Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Τι συζητούν οι μεγάλες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του «κλαμπ» Climate Governance Initiative

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Η ορθή εταιρική διακυβέρνηση σε θέματα πράσινης μετάβασης και απανθρακοποίησης κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι, ειδικά για τις μεσαίες και τις μικρότερες επιχειρήσεις. Ωστόσο, ακόμη και πολλές από τις μεγάλες χρειάζονται αν μη τι άλλο μια «εργαλειοθήκη» προκειμένου να επιταχύνουν και προς τη σωστή κατεύθυνση την όλη διαδικασία.

Σε αυτή την ανάγκη έρχεται να σταθεί αρωγός η πρωτοβουλία Climate Governance Initiative (CGI) in Greece. Πρόκειται για μια εκ των 30 και πλέον τέτοιων μη κυβερνητικών οργανώσεων που λειτουργούν υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο έχει αναπτύξει ένα σύνολο αρχών για αποτελεσματική κλιματική διακυβέρνηση για τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια από τη Μαρίνα Νιφόρου, ενώ στα ιδρυτικά μέλη της προσμετρά μεγάλους ομίλους, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, ο Τιτάνας και η ΕΥ. Στα μέσα της εβδομάδας το CGI πραγματοποίησε κλειστή παρουσίαση με τη συμμετοχή μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων στο κτίριο του πολιτιστικού ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Ταύρο, στην οποία προκλήθηκε αποκλειστικά η «Κ».

«Το CGI Greece έχει ως αποστολή την προώθηση της διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής στην εταιρική διακυβέρνηση σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, αλλά και τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων», εξηγεί μιλώντας στην «Κ» η ιδρύτρια και πρόεδρος του CGI Ελλάδας, Μαρίνα Νιφόρου. Το κεφάλαιο στην Ελλάδα θα παρέχει τα μέσα για τα διοικητικά συμβούλια να μάθουν, να συνδεθούν με ένα διεθνές δίκτυο και να αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, επισημαίνει. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορέσουν οι πιο ώριμες εταιρείες να μοιραστούν τεχνογνωσία και να βοηθήσουν το γενικότερο οικοσύστημα να λάβει συλλογική δράση, στοχεύοντας ιδίως στις μικρότερες εταιρείες που αντιπροσωπεύουν και το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής οικονομίας. Η αλυσίδα αξιών είναι μόνο τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της», υπογραμμίζει. Προειδοποιεί μάλιστα πως «η νέα κλιματική πραγματικότητα αποτελεί μια κρίσιμη πρόκληση για τις επιχειρήσεις, που θα δημιουργήσει νικητές και ηττημένους». Τα διοικητικά συμβούλια, ως φύλακες της εταιρικής στρατηγικής, έχουν ζωτικό ρόλο να διαδραματίσουν και θα χρειαστούν ενισχυμένες ικανότητες για να διαχειριστούν τους διαφόρους κινδύνους και να εξασφαλίσουν τη μετάβαση σε πιο βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα. Τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν τη διοργάνωση ενημερωτικών σεμιναρίων και εργαστηρίων για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, καθώς και τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των ελληνικών και των διεθνών επιχειρήσεων.

«Τα διοικητικά συμβούλια και οι εκτελεστικές ομάδες έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης της στρατηγικής ESG προς όφελος των επενδυτών τους, των πελατών και της κοινωνίας ευρύτερα», εξηγεί στην «Κ» η Χρυσάνθη Μπερμπάτη, γενική διευθύντρια Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, Ενημέρωσης Επενδυτών και ESG του Ομίλου Πειραιώς, ο οποίος είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη δουλειά στο CGI Greece έως τώρα και επιδιώκουμε να παραγάγουμε αξία για το ελληνικό επιχειρείν μαζί με τα λοιπά μέλη της πρωτοβουλίας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η Τράπεζα Πειραιώς, σημειώνει η Χρυσάνθη Μπερμπάτη, «είναι πρωτοπόρος στα θέματα της κλιματικής ατζέντας στην Ελλάδα και θα στηρίξει τους πελάτες της στη δική τους μετάβαση με προϊόντα, υπηρεσίες και τεχνογνωσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT