Γ. Στουρνάρας: Η μείωση του ΦΠΑ δεν «χτυπάει» την ακρίβεια

Γ. Στουρνάρας: Η μείωση του ΦΠΑ δεν «χτυπάει» την ακρίβεια

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Η «απάντηση» στην ακρίβεια δεν είναι η μείωση του ΦΠΑ, αλλά η αύξηση του ανταγωνισμού, διεμήνυσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ χαρακτήρισε «δίκαιο φόρο» τον ΕΝΦΙΑ σημειώνοντας πως το ότι δεν υπήρχε στο παρελθόν ήταν ένας από τους λόγους πίσω από την κρίση.

Πιο αναλυτικά, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «δεν είναι καλή ιδέα και πολύ σωστά η κυβέρνηση ανθίσταται σε αυτήν, διότι ο ΦΠΑ παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας». Οπως πρόσθεσε, «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αν μειωθεί ο ΦΠΑ οι μειώσεις θα περάσουν στις τιμές και δεν θα αυξηθεί το ποσοστό κέρδους».

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε πως το βάρος πρέπει να δοθεί στην αύξηση της έντασης του ανταγωνισμού. «Αυτή τη στιγμή τα μέτρα τα οποία χρειάζονται, πέρα από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που οι κεντρικές τράπεζες παίρνουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό, πρέπει να είναι μέτρα τα οποία αυξάνουν τον ανταγωνισμό στην εγχώρια οικονομία».

Ενίσχυση ανταγωνισμού ζήτησε ο κ. Στουρνάρας, ενώ χαρακτήρισε «δίκαιο φόρο» τον ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε ως παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση στις προσπάθειες που γίνονται για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις τράπεζες. «Προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε τις μικρότερες τράπεζες σήμερα, να δημιουργήσουμε έναν πέμπτο πόλο για να μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες τράπεζες και να μειωθούν τα spreads μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων που είναι τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη σήμερα στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους κλάδους», επισήμανε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι απαιτείται να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός σε κλάδους όπως τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα τρόφιμα και η ενέργεια. «Στα ιδιωτικά νοσοκομεία, στα τρόφιμα, στην ενέργεια, εκεί πράγματι υπάρχουν μεγάλοι παραγωγοί και πωλητές, εκεί χρειάζεται πράγματι να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την ένταση του ανταγωνισμού στους κλάδους αυτούς», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, απαντώντας στο γιατί ενώ ήρθε ως έκτακτος φόρος την περίοδο των μνημονίων παρέμεινε στη φορολόγηση του Ελληνα πολίτη, ο κ. Στουρνάρας τον χαρακτήρισε «δίκαιο φόρο» επισημαίνοντας πως ήταν από τα πολύ σωστά μέτρα και πολύ σωστά παρέμεινε. «Κακώς δεν υπήρχε και ήταν ένας από τους λόγους που μπήκαμε σε κρίση. Ο φόρος ακινήτων θεωρείται ένας από τους δικαιότερος φόρους και στην Ελλάδα είναι ακόμη δικαιότερος. Διότι επειδή ακριβώς υπάρχει μεγάλη παραοικονομία, ένα μέρος της παραοικονομίας παροχετεύεται στην αγορά ακινήτων. Αρα, λοιπόν, το να επιβάλλεις φόρο στα ακίνητα είναι ένας δίκαιος φόρος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον υγιείς. «Σήμερα είμαστε σε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο όχι απλώς στέκεται στα πόδια του, αλλά έχει και πολύ μεγάλες αποδόσεις», σημείωσε. Παράλληλα διαβεβαίωσε πως δεν έχει ανησυχία για το ενδεχόμενο ανατροπής της σημερινής κανονικότητας. «Περάσαμε μια μεγάλη κρίση. Μάθαμε, πιστεύω. Εχει ωριμάσει ο κόσμος. Νομίζω το τρίπτυχο πολιτική σταθερότητα, δημοσιονομική σταθερότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε ποτέ σε πολιτικές του παρελθόντος που μας έφεραν στη μεγάλη κρίση», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT