Η πολύτιμη παρακαταθήκη του Γιάννη B. Σμπώκου στον ελληνικό τουρισμό

Η πολύτιμη παρακαταθήκη του Γιάννη B. Σμπώκου στον ελληνικό τουρισμό

Απεβίωσε την προηγούμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου ο Γιάννης B. Σμπώκος, ένας εκ των βασικών θεμελιωτών της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, o οποίος συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας εν γένει. Ο ιδρυτής του ξενοδοχειακού ομίλου Phaea άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 75 ετών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Απεβίωσε την προηγούμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου ο Γιάννης B. Σμπώκος, ένας εκ των βασικών θεμελιωτών της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, o οποίος συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας εν γένει. Ο ιδρυτής του ξενοδοχειακού ομίλου Phaea άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 75 ετών. Τον διαδέχονται στο πηδάλιο του ομίλου του οι δύο αγαπημένες του θυγατέρες, Αγάπη και Κωστάντζα Σμπώκου, που έχουν ήδη από καιρό αναλάβει τις εμβληματικές ξενοδοχειακές μονάδες, ακολουθώντας το παράδειγμά του και τις αξίες του. Ο Γιάννης B. Σμπώκος αφήνει όμως πίσω του και βαριά και πολύτιμη παρακαταθήκη για το σύνολο του ελληνικού τουρισμού: αείμνηστος πλέον, από τα πρώτα του κιόλας βήματα, δραστηριοποιήθηκε στον τουρισμό με σταθερό προσανατολισμό στην ποιότητα των υπηρεσιών και έμφαση στη συνεχή αναβάθμιση των υποδομών. Οραματίστηκε και πραγμάτωσε έναν τουρισμό που ως επίκεντρο έχει τον σεβασμό προς το περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο, δημιουργώντας μία από τις σημαντικότερες ξενοδοχειακές εταιρείες της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της χώρας, τη Sbokos Hotel Group, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Phaea. Οι αρχές και οι αξίες με τις οποίες λειτούργησε διαχρονικά του επέτρεψαν να κάνει πραγματικότητα τους στόχους του και τις προτεραιότητές του, οι οποίες αργότερα άρχισαν να υιοθετούνται και από άλλους μεγάλους πρωτοποριακούς ελληνικούς ξενοδοχειακούς ομίλους.

Πάντοτε πρωτοπόρος όπως ήταν και προσπαθώντας να λειτουργεί προς το συμφέρον ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, και εντέλει της χώρας, αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Υπήρξε επίσης σημαίνον μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ενώ συμμετείχε ενεργά σε σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, όπως η Hellenic Seaways, η Minoan Lines, η AirGreece αλλά και η Forthnet, οι οποίες συνέβαλαν στη συνολική αναβάθμιση του τουρισμού αλλά και της οικονομίας της Ελλάδας. Παράλληλα, υπηρέτησε με συνέπεια και όραμα την τοπική αυτοδιοίκηση ως αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου αλλά και ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης του Ηρακλείου της Κρήτης, προωθώντας ενεργά την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων του τόπου. Παντρεμένος με την Ελένη Καπαρουνάκη, αγαπημένη σύντροφο της ζωής του από τα χρόνια του γυμνασίου, απέκτησε δύο κόρες, την Αγάπη και την Κωστάντζα Σμπώκου, οι οποίες και του χάρισαν τέσσερα εγγόνια.

Οι πρόεδροι, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τα στελέχη του ΣΕΤΕ, του ΙΝΣΕΤΕ και της Marketing Greece με κοινή ανακοίνωσή τους αποχαιρέτισαν με τιμές τον Γιάννη Σμπώκο, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου εξέφρασε τα θερμότερά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στο προσωπικό των επιχειρήσεων του εκλιπόντος, χαρακτηρίζοντάς τον ως «έναν από τους σημαντικότερους Κρητικούς ξενοδόχους με μεγάλη συνεισφορά στην ανάπτυξη του ποιοτικού κρητικού τουρισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT