Η ΕΚΤ δεν πρέπει να βιαστεί στη στήριξη της Γαλλίας

Η ΕΚΤ δεν πρέπει να βιαστεί στη στήριξη της Γαλλίας

Η άνοδος των γαλλικών spreads είναι προς το παρόν ελεγχόμενη και αυτό λειτουργεί καθησυχαστικά

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διαμηνύσει στους επενδυτές πως δεν πρόκειται να σπεύσει εύκολα να διασώσει τη Γαλλία αν υπάρξει πρόβλημα στις χρηματαγορές. Στη σύσταση αυτή προς την ΕΚΤ προέβη χθες ο Πίτερ Πράετ, πρώην επικεφαλής των οικονομολόγων της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg τόνισε πως τα στελέχη της τράπεζας αντιμετωπίζουν μια δοκιμασία από την οποία θα φανεί κατά πόσον είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη. «Ισως οι αγορές περιμένουν κάπως υπερβολικά πολλά από τις κεντρικές τράπεζες σε αυτή τη φάση», σημείωσε ο κ. Πράετ και πρόσθεσε πως «γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι αυστηρές και ο πήχυς πρέπει να τεθεί πολύ ψηλά».

Ο Πίτερ Πράετ διετέλεσε κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ επί οκτώ χρόνια μέχρι το 2019 και στη διάρκεια της θητείας του αντιμετώπισε την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Τοποθετείται για το θέμα τις τελευταίες ημέρες προτού οι Γάλλοι προσέλθουν στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, από τις οποίες θα προκύψει η νέα Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας. Αιτία της παρέμβασής του είναι όσα συνέβησαν αμέσως μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών από τον Γάλλο πρόεδρο, η οποία έχει ενσπείρει ανησυχία μεταξύ επενδυτών. Το πρόβλημα είναι πως από τις κάλπες ενδέχεται να προκύψει κυβέρνηση που θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της Γαλλίας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. Μέχρι στιγμής τα στελέχη της ΕΚΤ έχουν απλώς επισημάνει πως η διεύρυνση των spreads των γαλλικών ομολόγων γίνεται συντεταγμένα, ενώ η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε μέσα στην εβδομάδα ότι η τράπεζα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις καθώς «η σταθερότητα των τιμών βασίζεται προφανώς στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Οπως επισήμανε ο κ. Πράετ, «θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αγορές δεν μπορούν να περιμένουν πως θα υπάρξει τόσο εύκολα παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας και τα στελέχη της πρέπει να τηρήσουν μια αμφίσημη στάση, τουλάχιστον επί του παρόντος». Αλλοι παρατηρητές έσπευσαν προ ημερών να χαρακτηρίσουν αδικαιολόγητη την ικανοποίηση που επέδειξαν οι επενδυτές μέσα στην εβδομάδα, όταν άρχισε να διαφαίνεται η προοπτική να μην έχει κανένα κόμμα την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Και ο κ. Πράετ υπογράμμισε πως οι χρηματαγορές είναι «υπερβολικά επιεικείς», για αυτό και δεν υπάρχει εγρήγορση στη Γαλλία. Πρόσθεσε τέλος πως η πρόεδρος της ΕΚΤ «πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της» και να μην επιστρέψει στη Γαλλία για να ηγηθεί κάποιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, γιατί εν μέσω ανόδου του λαϊκισμού δεν θα ήταν καλή ιδέα κάτι τέτοιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT