Η Αθήνα στους 10 πιο ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς στις ΗΠΑ

Η Αθήνα στους 10 πιο ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς στις ΗΠΑ

Το δολάριο ενισχύεται και οι Αμερικανοί τουρίστες εξορμούν σε όλο τον κόσμο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Από τους ναούς της Ιαπωνίας και τα θερμικά λουτρά της Ουγγαρίας, μέχρι τα νησιά των Κυκλάδων, οι Αμερικανοί τουρίστες είναι παντού. Με το δολάριο να ανεβαίνει, η αξία των χρημάτων που έχουν στην τσέπη τους τούς πηγαίνει, όπως φαίνεται, ακόμη πιο μακριά.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, που είναι υψηλότεροι σε σχέση με την Ευρώπη, και όχι μόνο, προσελκύουν επενδύσεις στις ΗΠΑ. Οι εισροές αυτές οδηγούν το δολάριο στα υψηλότερα επίπεδά του για το έτος, με το αμερικανικό νόμισμα να έχει ενισχυθεί κατά 15% έναντι του γιεν και κατά 2,3% έναντι του ευρώ από τα τέλη του 2023. Σε χώρες όπως η Αργεντινή και το Βιετνάμ η αγοραστική δύναμη του δολαρίου δεν έχει υπάρξει ποτέ τόσο ισχυρή, σημειώνει η Wall Street Journal.

Με υψηλότερους μισθούς στις τσέπες τους και εισόδημα-ρεκόρ από τις επενδύσεις τους, οι Αμερικανοί επιβιβάζονται μαζικά σε αεροπλάνα προς κάθε γωνιά του πλανήτη, ενισχύοντας τις οικονομίες του εξωτερικού αλλά και φέρνοντας τα πάνω – κάτω στις αγορές ακινήτων στην Ευρώπη και αλλού. Σχεδόν 3 εκατ. ταξιδιώτες πέρασαν από τους ελέγχους ασφαλείας της Transportation Security Administration στις 23 Ιουνίου, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Και σε αυτά τα ταξίδια τους στο εξωτερικό οι Αμερικανοί δεν φείδονται χρημάτων: μένουν για περισσότερες ημέρες, κλείνουν ακριβές εκδρομές και φέρνουν μαζί τους έξτρα βαλίτσες, τις οποίες γεμίζουν με σουβενίρ και άλλα ψώνια.

Ο Kyle Kawakami, ένας σεφ από τη Χαβάη, αγόρασε μαχαίρια και ξύλα κοπής τον Ιούνιο, στις διακοπές του στην Ιαπωνία. «Δεν μπορούσα να κρατηθώ», λέει, έπειτα από το ταξίδι του στο Τόκιο, όπου η οικογένειά του έφαγε αχινούς σε μια φημισμένη ψαραγορά της πόλης αλλά και απόλαυσε ένα γεύμα 15 πιάτων σε ένα ακριβό εστιατόριο. «Οταν πληρώσεις, φθάνεις στην πόρτα και κοιτάς πόσο κόστισε σε δολάρια και λες “ουάου”», είπε ο Kawakami στη Wall Street Journal.

Ειδικά στην Ιαπωνία, τα χρήματα των Αμερικανών πιάνουν ακόμη περισσότερο «τόπο», καθώς το γιεν έπεσε πρόσφατα στα χαμηλότερα επίπεδα 38 ετών έναντι του δολαρίου.

Πάντως, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Mastercard, οι πιο ανερχόμενοι προορισμοί για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες φέτος το καλοκαίρι είναι το Κανκούν στο Μεξικό, η Αρούμπα και το Λονδίνο.

Το Τόκιο επίσης βρίσκεται στο top 10, όπως και η Αθήνα.

Σύμφωνα με το Axios, η Αλβανία επίσης ανεβαίνει στις προτιμήσεις των Αμερικανών ταξιδιωτών, καθώς οι τιμές στη χώρα είναι ακόμη πολύ χαμηλότερες από τους πιο καθιερωμένους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Σε άνοδο βρίσκεται και η Ρουμανία, εν μέρει γιατί πρόσφατα εισήλθε στη ζώνη Σένγκεν διευκολύνοντας τα ταξίδια.

Στην Ελλάδα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι αφίξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο 4μηνο Ιανουαρίου – Απριλίου κατά 62,1%, σε 267.500 ταξιδιώτες. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Αμερικανούς ταξιδιώτες σημείωσαν αύξηση κατά 35,7% και διαμορφώθηκαν στα 204,6 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT