Αναβάθμιση ελληνικών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης S&P

Αναβάθμιση ελληνικών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης S&P

Λόγω βελτιωμένων οικονομικών προοπτικών και μείωσης κόκκινων δανείων

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Aegean Baltic Bank προχώρησε χθες ο οίκος αξιολόγησης S&P, τοποθετώντας ειδικότερα την Εθνική και τη Eurobank μια βαθμίδα πριν από την επενδυτική κατηγορία και αντίστοιχα την Alpha Bank και την Πειραιώς δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία. Συγκεκριμένα, η S&P αναβάθμισε:

• Το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας σε BB+ από ΒΒ, διατηρώντας στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο και την προοπτική (outlook) θετική. Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις βελτιωμένες οικονομικές και χρηματοδοτικές προοπτικές της τράπεζας, η οποία έχει μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) στο 3,7%, με την κάλυψη από προβλέψεις να φτάνει στο υψηλό 85%. Η S&P εκτιμά ότι ο δείκτης NPE θα μειωθεί περαιτέρω κάτω από 3% μέχρι το τέλος του 2025 και κατά συνέπεια, το κόστος του κινδύνου προβλέπεται να μειωθεί κοντά στις 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2026 από 95 μονάδες βάσης στα τέλη του 2023. Το χαμηλότερο κόστος κινδύνου θα στηρίξει τις λειτουργικές επιδόσεις της τράπεζας, μαζί με έναν χαμηλό δείκτη κόστους προς έσοδα περίπου 35% τα επόμενα δύο χρόνια, και την ανάκαμψη των δανείων.

• Το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Eurobank σε BB+ από ΒΒ, διατηρώντας στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο και την προοπτική (outlook) θετική. Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις βελτιωμένες οικονομικές και χρηματοδοτικές προοπτικές της τράπεζας και τη βελτίωση της παραγωγής οργανικού κεφαλαίου μέσω της κερδοφορίας. Η θετική προοπτική για τη Eurobank τους επόμενους 12 μήνες αντανακλά την προσδοκία που επιβεβαιώνει η S&P, ότι η επιχειρηματική διαφοροποίηση της Eurobank θα ενισχυθεί από τη συμφω-νία με την Ελληνική Τράπεζα.

Τοποθέτησε Εθνική και Eurobank μία βαθμίδα πριν από την επενδυτική κατηγορία και Alpha και Πειραιώς δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

• Το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Alpha Bank σε ΒΒ από ΒΒ- διατηρώντας στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο και την προοπτική (outlook) θετική. Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες ότι η Alpha Bank θα συνεχίσει να έχει ισχυρές επιδόσεις τα επόμενα δύο χρόνια, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων ελαφρώς πάνω από 10% στο τέλος του 2025, και ότι η τράπεζα θα είναι σε θέση να διατηρήσει την ενισχυμένη χρηματοδότησή της και να βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού μειώνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ 4%-4,5% έως το τέλος του 2025.

• Το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Πειραιώς σε BB από ΒΒ-, διατηρώντας στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο και την προοπτική (outlook) θετική. Η Πειραιώς μείωσε τον δείκτη NPE στο 3,5% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, από 6,6% το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αύξησε την κάλυψή της στο 60,2%. Δεδομένων των θετικών οικονομικών προοπτικών, η S&P αναμένει ότι η ποιότητα του ενεργητικού θα παραμείνει υγιής τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει τη δυνητική περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων της τράπεζας, η οποία εφόσον σταθεροποιηθεί σε ισχυρή βάση, μπορεί να οδηγήσει σε θετική ενέργεια αξιολόγησης.

• Το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Aegean Baltic Bank σε BB- από B+, διατηρώντας στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο και την προοπτική (outlook) θετική. Οπως επισημαίνει η S&P, παρά τη συρρίκνωση των δανείων λόγω πρόωρων αποπληρωμών, η τράπεζα πέτυχε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 20,5% στο τέλος του 2023 έναντι 16% στο τέλος του 2022. Χάρη στην αποδεδειγμένη τεχνογνωσία της τράπεζας στον ναυτιλιακό κλάδο, αναμένεται ότι η ποιότητα του ενεργητικού θα παραμείνει ανθεκτική με τον δείκτη NPE να βρίσκεται στο 1%-3%, από 0,8% στο τέλος του έτους 2023. Η πρόσφατη αλλαγή στην ιδιοκτησία θα χρειαστεί χρόνο για να υλοποιηθεί, επισημαίνει ο διεθνής οίκος εκτιμώντας ότι η στρατηγική θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη, με την τράπεζα να επικεντρώνεται στη βασική της τεχνογνωσία, δηλαδή τη χρηματοδότηση του ναυτιλιακού τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT