Σε άνοδο οι τιμές σε καύσιμα, γάλα και προβλήματα εφοδιασμού

Σε άνοδο οι τιμές σε καύσιμα, γάλα και προβλήματα εφοδιασμού

Σχετική σταθερότητα καταγράφουν οι τιμές των τυποποιημένων προϊόντων –ειδών διατροφής και μη– στην Ελλάδα, γεγονός που οδηγεί σε αυτή τη φάση σε επιβράδυνση του πληθωρισμού και όχι σε αρνητικό πληθωρισμό, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση. Να σημειωθεί πάντως εδώ ότι ο αρνητικός πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει συνδεθεί κυρίως με ύφεση και δη αυτή που βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης

Σχετική σταθερότητα καταγράφουν οι τιμές των τυποποιημένων προϊόντων –ειδών διατροφής και μη– στην Ελλάδα, γεγονός που οδηγεί σε αυτή τη φάση σε επιβράδυνση του πληθωρισμού και όχι σε αρνητικό πληθωρισμό, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση. Να σημειωθεί πάντως εδώ ότι ο αρνητικός πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει συνδεθεί κυρίως με ύφεση και δη αυτή που βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία.

Ακόμη και εάν παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, υπάρχουν τρεις παράγοντες ανησυχίας για την αμέσως επόμενη περίοδο, με τους δύο μάλιστα να είναι ήδη ορατοί και στο «καλάθι της “Κ”». Πρώτον, οι τιμές των καυσίμων (στο «καλάθι» αναφέρεται η μέση εβδομαδιαία τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης) εμφανίζουν ανοδική πορεία και μάλιστα σε όλες τις εξεταζόμενες χώρες.

Τούτο μπορεί να συνδέεται με τις «παραδοσιακές» ανατιμήσεις που καταγράφονται στη διάρκεια του καλοκαιριού και κορυφώνονται συνήθως τον Αύγουστο.

Δεύτερον, σε δύο χώρες, τη Γερμανία και την Πορτογαλία, παρατηρείται μετά πολλούς μήνες αύξηση στην τιμή του γάλακτος. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών τροφίμων μηνός Ιουνίου που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ), ο υποδείκτης των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδα τον Ιούνιο του 2024 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024 και βρίσκεται 7,9 μονάδες (ή κατά 6,6%) ψηλότερα από τον Ιούνιο του 2023.

Ο δείκτης έχει επηρεαστεί από τις υψηλές τιμές του βουτύρου, αλλά και από τις χαμηλές ποσότητες γάλακτος που παραδόθηκαν στη Δυτική Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα είναι αυξημένη η ζήτηση από την Ανατολική Ασία.

Τρίτος παράγοντας είναι η συνέχιση των καθυστερήσεων παράδοσης πρώτων υλών και το αυξημένο κόστος μεταφοράς εξαιτίας των προβλημάτων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT