Η κλιματική κρίση απειλεί την τουριστική βιομηχανία της νότιας Ευρώπης

Η κλιματική κρίση απειλεί την τουριστική βιομηχανία της νότιας Ευρώπης

Στροφή των ταξιδιωτών προς τη Σκανδιναβία. Εκτιμήσεις ότι θα προκληθεί μείωση της ζήτησης για διακοπές στην Ελλάδα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Η κλιματική αλλαγή αρχίζει να αποτελεί μείζονα απειλή για μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της βιομηχανίας του τουρισμού. Οι παραδοσιακά δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί αντιμετωπίζουν καύσωνες και εκτεταμένες καταστρεπτικές πυρκαγιές. Το πλήγμα είναι καίριο για τη χώρα μας που αναγκάστηκε και πάλι φέτος να κλείσει το σημαντικότερο τουριστικό της αξιοθέατο, την Ακρόπολη, τις μεσημεριανές ώρες για να προστατεύσει τους τουρίστες. Οι συνθήκες αυτές αποθαρρύνουν τους τουρίστες που αρχίζουν να στρέφονται μαζικά στις χώρες του Βορρά και ειδικότερα στη Σκανδιναβία.

Οι χώρες αυτές του ευρωπαϊκού Βορρά, άλλοτε αδιανόητες ως προορισμοί για θερινές διακοπές, προσελκύουν πλέον όσους αναζητούν ένα δροσερό καταφύγιο ενώ διαφημίζονται ως νέα τάση με καταχωρίσεις σε περιοδικά για το ευ ζην. Ετσι, το περασμένο έτος η βιομηχανία ταξιδιών και τουρισμού συνολικά της Σκανδιναβίας προσέθεσε κατ’ εκτίμηση 124 δισ. δολ. στην οικονομία των χωρών της περιοχής, σημειώνοντας αύξηση περίπου 6% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Μιλώντας στο Bloomberg, επιχειρήσεις των σκανδιναβικών χωρών, από ταξιδιωτικά γραφεία μέχρι καταστήματα αναμνηστικών διακοπών, προέβλεψε πως η φετινή χρονιά θα καταγράψει ρεκόρ στον τουρισμό της περιοχής. Η Μίστι Μπέλες, εκπρόσωπος δικτύου περίπου 20.000 συμβούλων για πολυτελείς διακοπές, τόνισε πως «είναι η ώρα της Σκανδιναβίας». Επικαλέστηκε μάλιστα την εκτόξευση κατά 27% που έχουν σημειώσει φέτος οι κρατήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο καλοκαίρι. Οπως τόνισε, μόνον η Σουηδία έχει καταγράψει πραγματικό άλμα 47% στις κρατήσεις όταν στο ίδιο χρονικό διάστημα η Ιταλία σημειώνει αύξηση κρατήσεων μόλις 3%. Σύμφωνα, άλλωστε, με τη μηχανή πλοήγησης στις ιστοσελίδες ταξιδιών KAYAK, εξίσου εντυπωσιακά είναι τα διψήφια ποσοστά αύξησης που καταγράφουν οι αναζητήσεις πτήσεων από τα αεροδρόμια της Βρετανίας προς Κοπεγχάγη, Μπέργκεν, Νορβηγία και Στοκχόλμη πάντα για αυτό το καλοκαίρι. Οπως τονίζει το Bloomberg, σχετικές έρευνες που έχουν διεξαγάγει εταιρείες για λογαριασμό της Ε.Ε. καταδεικνύουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη τείνει να προκαλέσει τεκτονική στροφή στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού. Στο πλέον ανησυχητικό σενάριο στο οποίο η μέση αύξηση της θερμοκρασίας είναι τέσσερις βαθμοί Κελσίου, η ζήτηση για διακοπές και τουρισμό στην Ελλάδα ενδέχεται να μειωθεί κατά περισσότερο από 7% σε σύγκριση με το 2019. Και την ίδια στιγμή, η ζήτηση για διακοπές σε Σουηδία, Δανία και Φινλανδία ενδέχεται να αυξάνεται κατά 6%.

Η δροσιά αυτών των χωρών προσφέρεται για δραστηριότητες στην περιοχή. Μπορεί να περάσει κανείς μια πραγματικά δροσερή εβδομάδα στις ακτές της Δανίας, οι καλύτερες της οποίας ανταγωνίζονται τις χώρες της Μεσογείου. Οι περισσότεροι επισκέπτες, όμως, έρχονται στην περιοχή για να κάνουν πεζοπορία στην όμορφη φύση της και να δουν τους ταράνδους αλλά προπαντός για να δουν το Βόρειο Σέλας. Παράλληλα, ενισχύεται και ο χειμερινός τουρισμός στις χώρες της Σκανδιναβίας, επειδή η άνοδος της θερμοκρασίας έχει στερήσει τις φημισμένες Αλπεις από το χιόνι.

Δημοσκόπηση της εταιρείας VisitDenmark μεταξύ 9.000 ατόμων σε επτά ευρωπαϊκές χώρες κατέδειξε πως σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι έχουν αντιμετωπίσει κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια των διακοπών τους το περασμένο έτος. Και το σημαντικότερο εύρημα ήταν πως τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους εξαιτίας αυτών που τους έχουν συμβεί. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει ότι θα προγραμματίζουν τα ταξίδια τους σε άλλες εποχές του έτους ή ότι θα στραφούν σε διαφορετικούς προορισμούς ή ακόμη μπορεί και να περιορίσουν τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT