Αυξάνονται οι εστίες ανησυχίας διεθνώς

Αυξάνονται οι εστίες ανησυχίας διεθνώς

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Ο ρυθμός μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας αποδείχθηκε πιο ισχυρός από τον αναμενόμενο τους πρώτους μήνες του 2024, καθώς η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε σχετικά ανθεκτική στους παρατεταμένους γεωπολιτικούς κινδύνους και στον συνεχιζόμενο αντίκτυπο της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Εντούτοις, πληθώρα στοιχείων από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως υποδηλώνουν σημάδια μερικής επιβράδυνσης τις τελευταίες εβδομάδες.

Χαρακτηριστικά, ο δείκτης δραστηριότητας του ινστιτούτου ISM για τον τομέα υπηρεσιών στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Ιούνιο κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 50 μονάδων (48,8) για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα έτη, αν και ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ για τον αντίστοιχο τομέα κινήθηκε ανοδικά τον ίδιο μήνα. Παράλληλα στην Ευρωζώνη, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ, ανακόπτοντας την ανοδική πορεία της περιόδου Νοεμβρίου 2023 – Μαΐου 2024, υποχώρησε τον Ιούνιο (στο 50,8), με σημαντικούς υποδείκτες που αποτελούν προπορευόμενες μεταβλητές για την περαιτέρω πορεία του γενικού δείκτη να κινούνται πτωτικά. Σύμφωνα με την S&P Global, ο ρυθμός μεγέθυνσης της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει το δεύτερο τρίμηνο στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση, από 0,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ το μοντέλο της Atlanta Fed GDP Now εκτιμά πλέον ρυθμό αύξησης 1,5% σε ετησιοποιημένη βάση για τις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο, κοντά στο 1,4% του πρώτου τριμήνου, αλλά χαμηλότερα από την εκτίμησή της για 2,0% περίπου πριν από μόλις λίγες εβδομάδες.

Αναμφισβήτητα, η υποχώρηση κάποιων δεικτών για ένα-δύο μήνες δεν σηματοδοτεί απαραίτητα αντιστροφή της πορείας της οικονομίας. Αλλωστε, θεμελιώδη μεγέθη για τη διασφάλιση συνεχιζόμενης επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας παραμένουν υποστηρικτικά. Οι ισολογισμοί των νοικοκυριών διατηρούνται ισχυροί, ιδίως στις ΗΠΑ, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

Εντούτοις, κίνδυνοι ελλοχεύουν και το ενδεχόμενο νέων αρνητικών εκπλήξεων τους επόμενους μήνες δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ενδεικτικά, πιθανή επιμονή του πληθωρισμού ενδεχομένως να ωθήσει μεγάλες κεντρικές τράπεζες στη διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα αυξημένα επιτόκια και τα υψηλότερα επίπεδα χρέους σε σύγκριση με την προ πανδημίας εποχή ενέχουν κινδύνους σχετικά με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα των οικονομιών. Νέα όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων πιθανώς να διαταράξει τις αγορές ενέργειας και τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ τα αποτελέσματα σε σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις, κυρίως στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και γενικότερα στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT