Ρομπέρτο Ρινάουντο: Ευθύνη όλων στον κλάδο του σιδηροδρόμου η ασφάλεια

Ρομπέρτο Ρινάουντο: Ευθύνη όλων στον κλάδο του σιδηροδρόμου η ασφάλεια

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σύγχρονο δίκτυο υψηλών προδιαγραφών

8' 56" χρόνος ανάγνωσης

Ενάμιση χρόνο μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και ενώ τα χρόνια αποστήματα της ελληνικής σιδηροδρομικής βιομηχανίας εμφανίζονται να επιμένουν ακόμη και τα περιστατικά ταλαιπωρίας των επιβατών στα τρένα διαδέχονται το ένα το άλλο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train Ρομπέρτο Ρινάουντο απαντώντας σε ερωτήσεις της «Κ» της Κυριακής επιχειρεί να δώσει απαντήσεις για την κατάσταση της εταιρείας του και διαβεβαιώσεις για το τι σκοπεύει να κάνει ώστε να μη θρηνήσουμε ποτέ ξανά άλλα θύματα. «Στην Hellenic Train δεσμευόμαστε να εφαρμόζουμε τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας που ορίζονται από τους κανονισμούς της χώρας. Ωστόσο, η δική μας προσπάθεια δεν αρκεί από μόνη της», αναφέρει χαρακτηριστικά παραπέμποντας στον διαχειριστή της υποδομής, στον ΟΣΕ.

Ερωτηθείς αφενός για τις αποζημιώσεις των οικογενειών και αφετέρου για τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει στην εταιρεία δίνει κάποιες «χλιαρές» απαντήσεις, όπως και για τις πληροφορίες που θέλουν να μπαίνει πωλητήριο στην Hellenic Train, η οποία από το 2017 έχει περάσει στην ιδιοκτησία του ιταλικού ομίλου FS. Μιλάει επίσης για ένα νέο επενδυτικό σχέδιο για τον σιδηρόδρομο, που «θα παρουσιάσουμε στον υπουργό Mεταφορών», πετώντας παράλληλα το μπαλάκι και στον ΟΣΕ, καθώς όπως λέει το σχέδιο αυτό απαιτεί «την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών». Χαρακτηρίζει αβάσιμες τις αναφορές για απουσία απαραίτητων πιστοποιητικών από μηχανοδηγούς, ενώ υποστηρίζει πως δεν είναι σκοπός της εταιρείας να επαναδιαπραγματευθεί τη σύμβαση που έχει συνάψει με το ελληνικό Δημόσιο. Ευελπιστεί, δε, «ότι με τη δουλειά μας θα ανακτήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη».

– Εχει περάσει 1,5 χρόνος από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Εχει φτάσει ο σιδηρόδρομος και τα τρένα της Hellenic Train σε εκείνο το σημείο όπου δεν υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε άλλα θύματα;

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη θα έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο σε όλους μας και, ως νεοφερμένος στην Ελλάδα, θέλω να εκφράσω τη βαθιά θλίψη και τη συμπαράστασή μου στα θύματα, στις οικογένειές τους και σε όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν. Ενας τρόπος για να τους τιμήσουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς και ολόκληρος ο κλάδος των μεταφορών συνεργάζονται και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι άνθρωποι να φτάνουν στους προορισμούς τους με ασφάλεια. Στην Hellenic Train δεσμευόμαστε να εφαρμόζουμε τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας που ορίζονται από τους κανονισμούς της χώρας. Ωστόσο, η δική μας προσπάθεια δεν αρκεί από μόνη της. Η ασφάλεια απαιτεί τη συλλογική προσπάθεια ολόκληρου του κλάδου των σιδηροδρομικών μεταφορών να ανταποκριθεί σε υψηλότερα πρότυπα. Και ως προς αυτό μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, από την άφιξή μου στην Ελλάδα, έχω συμμετάσχει σε αρκετές συζητήσεις με τους εταίρους μας και τους φορείς του κλάδου, και έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει μια ισχυρή δέσμευση και πνεύμα συνεργασίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Ρομπέρτο Ρινάουντο: Ευθύνη όλων στον κλάδο του σιδηροδρόμου η ασφάλεια-1

– Εχετε αποζημιώσει πλήρως τους συγγενείς των θυμάτων; Τι επιπλέον δράσεις θα αναλάβετε για τη στήριξή τους;

– Η χρονιά που πέρασε ήταν μια περίοδος τεράστιας θλίψης και προβληματισμού για όλους μας. Είναι αυτονόητο ότι δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τις οικογένειες των θυμάτων με κάθε δυνατό τρόπο. Είναι κάτι που κάναμε αμέσως μετά το δυστύχημα, αποδίδοντας αποζημιώσεις που ναι μεν είναι υποχρεωτικές από τον κανονισμό της Ε.Ε., ωστόσο εμείς αποφασίσαμε να παρέχουμε το υψηλότερο δυνατό ποσό για την άμεση ανακούφιση των οικογενειών, αλλά και συνεχώς καθ’ όλη τη μεταβατική περίοδο από το δυστύχημα και μετά. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε υποστήριξη και επιπλέον θα θεσπίσουμε μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες που ωφελούν άμεσα αυτούς τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων ειδικών κονδυλίων για την εκπαίδευση και την ευημερία των αδελφών των θυμάτων και υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης για τις οικογένειες που θρηνούν. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να στηρίξουμε και να διασφαλίσουμε ότι η μνήμη όσων χάθηκαν θα τιμάται μέσω ουσιαστικών ενεργειών και διαρκούς δέσμευσης.

Στόχος μας είναι να ξαναφέρουμε τους επιβάτες στο τρένο και να το καταστήσουμε μέσο πρώτης επιλογής.

– Τι αλλαγές σκέφτεστε να κάνετε στην Hellenic Train και γιατί δεχτήκατε να αναλάβετε αυτό το νευραλγικό πόστο; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας και ποια η ελπίδα σας;

– Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργεί με θετικό αποτύπωμα ως προς το φυσικό περιβάλλον. Αυτό είναι το πλαίσιο της δικής μας στρατηγικής και ένα από τα κύρια έργα είναι η ανάπτυξη του κέντρου logistics Θριάσιο ΙΙ, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και θα αλλάξει το τοπίο στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών. Είναι ένα έργο μεγάλης δυναμικής που, συνδυάζοντας σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές, καλύπτει έκταση 1.450 στρεμμάτων. Με βάση τον σχεδιασμό μας δημιουργείται ένας τερματικός σταθμός, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θα λειτουργήσει καταλυτικά για την προσέλκυση διεθνών εμπορευματικών ροών από και προς την Κεντρική Ευρώπη και θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του διαμετακομιστικού εμπορίου της Ελλάδας, αξιοποιώντας τη στρατηγική γεωπολιτική θέση της χώρας. Παράλληλα δουλεύουμε εντατικά πάνω στο νέο επενδυτικό σχέδιο για τον σιδηρόδρομο, το οποίο και θα παρουσιάσουμε στον υπουργό Μεταφορών. Το σχέδιο αυτό βεβαίως, το οποίο είναι πολύ φιλόδοξο, απαιτεί την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Οπως γνωρίζετε, η Hellenic Train παρέχει την υπηρεσία μεταφοράς στους επιβάτες, αλλά δεν μας ανήκουν τα τρένα. Παρέχονται από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, σύμφωνα με τη συμφωνία μας με το ελληνικό Δημόσιο. Εμείς, επίσης, δεν ελέγχουμε τη σιδηροδρομική υποδομή, η οποία ανήκει στον ΟΣΕ, ο οποίος τη διαχειρίζεται. Οσο πιο γρήγορα αναβαθμιστεί η υποδομή, τόσο καλύτερα μπορεί να λειτουργήσει η επένδυσή μας προς όφελος των επιβατών.

– Τι έχετε δηλαδή να δείξετε άμεσα, καθώς τα περισσότερα από τα παραπάνω σχέδια χρειάζονται χρόνο; Είστε ήδη αρκετό καιρό στην Ελλάδα ως εταιρεία.

– Σε αυτή τη φάση ως Hellenic Train εστιάζουμε στην άμεση βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών μας, λανσάροντας τη νέα μας πλατφόρμα εισιτηρίων, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Είμαστε ήδη σε φάση δοκιμών και μόλις ολοκληρωθεί, οι επιβάτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες της πλατφόρμας: να κλείσουν γρήγορα και εύκολα τα εισιτήριά τους, να συνδυάσουν δρομολόγια, να αλλάξουν τα προγραμματισμένα ταξίδια τους, ενώ με τη νέα μας εμπορική πολιτική θα προσφέρουμε πακέτα με επιλογές για οικογένειες και ειδικές προσφορές σε φοιτητές, καθώς και ένα πρόγραμμα επιβράβευσης για τους συχνούς ταξιδιώτες. Στόχος μας είναι να ξαναφέρουμε τους επιβάτες στο τρένο και να το καταστήσουμε μέσο πρώτης επιλογής. Επιστρέφοντας λοιπόν στην προηγούμενη ερώτησή σας, δεν είναι θέμα φόβου ή ελπίδας: εργαζόμαστε σκληρά για να υλοποιήσουμε τη στρατηγική και τις επενδύσεις μας, ώστε σε συνεργασία με όλους τους εταίρους να προσφέρουμε στο ελληνικό επιβατικό κοινό μια ασφαλή και υψηλών προδιαγραφών σιδηροδρομική υπηρεσία.

– Ερχεστε στην Ελλάδα σε μια περίοδο που η αυτονόητα αρνητική δημοσιότητα γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών κυριαρχεί. Θα επιμείνουμε λοιπόν: Ποιο είναι το κίνητρό σας και ποια τα σχέδιά σας για να αλλάξετε την τρέχουσα κατάσταση;

– Θεωρώ ότι η ευθύνη ενός διοικητικού στελέχους είναι να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που πάνε τους οργανισμούς μπροστά. Είναι καθήκον μου ως επικεφαλής να αντιμετωπίζω προκλήσεις, να διαχειρίζομαι πολύπλοκα ζητήματα και να ηγούμαι των ανθρώπων μας σε δύσκολες στιγμές. Είναι τιμή μου που ο όμιλος FS μου ζήτησε να αναλάβω αυτόν τον ρόλο και παρά τις δύσκολες περιστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, πιστεύω ότι με τη δουλειά μας θα ανακτήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη. Δυστυχώς δεν έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η δημόσια συζήτηση αντικατοπτρίζει πλήρως και δίκαια την καθημερινή προσπάθεια και δουλειά των εργαζομένων μας, και σίγουρα έχουμε κι εμείς ως οργανισμός ευθύνη προς αυτή την κατεύθυνση.

Αβάσιμες οι αναφορές για ελλιπή εκπαίδευση μηχανοδηγών

– Ο όμιλος FS πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις για την απόκτηση νέων τρένων σε άλλες χώρες. Πέρυσι κατέγραψε ρεκόρ επενδύσεων ύψους 16 δισ. Περιελάμβανε αυτός ο προϋπολογισμός επενδύσεις στην Ελλάδα; Τι είδους επενδύσεις έχετε κάνει στην Ελλάδα, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συντήρηση του τροχαίου υλικού;

– Οσον αφορά το επιβατικό έργο, σε αυτό το στάδιο, και έως ότου συζητήσουμε το στρατηγικό μας σχέδιο με το υπουργείο Μεταφορών, δεν μπορώ να μοιραστώ περισσότερες λεπτομέρειες. Αρχικά θέλουμε να συμφωνήσουμε με την πολιτεία σε κοινό όραμα και σε έναν οδικό χάρτη για να το πετύχουμε. Η διεθνής εμπειρία μας θα είναι χρήσιμη ώστε η συνεργασία με την πολιτεία και τους υπόλοιπους εταίρους να ευοδωθεί προς όφελος του Ελληνα πολίτη. Αυτό που μπορώ να μοιραστώ με σιγουριά είναι ότι το σχέδιο περιλαμβάνει συνεχή εκπαίδευση για το προσωπικό μας και επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Οσον αφορά τις εμπορευματικές μεταφορές, το επίκεντρο του επενδυτικού σχεδίου μας στην Ελλάδα είναι το νέο κέντρο logistics Θριάσιο ΙΙ.

– Είναι δυνατόν να επιτύχετε κερδοφορία χωρίς να στηρίζεστε στη σύμβαση που έχετε συνάψει με το ελληνικό Δημόσιο για τις άγονες γραμμές;

– Οπως συμβαίνει σε πολλές επιχειρήσεις, υπάρχουν προϊόντα ή υπηρεσίες που αποφέρουν κέρδη και άλλα που δεν αποφέρουν. Και εκείνα που δεν είναι κερδοφόρα με οικονομικούς όρους, αλλά είναι απαραίτητα για την κοινότητα, είναι εκείνα τα οποία χρηματοδοτεί η κρατική στήριξη. Αυτή είναι και η κατάσταση στον τομέα μας, ο οποίος συχνά βασίζεται σε τέτοιες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών. Μόνο μέσω κρατικών επιχορηγήσεων είναι δυνατή η διατήρηση μιας υπηρεσίας για πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές, σύνδεση πόλεων και μικρότερων περιοχών της χώρας, εξυπηρετώντας παράλληλα τους πολίτες, ανεξάρτητα από το κόστος των δρομολογίων για την εταιρεία.

– H Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων έχει επιβάλει πρόστιμα στην Hellenic Train καθώς, μεταξύ άλλων, σε ελέγχους και πορίσματά της διαπιστώνει πως τα πιστοποιητικά των μηχανοδηγών είτε είναι ληγμένα, είτε είναι ελλιπή, είτε έχουν λάθη. Πώς η εταιρεία επιτρέπει κάτι τέτοιο;

– Ως εταιρεία αλλά και ως μέρος ενός ευρύτερου ομίλου λειτουργούμε πάντα σύμφωνα με τους κανονισμούς και αναγνωρίζουμε πλήρως την αρμοδιότητα της ΡΑΣ για τον έλεγχο των εμπλεκομένων στο δίκτυο. Οι αναφορές σχετικά με έλλειψη εκπαίδευσης οδηγών μας και των απαραίτητων πιστοποιητικών είναι παντελώς αβάσιμες και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι οι οδηγοί της εταιρείας έχουν εκπαιδευτεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έχουν όλοι περάσει με επιτυχία ιατρικές και ψυχομετρικές εξετάσεις, και έχουν πιστοποιηθεί ως κατάλληλοι για εργασία, όπως ορίζει ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση είμαστε πρόθυμοι να διευκολύνουμε το έργο όλων των Ανεξάρτητων Αρχών και να παράσχουμε λεπτομερή αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς, όποτε μας ζητηθεί.

– Πώς σχολιάζετε τις φήμες περί πώλησης της Hellenic Train;

– Η HT ανήκει στην Trenitalia, η οποία είναι μέρος του ομίλου FS, ενώ κάθε απόφαση σχετικά με το μέλλον της εταιρείας ανήκει στους μετόχους. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η άφιξή μου στην Ελλάδα και η αποστολή που μου ανατέθηκε από τους μετόχους δεν συνάδει με αυτές τις φήμες.

– Θα επαναδιαπραγματευθείτε τη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο;

– Οχι. Ωστόσο είμαστε πάντα διαθέσιμοι να συζητήσουμε με την κυβέρνηση οποιαδήποτε πιθανή βελτίωση, όποτε χρειαστεί.

– Τι οφειλές έχετε προς το ελληνικό Δημόσιο και τι οφειλές έχει το ελληνικό Δημόσιο προς εσάς; Πώς θα επιλύσετε τις διαφορές σας;

– Οι οικονομικές μας συναλλαγές με το ελληνικό Δημόσιο είναι πολύπλοκες και αφορούν και άλλες εταιρείες του κλάδου. Ως εκ τούτου προτιμώ να μην υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε σε πολύ καλό σημείο και με πνεύμα συνεργασίας θα επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT