Τα κέντρα δεδομένων βάζουν φρένο στην ανάπτυξη της AI

Τα κέντρα δεδομένων βάζουν φρένο στην ανάπτυξη της AI

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Η τρέλα με την τεχνητή νοημοσύνη έχει επικεντρωθεί μέχρι στιγμής σε τσιπ της Nvidia και εφαρμογές όπως το ChatGPT της OpenAI.

Αυτή η φρενίτιδα βασίζεται στη βιασύνη για την κατασκευή της υποδομής που απαιτείται για την εκπαίδευση και τη λειτουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (GenAI).

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, προέβλεψε ότι το ποσό που θα επενδυθεί σε αυτά τα κέντρα δεδομένων θα διπλασιαστεί στα 2 τρισ. δολάρια την επόμενη πενταετία, η ικανότητά μας ωστόσο να κατασκευάζουμε, να τροφοδοτούμε και να ψύχουμε αυτές τις εγκαταστάσεις είναι εκείνη που θα καθορίσει τα φυσικά όρια της έκρηξης.

Η φαινομενικά ακόρεστη όρεξη για τεχνητή νοημοσύνη έρχεται σε αντίθεση με τις πιο συνηθισμένες προκλήσεις κατασκευής και λειτουργίας κέντρων δεδομένων. Αυτά τα κτίρια-αποθήκες που φιλοξενούν διακομιστές και τσιπ μετριούνται με βάση τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η άφιξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) σημαίνει μεγαλύτερη ισχύ επεξεργασίας, που απαιτεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Μια αναζήτηση κειμένου ChatGPT καταναλώνει 10 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από μια αναζήτηση στο Google, ενώ η δημιουργία μιας εικόνας χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο GenAI θα μπορούσε να απαιτήσει τόση ενέργεια όσο μισή φόρτιση smartphone.

Οι φορείς εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τώρα εγκαταστάσεις ισχύος 200 έως 500 MW, ενώ αναλυτές της Morgan Stanley υπολογίζουν το κόστος κατασκευής ενός κέντρου σε 10 εκατ. δολάρια ανά μεγαβάτ.

Οι προκλήσεις αυτές δοκιμάζουν την ενεργειακή υποδομή. Τα κέντρα δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, απορρόφησαν περίπου 460 τεραβατώρες (TWh), ή το 2% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2022, σύμφωνα, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Στην Ευρώπη, η Morgan Stanley εκτιμά πως θα αντιπροσωπεύουν το 4% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035, από 1% σήμερα.

Η Ιρλανδία, η οποία φιλοξενεί μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, είδε το ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από τα κέντρα δεδομένων να αυξάνεται από 5% το 2015 σε 18% το 2022, ωθώντας την κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας να θέσει μορατόριουμ στα νέα κέντρα δεδομένων έως το 2028.

Μέχρι το 2033, οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι τα κέντρα δεδομένων AI θα προσθέσουν 370 TWh ζήτησης ενέργειας παγκοσμίως, που ισοδυναμεί με τη συνδυασμένη κατανάλωση ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας το 2023.

Μια πιθανή λύση είναι η κατασκευή κέντρων δεδομένων σε περιοχές όπως η Σκανδιναβία, που είναι πιο αραιοκατοικημένες, έχουν πιο δροσερό κλίμα και άφθονη υδροηλεκτρική ενέργεια. Οι κυβερνήσεις όμως εκεί είναι προσεκτικές.

Η Σουηδία, που κάποτε εθεωρείτο πρωταρχικός προορισμός για την εξόρυξη bitcoin στην Ευρώπη, κατάργησε πέρυσι τα φορολογικά κίνητρα για τα κέντρα δεδομένων και άρχισε να χρεώνει πρόσθετους φόρους ανά κιλοβατώρα (kWh).

Επιπλέον, τα γιγάντια κέντρα δεδομένων σε απομακρυσμένες τοποθεσίες μπορούν να εκτελέσουν τον μεγάλο αριθμό υπολογισμών που απαιτούνται για την εκπαίδευση μοντέλων AI.

Οσον αφορά τη χρήση εφαρμογών όπως το ChatGPT, ωστόσο, η φυσική εγγύτητα έχει σημασία. Η έλλειψη χώρων οδήγησε σε ξέφρενη αρπαγή γης από εταιρείες τεχνολογίας με βαθιά τσέπη.

Μόνο τον Ιούνιο, η Microsoft υποσχέθηκε 3,2 δισ. δολάρια σε σουηδικά κέντρα δεδομένων και άλλα 7 δισ. δολάρια στην Ισπανία. Διεξάγεται επίσης ένας αγώνας για την εύρεση εναλλακτικών πηγών όπως η γεωθερμική ηλεκτρική ενέργεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Αλτμαν, πρότεινε ότι οι ενεργειακές ανάγκες της AI θα μπορούσαν να καλυφθούν με πυρηνική σύντηξη.

Η έκταση της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εξαρτάται συνεπώς από την πολυπλοκότητα των γλωσσικών μοντέλων, εξαρτάται όμως εξίσου και από την ικανότητα των χειριστών κέντρων δεδομένων να ξεπερνούν τους φυσικούς τους περιορισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT