Ανησυχητικά αργός είναι πλέον ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας

Ανησυχητικά αργός είναι πλέον ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας

Με τη χαμηλότερη ταχύτητα της τελευταίας 10ετίας υποχώρησε στο πεντάμηνο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που παρουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια ενδέχεται να μειωθεί η ανεργία το 2024. Αυτό «φωτογραφίζει» η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του ποσοστού ανεργίας στο 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, όπως επισημαίνει η Eurobank Research στο τελευταίο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία», κρούοντας ταυτόχρονα καμπανάκι για την ύπαρξη δομικών προβλημάτων στην ελληνική αγορά εργασίας, όπως είναι οι αναντιστοιχίες ανάμεσα στη ζήτηση εργασίας εκ μέρους των επιχειρήσεων και η προσφορά εργασίας εκ μέρους των νοικοκυριών. Βέβαια, μεσομακροπρόθεσμα αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης και του παραγόμενου προϊόντος της οικονομίας, εφόσον συνεχιστεί η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 10,6% του εργατικού δυναμικού τον Μάιο, από 10,7% τον Απρίλιο και 11,2% τον Μάιο του 2023. Δηλαδή, η «φωτογραφική» απεικόνιση της ελληνικής αγοράς εργασίας τον Μάιο του 2024 δείχνει ότι για κάθε 100 άτομα που ανήκουν στο εργατικό δυναμικό (απασχολούμενοι + άνεργοι), περίπου 10 με 11 δεν εργάζονται, αλλά αναζητούν εργασία.

Από τον Ιανουάριο – έως τον Μάιο 2024 το μέσο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 11,0%.

Στο 5μηνο (Ιανουάριος – Μάιος 2024) το μέσο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 11,0% του εργατικού δυναμικού, παρουσιάζοντας ελαφρά πτώση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Φαίνεται, μάλιστα, ότι ο ετήσιος ρυθμός πτώσης του μέσου ποσοστού ανεργίας στο 5μηνο ήταν ο μικρότερος από όλα τα αντίστοιχα 5μηνα των τελευταίων 10 ετών.

Επιπροσθέτως, με εξαίρεση το 2014 –έτος στο οποίο ξεκίνησε η μείωση του ποσοστού ανεργίας– και την 3ετία 2020-2022 (όπου υπήρχαν ισχυρές επιδράσεις από την πανδημία), σε όλα τα υπόλοιπα έτη, ήτοι το 2015, το 2016, το 2017, το 2018, το 2019 και το 2023, η μέση ετήσια πτώση του ποσοστού ανεργίας στο πρώτο 5μηνο ήταν πολύ κοντά στο τελικό μέγεθος για το σύνολο του έτους. Αυτό το στοιχείο αποτελεί μια ένδειξη, σύμφωνα με τους μελετητές της Eurobank, ότι το ποσοστό ανεργίας το 2024 ίσως μειωθεί βραδύτερα σε ετήσια βάση σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, κάτι που αποτυπώνεται και στις τρέχουσες εκτιμήσεις επίσημων οργανισμών.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της απασχόλησης, ήτοι του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας, αποδεικνύεται ότι η οριακή μέση ετήσια μείωση του αριθμού των ανέργων στο υπό εξέταση 5μηνο κατά 2.300 άτομα ή 0,4% δεν συνοδεύθηκε από αντίστοιχη οριακή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων. Τουναντίον, η μέση ετήσια αύξηση της απασχόλησης επιταχύνθηκε στο 1,9% (79.900 άτομα), από 1,5% (60.900 άτομα) το 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023. Η δεξαμενή άντλησης αυτών των ατόμων ήταν ο μη ενεργός πληθυσμός, δηλαδή άτομα που δεν εργάζονται και δεν αναζητούν εργασία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ισχυρή μείωση του μη ενεργού πληθυσμού κατά 3,3% (101.000 άτομα), από μείωση κατά 0,4% (11.100 άτομα) το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ετσι, το μέσο ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας, δηλαδή το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται στο σύνολο του πληθυσμού, ανήλθε στο 61,4%, από 60,3% ένα χρόνο πριν. Κι όπως τονίζουν οι μελετητές, η περαιτέρω αύξηση του ποσοστού συμμετοχής δύναται να συμβάλει θετικά στην ενίσχυση της απασχόλησης και του παραγόμενου προϊόντος της οικονομίας μεσομακροπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT