Προνόμια για ξένους εργαζομένους στην Πορτογαλία

Προνόμια για ξένους εργαζομένους στην Πορτογαλία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας ετοιμάζεται να επαναφέρει τις αμφιλεγόμενες φοροελαφρύνσεις που προσείλκυσαν κύμα εξειδικευμένων αλλοδαπών στη χώρα, φροντίζοντας ωστόσο να αποκλείσει τους εύπορους συνταξιούχους. Ο υπουργός Οικονομικών Χοακίμ Μιράντα Σαρμέντο παρουσίασε το σχέδιο χθες στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων που αποσκοπούν στην τόνωση της ανάπτυξης. Οι φοροελαφρύνσεις εισήχθησαν το 2009 για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της Πορτογαλίας από την οικονομική κρίση και καταργήθηκαν πέρυσι από την προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση που τις χαρακτήρισε «δημοσιονομική αδικία», η οποία εκτόξευσε τις τιμές των κατοικιών και προκάλεσε μία άνευ προηγουμένου στεγαστική κρίση.

O Μιράντα Σαρμέντο, o oποίος υπηρετεί σε μια εύθραυστη κυβέρνηση που στερείται κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είπε ότι το μέτρο θα περιλαμβάνει τον ίδιο ενιαίο συντελεστή φόρου εισοδήματος 20%, αλλά θα καλύπτει μόνο «μισθούς και επαγγελματικό εισόδημα». «Θα αποκλείσει τα μερίσματα, τα κέρδη κεφαλαίου και τις συντάξεις, κάτι που είχε προκαλέσει έριδες ανάμεσα στη Λισσαβώνα και χώρες όπως η Φινλανδία ή η Σουηδία», είπε.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Λουίς Μοντενέγκρο θα χρειαστεί να εξασφαλίσει πράσινο φως από βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος ή του ακροδεξιού κόμματος Τσέγκα που αντιπαθούν εξίσου τις φοροελαφρύνσεις. Η πρωτοβουλία είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση ξένων εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης που θα βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης, επιμένει ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα στηρίξουν την κίνηση ή θα την αφήσουν να περάσει με αποχή. Οι μεγάλες πορτογαλικές εταιρείες πάντως θα καλωσορίσουν πιθανότατα την επιστροφή του 20%. «Θα προσελκύσει κόσμο. Δεν είναι αρκετό, αλλά είναι κάτι που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση», είπε ο Μιράντα Σαρμέντο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα ανατρέψει την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να τερματίσει τις «χρυσές βίζες» που συνδέονται με αγορές ακινήτων άνω των 500.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση Μοντενέγκρο τονίζει ότι το νέο φορολογικό σχέδιο δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις παράλληλες προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, η οποία πυροδοτεί μια «διαρροή εγκεφάλων» ιδιαίτερα νέων ανθρώπων που αδυνατούν να βρουν αξιοπρεπή σπίτια. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανησυχεί ότι τα σχέδια της κυβέρνησης θα οδηγήσουν τη χώρα από δημοσιονομικό πλεόνασμα και πάλι σε δημοσιονομικό έλλειμμα, θέτοντάς την σε τροχιά παραβίασης των νέων κανόνων για το χρέος της Ε.Ε. Η Banco de Portugal προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι «δεν πρέπει να υπάρχει χώρος», σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., για τυχόν επιπλέον δαπάνες ή φορολογικές περικοπές που δεν αντισταθμίζονται από άλλα μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT