Νέες αναβαθμίσεις τραπεζών «βλέπει» η Citi

Νέες αναβαθμίσεις τραπεζών «βλέπει» η Citi

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Περαιτέρω αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες αναμένει η Citigroup, όπως ανέφερε σχόλιό της με αφορμή την αναβάθμιση στην οποία προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P την Πέμπτη, ενώ τόνισε παράλληλα πως διατηρεί τη θετική της άποψη και για τις τέσσερις συστημικές. Η αμερικανική τράπεζα σημείωσε πως όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν θετικές προοπτικές και στους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody’s, Fitch), εκτός από τη Eurobank που έχει σταθερές από τη Moody’s, οπότε οι πιθανότητες να «ανέβει» κι άλλο η βαθμολογία τους είναι πολλές. Οι αναβαθμίσεις, όπως τόνισε, αντικατοπτρίζουν το ενισχυμένο κλίμα της αγοράς αφού έχουν αμβλυνθεί οι όποιες ανησυχίες σχετικά με τα προφίλ χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, καθώς και τη βελτίωση της κερδοφορίας και της ανθεκτικότητάς τους. Οπως παρατήρησε, οι τράπεζες με υψηλότερη μέση αξιολόγηση από τους οίκους (Eurobank και Εθνική Τράπεζα) βρίσκονται πολύ κοντά από την είσοδο των ομολογιακών τους τίτλων στους διεθνείς δείκτες εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας.

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 14 Ιουλίου

Πρεμιέρα κάνουν οι τακτικές θερινές εκπτώσεις τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, με τις προσφορές, βεβαίως, να έχουν αρχίσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι έμποροι θα επιδιώξουν να διαθέσουν τόσο είδη των καλοκαιρινών συλλογών, όσο και να ξεστοκάρουν χειμωνιάτικα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα οποία έμειναν απούλητα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τον χειμώνα. Οι εκπτώσεις ολοκληρώνονται στις 31 Αυγούστου, ενώ την επόμενη Κυριακή 14 Ιουλίου τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά.

Βελτίωση στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών

Τη μεγαλύτερη βελτίωση, σε ποσοστό 16%, στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών κατέγραψε η Ελλάδα το 2023 την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα έχει προσεγγίσει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ άνοδο σημείωσε η χώρα και στην ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας οπτικών ινών στις εγκαταστάσεις. Ωστόσο ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με προκλήσεις, όπως η έλλειψη εργαζομένων.

Προς νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης

Κατά 16%, σε 14,01 εκατ. άτομα, αυξήθηκε η συνολική επιβατική κίνηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, σε ετήσια βάση σύγκρισης. Μόνο τον Ιούνιο, έναντι του ίδιου μήνα του 2023, η επιβατική κίνηση ενισχύθηκε κατά 12,9%, σε 3,3 εκατ. επιβάτες. Κατά το πρώτο εξάμηνο, οι επιβάτες εξωτερικού είναι η κατηγορία ταξιδιωτών που εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά ανόδου (+15,4%). Αντίστοιχα, οι επιβάτες εντός Ελλάδας ενισχύθηκαν 7,5%, σε 2,3 εκατ. Λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες επιδόσεις, ο στόχος για εμφάνιση νέου ρεκόρ επιβατών το 2024 του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών μοιάζει ιδιαίτερα ρεαλιστικός. 

Καθυστερεί το deal για Attica – Παγκρήτια

Μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής, και αφού είχε λήξει η προθεσμία της ΤτΕ για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ στρατηγικού επενδυτή, ΤΧΣ, Attica Bank, και Παγκρήτιας για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου –την ανακεφαλαιοποίηση δηλαδή των δύο τραπεζών και τη συγχώνευσή τους–, οι υπογραφές δεν είχαν ακόμα μπει. Η ΤτΕ χαρακτηρίζει διαδικαστικές τις οποίες καθυστερήσεις, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών μιλούν για υπογραφή της συμφωνίας εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Ωστόσο κατά πάσα βεβαιότητα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη Δευτέρα το πρωί θα αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Attica, σε μία προφανώς συμβολική κίνηση λόγω του περιορισμένου free float, ενώ μένει να δούμε και τις αντιδράσεις του SSM. Εκτός αν έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή εντός του Σαββατοκύριακου, κάτι εξαιρετικά απίθανο εάν συναξιολογήσει κανείς ότι οι σύμβουλοι του ΤΧΣ φέρονταν αργά την Παρασκευή να δηλώνουν ότι χρειάζονται ακόμα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT