Η Κίνα, πρώτη παγκοσμίως στις εφευρέσεις γενετικής AI

Η Κίνα, πρώτη παγκοσμίως στις εφευρέσεις γενετικής AI

Την τελευταία 10ετία, έχει καταθέσει έξι φορές περισσότερες πατέντες από τις ΗΠΑ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Η Κίνα αναδεικνύεται σε ηγέτι-δα δύναμη στις εφευρέσεις πάνω στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI), όπως τα chatbots, έχοντας καταθέσει έξι φορές περισσότερες πατέντες από τον πλησιέστερο αντίπαλό της, τις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα. Ο Κόκκινος Δράκος κατέθεσε περισσότερες από 38.000 εφευρέσεις που αφορούν την GenAI το διάστημα 2014-2023 έναντι 6.276 που κατατέθηκαν από τις ΗΠΑ την ίδια περίοδο, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO). Ακολουθούν η Νότια Κορέα (4.155), η Ιαπωνία (3.409) και η Ινδία (1.350), η οποία αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Η γενετική ΑΙ είναι ένας τύπος τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν περιεχόμενο όπως κείμενο, εικόνες, μουσική, ήχο και βίντεο. Σύμφωνα με την έκθεση, οι πατέντες για μοντέλα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν επί του παρόντος το 6% των συνολικών αδειών ευρεσιτεχνίας τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο. «Η απότομη αύξηση στη δραστηριότητα κατοχύρωσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αντανακλά τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις και τις δυνατότητες εντός του κλάδου», ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ. Μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων για να κατοχυρώσουν πατέντες ήταν η Tencent, η oποία έχει περιγραφεί ως μία από τις πιο καινοτόμους εταιρείες του κόσμο, η Ping An Insurance που μετατράπηκε από ασφαλιστικό όμιλο σε κολοσσό τεχνολογίας, η Baidu που ειδικεύεται στις υπηρεσίες και προϊόντα στο Διαδίκτυο και στην τεχνητή νοημοσύνη, η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών αλλά και η ByteDance, η οποία κατέχει τη δημοφιλή εφαρμογή βίντεο TikTok.

Μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων για να κατοχυρώσουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας ήταν η Tencent, η Ping An Insurance, η Baidu και η ByteDance.

Η Κίνα προσπάθησε να καλύψει τη διαφορά στην ανάπτυξη μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) με την ιδιοκτήτρια του πολυσυζητημένου ChatGPT OpenAI και τους άλλους αμερικανικούς γίγαντες τεχνολογίας Microsoft, Google της Alphabet και Amazon, καθώς άργησε αρκετά να μπει στο παιχνίδι. Η ξέφρενη κούρσα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022, όταν το ChatGPT ξεσήκωσε τον κόσμο για την ικανότητά του να παράγει ανθρώπινες απαντήσεις στις προτροπές των χρηστών. Ως εργαλείο επεξεργασίας φυσικής γλώσσας με τεχνητή νοημοσύνη, το ChatGPT είναι σε θέση να κατανοεί και να δημιουργεί κείμενο με βάση τις εντολές που δέχεται και έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Πέρυσι, τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας, όπως οι Alibaba και Baidu, κυκλοφόρησαν τα δικά τους LLM για να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των Αμερικανών στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο της ΑΙ. Σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την παρουσία του στον παγκόσμιο αγώνα τεχνολογίας, το Πεκίνο εγκαινίασε τον Μάιο ένα τριετές σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των προτύπων σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, την παραγωγή τεχνητής νοημοσύνης και τη δημιουργία εθνικής υπολογιστικής ισχύος, με στόχο την προώθηση της τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης. «Η Κίνα έχει μια εξαιρετικά αναξιοποίητη αγορά για τους καταναλωτές και επίσης για τις επιχειρήσεις και τους βιομηχανικούς εταίρους που θέλουν να καινοτομήσουν και να βοηθήσουν στην εισαγωγή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης σε διαφορετικές εφαρμογές ή βιομηχανίες, χρησιμοποιώντας διαφορετικά εξειδικευμένα σύνολα δεδομένων», είπε στο «Street Signs Asia» του CNBC ο Γουέι Σουν, ανώτερος σύμβουλος στην Counterpoint Research «Αυτό είναι το κλειδί για να κερδίσει η Κίνα, να έχει πραγματικά τις πραγματικές εφαρμογές που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε.

Τα δεδομένα εικόνας και βίντεο κυριάρχησαν στις πατέντες Gen AI με 17.996 εφευρέσεις, ακολουθούμενες από κείμενο (13.494) και ομιλία ή μουσική (13.480), σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT