Μειώνει τη συμμετοχή της στην «Ελλάκτωρ» η Motor Oil

Μειώνει τη συμμετοχή της στην «Ελλάκτωρ» η Motor Oil

Πωλεί στη Reggeborgh το 2,98% με οψιόν για επιπλέον μερίδιο 4,48%

3' 14" χρόνος ανάγνωσης

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 ή το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της αποεπένδυσης της Motor Oil από την «Ελλάκτωρ», που προβλέπει την πώληση 7,4675% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στην ολλανδική Reggeborgh Invest. Ηδη, με βάση την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ο ολλανδικός όμιλος θα αποκτήσει εντός των επομένων ημερών ποσοστό 2,987% από τη Motor Oil, στην προσυμφωνημένη τιμή του 1,75 ευρώ/μετοχή. Ετσι, η μεν Reggeborgh θα αυξήσει το ποσοστό της στην «Ελλάκτωρ» σε 48,15%, ενώ της Motor Oil θα μειωθεί σε 26,88% (από 29,87%). Παράλληλα, η ολλανδική πλευρά διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση επιπλέον 4,48% του ποσοστού της Motor Oil έως τις αρχές Μαΐου του 2025, που θα μειώσει κι άλλο το ποσοστό της τελευταίας, σε 22,5%.

Πηγές που παρακολουθούν τη σχετική διαδικασία σημειώνουν ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να μην ασκηθεί το πλήρες δικαίωμα. Ο λόγος έγκειται στο ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει η Motor Oil να καρπωθεί την επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 174 εκατ. ευρώ, που είναι προγραμματισμένο να διανεμηθεί στους μετόχους σε μερικές εβδομάδες. Αν είχε ασκηθεί πλήρως το σχετικό δικαίωμα, θα μειωνόταν το όφελος για τη Motor Oil, που με βάση το ποσοστό της, όπως αυτό θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες (26,88%), υπολογίζεται σε περίπου 46,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, βέβαια, η Reggeborgh εξασφάλισε ένα σημαντικό πακέτο μετοχών με discount έναντι της υφιστάμενης τιμής της μετοχής (περί τα 2,5 ευρώ), ενώ θα καρπωθεί και μεγαλύτερο μέρος από την επικείμενη επιστροφή κεφαλαίου.

Οταν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 7,46%, το μερίδιο της Motor Oil στην «Ελλάκτωρ» θα διαμορφωθεί σε 22,5%.

Εν τω μεταξύ, εντός του επόμενου 12μήνου θα προχωρήσει και η διαδικασία για την κατάληξη του υπόλοιπου 22,5% που θα συνεχίσει να ελέγχει η Motor Oil στην «Ελλάκτωρ». Επί του παρόντος δεν έχει αποφασιστεί κάποια πώληση, ωστόσο στην αγορά προεξοφλούν ότι η Motor Oil θα προχωρήσει τελικά σε αποεπένδυση, πωλώντας είτε στη Reggeborgh είτε σε κάποιον άλλο ενδιαφερόμενο «παίκτη». Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά και της «Ηλέκτωρ» (μετά την «Ανεμος») θα είναι ο τελικός «καταλύτης» για την εξέλιξη αυτή. Αυτό που επίσης μοιάζει βέβαιο είναι ότι αν τελικά επιλεγεί η πώληση του ποσοστού αυτού, κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει με σημαντική υπεραξία, καθώς αποκτήθηκε έναντι 1,75 ευρώ/μετοχή ή περίπου 137 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα αξίζει περίπου 195 εκατ. ευρώ λόγω της ανόδου της μετοχής στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν έκτοτε. Η σύμπραξη ανάμεσα στη Reggeborgh Invest και στη Motor Oil τον Μάιο του 2022 αποδείχθηκε ιδιαίτερα επωφελής και για τις δύο πλευρές. Ο ελληνικός όμιλος προχώρησε στην εξαγορά ποσοστού 29,85% της «Ελλάκτωρ» από την Kiloman, το τότε «όχημα» των κ. Γ. Καϋμενάκη και Δημ. Μπάκου, δαπανώντας 182 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό λύθηκε ο «γόρδιος δεσμός» που είχε δημιουργηθεί με τη δημόσια διαμάχη των μετόχων της «Ελλάκτωρ», αφήνοντας τη διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου στη Reggeborgh. Στη συμφωνία περιλαμβανόταν και η εξαγορά από τη Motor Oil του 75% της θυγατρικής εταιρείας «Ανεμος», με σημαντική δραστηριότητα στον χώρο των ΑΠΕ. Ακολούθησε η εξαγορά και του υπόλοιπου 25% που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2023, ενώ πλέον οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν και την πώληση της «Ηλέκτωρ», της έτερης θυγατρικής της «Ελλάκτωρ» στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, έναντι ποσού 114 εκατ. ευρώ. Ετσι, η Motor Oil εξασφάλισε δύο ισχυρούς «παίκτες» σε τομείς του άμεσου επιχειρηματικού της ενδιαφέροντος, ενώ μέσω της σταδιακής αποεπένδυσης από την «Ελλάκτωρ» θα μπορεί να έχει και κέρδος από αυτή την αρχική της επένδυση, επιταχύνοντας την απόσβεση των εξαγορών που πραγματοποίησε.

Με τη σειρά της, η «Ελλάκτωρ» κατόρθωσε να αποπληρώσει πλήρως το διεθνές ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ δύο χρόνια νωρίτερα, εξασφαλίζοντας κέρδη 90 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μείωσε κατακόρυφα τον δανεισμό και μπόρεσε να εξασφαλίσει νέα έργα (προτού τελικά πωληθεί και η «Ακτωρ»), ενώ σήμερα έχει συγκεντρωθεί ρευστότητα άνω των 700 εκατ. ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα σε παραχωρήσεις και ανάπτυξη ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT