Ελεύθεροι επαγγελματίες: Προτιμούν να πληρώσουν τον φόρο αντί να ελεγχθούν

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Προτιμούν να πληρώσουν τον φόρο αντί να ελεγχθούν

Μόλις 66 αμφισβήτησαν το τεκμαρτό εισόδημα - Οι ελεύθεροι επαγγελματίες προτιμούν να πληρώσουν παραπάνω φόρο παρά να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου από την εφορία

4' 11" χρόνος ανάγνωσης

Με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα φορολογήθηκε ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν υποβάλει ήδη τη δήλωσή τους. Από αυτούς ελάχιστοι έχουν αμφισβητήσει τον νέο τρόπο φορολόγησης για να αποφύγουν τον έλεγχο από την εφορία που όχι μόνο φθάνει σε βάθος 5ετίας, αλλά ανοίγουν όλοι οι λογαριασμοί, ακόμη και των συγγενικών τους προσώπων. Οπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το μικρό ενδιαφέρον που καταγράφεται στην αμφισβήτηση του νέου τρόπου φορολόγησης οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτον και κυριότερο, οι περισσότεροι δεν επιθυμούν η εφορία να αρχίσει να τους ψάχνει, τόσο αυτούς όσο και τα συγγενικά τους πρόσωπα, και, δεύτερον, οι περισσότεροι περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο αλλά και την απόφαση για τη διαδικασία αμφισβήτησης. Προτιμούν, δηλαδή, να πληρώσουν 1.000 ευρώ παραπάνω, όπως σημειώνουν, παρά να ελεγχθούν.

Οι προσφυγές στο ΣτΕ

Από την άλλη πλευρά, οι επαγγελματίες που έχουν προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο δίνουν μια τελείως διαφορετική εξήγηση. Συγκεκριμένα τονίζουν στην «Κ» ότι «δεν θα νομιμοποιήσουμε την απόφαση Πιτσιλή, προχωρώντας στην αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος. Οσο λιγότεροι τόσο πιο δυνατό το μήνυμα που στέλνουμε στη Δικαιοσύνη για την αντισυνταγματικότητα του νόμου συνολικά», ενώ επισημαίνουν ότι ο νόμος πρέπει να ακυρωθεί καθώς οι διατάξεις του είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης από τις 209.190 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους δείχνουν τα εξής:

• Το 52,81% των επαγγελματιών ή 110.490 φορολογούμενοι εμπίπτουν στο τεκμήριο εισοδήματος. Δηλαδή τα φορολογητέα εισοδήματα που δήλωσαν είναι χαμηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, με αποτέλεσμα να φορολογηθούν με βάση το τεκμήριο, και καλούνται να πληρώσουν αυξημένα ποσά φόρου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό συμβαίνει παρά τη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος. Ο φόρος που προκύπτει γι’ αυτούς είναι διπλάσιος ή τριπλάσιος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

• Από τους φορολογουμένους στους οποίους ενεργοποιήθηκε το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, μόλις 679 εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού. Δηλαδή στη δήλωση που υπέβαλαν συμπλήρωσαν τους κωδικούς 443-444 του Ε1. Βέβαια, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρέπει οι ανωτέρω το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή τους κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσής τους (του ιδίου, της/του συζύγου και των προστατευόμενων μελών), το οποίο θα αξιολογηθεί κατά τον φορολογικό έλεγχο).

• Από τους 679, μόλις 66 ολοκλήρωσαν τη διαδικασία και οι οποίοι θα αναμένουν τον φορολογικό έλεγχο. Ωστόσο υποχρεούνται να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί και εν συνεχεία οι φορολογικές αρχές θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες του ελέγχου.

Μόλις 66 επαγγελ- ματίες υπέβαλαν δήλωση αμφισβήτησης του νέου τρόπου φορολόγησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του νόμου που προβλέπει τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματός τους με τεκμαρτό τρόπο. Επίσης ζητούν την ακύρωση της απόφαση της ΑΑΔΕ για τον έλεγχο για όσους αμφισβητήσουν τα ποσά που τους καταλόγισε η εφορία.

Αυξημένος ο μέσος φόρος

Αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είναι ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως της αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών, οι οποίοι καλούνται, όπως προαναφέρθηκε, να πληρώσουν διπλάσιο ή τριπλάσιο φόρο σε σχέση με πέρυσι. Βέβαια, ο φόρος που πληρώνουν είναι στα ίδια επίπεδα με τους φόρους που πληρώνουν οι μισθωτοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4,1 εκατ. δηλώσεις και απομένουν περίπου 2,5 εκατ. για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Τα στοιχεία της εκκαθάρισης δείχνουν τα εξής:

• Το 48,61% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι μηδενικού φόρου.

• Για το 21,49% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 288 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, επιστροφή φόρου δικαιούνται 878.192 φορολογούμενοι, με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 253,4 εκατ. ευρώ.

• Το 29,9% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.221.867 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,55 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.270 ευρώ.

Η πληρωμή

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα μπορούν να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Στην περίπτωση που επιλέξουν την πάγια ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι δόσεις είναι έντοκες και το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,34% για τις 12 δόσεις και στο 5,84% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT