Χρηματοδότηση από ΕΤΕπ σε ελληνικές αμυντικές εταιρείες

Χρηματοδότηση από ΕΤΕπ σε ελληνικές αμυντικές εταιρείες

Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα με δάνεια 6 δισ. για ενίσχυση του τομέα της άμυνας

3' 13" χρόνος ανάγνωσης

Χρηματοδοτήσεις προς την ελληνική αμυντική βιομηχανία, όπως άλλωστε και την ευρωπαϊκή εν γένει, αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύστερα και από τις αποφάσεις που ελήφθησαν νωρίτερα φέτος σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται διαρκώς. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές μπορεί να είναι είτε δάνεια είτε επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων. Συνολικά η ΕΤΕπ στοχεύει να διοχετεύσει 6 δισ. ευρώ σε δάνεια τα επόμενα χρόνια σε τέτοια έργα στην Ευρώπη και να επενδύσει επιπλέον σημαντικά ποσά στο μετοχικό κεφάλαιο επιλέξιμων επιχειρήσεων. Για τον σκοπό αυτό υπέγραψε την εβδομάδα αυτή και συμφωνία συνεργασίας με το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Innovation Fund). Στο τελευταίο συμμετέχουν 24 κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μεταξύ τους και η Ελλάδα.

Το μήνυμα της ΕΤΕπ

Σε αυτό το πλαίσιο, συνάντηση θα πραγματοποιήσει σήμερα στα γραφεία της ΕΤΕπ στη Βασιλίσσης Σοφίας ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης με εκπροσώπους ελληνικών αμυντικών επιχειρήσεων, όπως η Prisma Electronics, η ΕΑΒ, η THEON Sensors, η SCYTALYS, η ELMON και άλλες. Πρόκειται για ένα πρόγευμα εργασίας με την Ενωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Αμυνας και Ασφάλειας (ΕΕΛΕΑΑ), που λαμβάνει χώρα λίγες εβδομάδες μετά τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕπ οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για δανειοδότηση με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Κεντρικό μήνυμα της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής τράπεζας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα είναι ότι «η ΕΤΕπ είναι πιο αποφασισμένη και πρόθυμη από ποτέ να χρηματοδοτήσει επενδύσεις που θα θωρακίσουν την ελληνική και ευρωπαϊκή ασφάλεια και θα ενισχύσουν την αμυντική βιομηχανία».

Η ΕΤΕπ έχει ήδη τροποποιήσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας μιας επένδυσης για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει αμυντικές εταιρείες.

Μέχρι τον Μάιο ίσχυε σειρά περιορισμών στις χρηματοδοτήσεις που μπορούσαν να δοθούν σε αμυντικές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, εταιρείες που επιθυμούν χρηματοδότηση για να αναπτύξουν αγαθά και προϊόντα διττής χρήσης, όπως π.χ. μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), δεν χρειάζεται πλέον να αποδείξουν ότι το βασικό πελατολόγιό τους και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα προέρχονται από μη στρατιωτικούς σκοπούς. Πριν από τις αλλαγές που αποφάσισε το Δ.Σ. της ΕΤΕπ τον Μάιο, για να είναι επιλέξιμη μια επένδυση για χρηματοδότηση ήταν αναγκαίο το 50% τουλάχιστον των εκτιμώμενων εσόδων της να προέρχεται από μη στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ τώρα αρκεί να υπάρχουν εύλογες πολιτικές χρήσεις του αγαθού ή της επένδυσης, έστω και αν αυτές είναι ελάχιστο ποσοστό των προσδοκώμενων εσόδων. Επίσης, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας θα έχουν πλέον πρόσβαση στις πιστωτικές γραμμές και στα προϊόντα διαμεσολαβημένης χρηματοδότησης που η ΕΤΕπ διαθέτει στην ελληνική αγορά μέσω των ελληνικών τραπεζών. Κάτι που δεν ίσχυε μέχρι νωρίτερα φέτος, καθώς οι μικρομεσαίες αμυντικές επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από τέτοια χρηματοδοτικά προϊόντα και πιστωτικές γραμμές. Για αυτό έχει δημιουργήσει και υπηρεσία one-stop-shop που διαχειρίζεται ήδη αιτήματα χρηματοδότησης από αμυντικές εταιρείες, παρέχοντας παράλληλα και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την προετοιμασία έργων.

Οσον αφορά τις επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης και επομένως και της Ελλάδας, η ΕΤΕπ, σε συνεργασία με τη θυγατρική της Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει δημιουργήσει ένα fund-of-funds που θα επενδύει σε επενδυτικά ταμεία τα οποία δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα. Πρόκειται για το Defence Equity Facility που εστιάζει σε συμμετοχές ειδικά σε νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα επιλέξιμα έργα

Χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και τους μηχανισμούς για τα εργαλεία που έχει θέσει σε λειτουργία μπορούν να λάβουν όμως όχι μόνο ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και δημόσιοι φορείς, μιας και σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, το κράτος συμμετέχει ή και ελέγχει απόλυτα εταιρείες άμυνας και ασφάλειας. Ως επιλέξιμα projects, και μάλιστα με τον χαρακτηρισμό στρατηγικής προτεραιότητας, αναφέρονται και λιμενικά έργα που εξυπηρετούν ανάγκες του πολεμικού ναυτικού, έργα υποδομής που διευκολύνουν την κινητικότητα στρατιωτικών μονάδων, στρατιωτικά νοσοκομεία που είναι ανοιχτά και σε πολίτες, έργα κυβερνοασφάλειας, φύλαξης και ασφάλειας κρίσιμων υποδομών και επενδύσεις στον τομέα του Διαστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT