόθεση της γαλακτοβιομηχανίας Lyempf, την οποία αγόρασε το 2010. Η εταιρεία φέρεται να πτώχευσε αιφνιδιαστικά το 2011 παρά τις δεσμεύσεις του επιχειρηματία για ενίσχυση της ρευστότητάς της, με τις εισαγγελικές αρχές της χώρας να του καταλογίζουν ότι δεν τήρησε αυτές τις δεσμεύσεις, ενώ αντιθέτως κατηγορείται ότι επωφελήθηκε από τις όποιες ταμειακές ροές ή τα διαθέσιμά της. Ο ίδιος είχε καταδικαστεί πρωτοβάθμια το 2019 και η έφεση που άσκησε εκδικάστηκε ερήμην του πριν από λίγες εβδομάδες. Σημειώνεται πως ο επιχειρηματίας έχει δικαίωμα περαιτέρω προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT