Ερχονται κίνητρα για τους συνεπείς φορολογουμένους

Ερχονται κίνητρα για τους συνεπείς φορολογουμένους

Κίνητρα για τους φορολογουμένους που είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά και αυτούς που έχουν εντάξει τα χρέη τους σε ρύθμιση οφειλών και τα αποπληρώνουν χωρίς καθυστερήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση, τα οποία αναμένεται να ενεργοποιηθούν από το νέο έτος

4' 45" χρόνος ανάγνωσης

Κίνητρα για τους φορολογουμένους που είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά και αυτούς που έχουν εντάξει τα χρέη τους σε ρύθμιση οφειλών και τα αποπληρώνουν χωρίς καθυστερήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση, τα οποία αναμένεται να ενεργοποιηθούν από το νέο έτος. «Εξετάζουμε σημαντικά κίνητρα για την επόμενη χρονιά, ώστε ο συνεπής φορολογούμενος, και αυτός ο οποίος υποβάλλει τις φορολογικές του δηλώσεις νωρίς, και καταβάλλει το ποσό του φόρου επίσης νωρίς, να έχει επιπλέον οικονομικά κίνητρα», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Δήμας.

Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις, όπως:

• Εκπτωση φόρου στο 5% για όσους εξοφλούν τον φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές με εφάπαξ καταβολή. Σημειώνεται ότι σήμερα ισχύει έκπτωση 3% μόνο για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος.

• Αύξηση των «κουπονιών» στη μηνιαία κλήρωση της φορολοταρίας από την ΑΑΔΕ.

• Μείωση του επιτοκίου κατά 50% για μελλοντικές οφειλές προς το Δημόσιο.

• Ταχύτερες επιστροφές φόρων.

• Μείωση παρακράτησης για όσους έχουν βεβαιωμένες οφειλές και θέλουν να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο και άρση κατασχέσεων. Ο βαθμός συνέπειας των φορολογουμένων θα ξεκλειδώνει ολοένα και περισσότερες διευκολύνσεις, σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αντίθετα θα σκληραίνουν τα μέτρα για όσους δεν συμμορφώνονται. Το ποσοστό παρακράτησης θα περιορίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό των δόσεων που αποπληρώνονται κανονικά και το ύψος του υπόλοιπου χρέους. Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η εφορία προχωράει σε αυτόματη παρακράτηση των οφειλών μέσω του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ακόμα και για όσους έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις.

Τεκμήρια διαβίωσης

Δραστικές αλλαγές προωθούνται και στα αναχρονιστικά τεκμήρια διαβίωσης που έχουν κλείσει 42 χρόνια ζωής, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εστιάζει στα αυτοκίνητα και τα ακίνητα. Το σύστημα προσδιορισμού των ποσών των τεκμηρίων διαβίωσης αναμένεται να τροποποιηθεί ώστε αυτά να προσεγγίζουν το πραγματικό ετήσιο κόστος συντήρησης και χρήσης των περιουσιακών στοιχείων. Σε κάθε περίπτωση, η κατεύθυνση που έχει δοθεί, είναι τα νέα ποσά που θα προκύψουν να είναι μειωμένα μεσοσταθμικά κατά 30% σε σύγκριση με τα ισχύοντα σήμερα. Ωστόσο, οι κλίμακες αλλά και τα κριτήρια προσδιορισμού των ποσών των τεκμηρίων θα αλλάξουν προκειμένου αυτά να γίνουν δικαιότερα και αποτελεσματικότερα.

Οπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, φέτος για τα εισοδήματα του 2023 αναμένεται να περιορισθεί αισθητά ο αριθμός των φορολογουμένων που θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων και ως εκ τούτου θα είναι και μικρότερο το ποσό που θα προστεθεί στα δηλωθέντα εισοδήματα και θα φορολογηθούν βάσει και αυτών. Η μείωση θα είναι αποτέλεσμα της αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων, αλλά κυρίως από την εφαρμογή του ελάχιστου εισοδήματος στους αυτοαπασχολούμενους.

Στο τραπέζι έκπτωση 5% για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και εφάπαξ πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στοχεύουν στον εξορθολογισμό του συστήματος καθώς ένα καινούργιο όχημα το οποίο καταναλώνει λιγότερα καύσιμα, νεότερης τεχνολογίας κ.λπ., που χρειάζεται μικρότερη συντήρηση, έχει σχεδόν διπλάσιο τεκμήριο με ένα παλαιότερο αυτοκίνητο 10ετίας το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να «βγάζει» προβλήματα. Επί της ουσίας, τη στιγμή που τα σύγχρονα αυτοκίνητα καταβάλλουν λιγότερα ή και καθόλου τέλη κυκλοφορίας, χρησιμοποιούν φθηνότερες πηγές ενέργειας, η νομοθεσία που διέπει τα τεκμήρια λαμβάνει υπόψη μόνο τον κυβισμό.

Οι κλίμακες και ο τρόπος υπολογισμού του κόστους χρήσης του αυτοκινήτου θα αλλάξουν, αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών.

Με την ίδια λογική θα προχωρήσουν και οι αλλαγές στα ακίνητα. Σήμερα το τεκμήριο υπολογίζεται με κριτήριο την αντικειμενική αξία αλλά και το μέγεθος, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητά του. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο «κλειδί» καθώς τα παλαιά σπίτια είναι περισσότερο ενεργοβόρα από τα σύγχρονα που κατατάσσονται σε υψηλή ενεργειακή κατηγορία, άρα έχουν και μεγαλύτερο κόστος διαβίωσης. Μάλιστα τα τεκμήρια αλλάζουν ανάλογα με το πού βρίσκονται. Οσο μεγαλύτερη είναι η αντικειμενική αξία, ο νομοθέτης θεωρεί ότι πρέπει να αυξάνεται σήμερα και το κόστος συντήρησης!

Καινοτόμες επιχειρήσεις

Τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων θα επιχειρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με περαιτέρω κίνητρα για μικρομεσαίες και καινοτόμες επιχειρήσεις. Το σχέδιο νόμου βρίσκεται στο τελικό στάδιο και θα περιλαμβάνει κίνητρα σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και καινοτομία. Επίσης, θα δοθούν επιπλέον κίνητρα στους «επενδυτικούς αγγέλους». Σύμφωνα με το φορολογικό πλαίσιο, ο επενδυτικός άγγελος έχει δικαίωμα έκπτωσης ύψους 50% από το φορολογητέο του εισόδημα για εισφορές κεφαλαίου σε νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι του συνολικού ποσού των 300.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά που έχουν επενδυθεί από τους angel investors είναι σχεδόν αμελητέα και, όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου, θα αυξηθεί το ποσό της έκπτωσης, δηλαδή θα προσεγγίσει τις 500.000 ευρώ. Δεν αποκλείεται επενδυτικοί άγγελοι να μπορούν να γίνουν και νομικά πρόσωπα. Σήμερα, οι επενδυτικοί άγγελοι και οι εκπτώσεις που ισχύουν αφορούν μόνο τα φυσικά πρόσωπα.

Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει:

1. Την επέκταση του ισχύοντος πλαισίου για την απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθεί το εύρος των πιθανών συγχωνεύσεων και συνεργασιών, το οποίο σήμερα περιορίζεται μεταξύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

2. Τη δυνητική συγχώνευση ελληνικών επιχειρήσεων με μικρές ή μεγαλύτερες εταιρείες του εξωτερικού. Αυτό θα γίνει με την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων, θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.

3. Κίνητρα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας, δηλαδή δεν είναι πλέον startups. Τα κίνητρα αυτά θα σχεδιαστούν με χρηματοδότηση από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2021-2027 και ειδικά εργαλεία που θα προετοιμάσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

4. Για την ενίσχυση της εξωστρέφειας θα ενισχυθεί περαιτέρω το υφιστάμενο πλαίσιο που προβλέπει φορολογικά κίνητρα για καινοτόμες δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων θα επεκταθεί το χρονικό όριο των 3 ετών στα 5 χρόνια για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας, στα πρότυπα του δημοφιλούς στο εξωτερικό patent box.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT