Στα σκαριά τρεις επενδύσεις από το νέο fund του EOS Capital

Στα σκαριά τρεις επενδύσεις από το νέο fund του EOS Capital

Κατά 1.550 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας, αριθμός ίσος με αυτόν του ελάχιστου προσωπικού έξι μεγάλων επιχειρήσεων ή 31 μεσαίων επιχειρήσεων, από τις επενδύσεις του EOS Hellenic Renaissance Fund Ι, σε 11 εταιρείες συνολικά του επενδυτικού ταμείου που διαχειρίζεται η EOS Capital Partners με επικεφαλής τον Απόστολο Ταμβακάκη

3' 51" χρόνος ανάγνωσης

Κατά 1.550 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας, αριθμός ίσος με αυτόν του ελάχιστου προσωπικού έξι μεγάλων επιχειρήσεων ή 31 μεσαίων επιχειρήσεων, από τις επενδύσεις του EOS Hellenic Renaissance Fund Ι, σε 11 εταιρείες συνολικά του επενδυτικού ταμείου που διαχειρίζεται η EOS Capital Partners με επικεφαλής τον Απόστολο Ταμβακάκη. Ο απολογισμός αναμένεται να είναι ακόμη καλύτερος τόσο σε θέσεις εργασίας όσο και σε ό,τι αφορά τον τζίρο και τα κέρδη των επιχειρήσεων από τις επενδύσεις του EOS Hellenic Renaissance Fund II, το οποίο ξεκινάει τώρα τον επενδυτικό του κύκλο με «προίκα» ήδη 219 εκατ. ευρώ, τα οποία συγκεντρώθηκαν στον πρώτο γύρο και προβλέπεται να φτάσουν τα 250 εκατ. ευρώ. Ηδη στα σκαριά φέρεται να υπάρχουν τρεις νέες επενδύσεις με το fund να διατηρεί το ενδιαφέρον του για τον κλάδο των τροφίμων, αλλά να βάζει στο ραντάρ του και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της χημικής βιομηχανίας, της τεχνολογίας, των ιατροφαρμακευτικών ειδών. Ας σημειωθεί εδώ ότι ο κύκλος εργασιών στις επενδύσεις του EOS Ι αυξήθηκε αθροιστικά κατά 108% και τα EBITDA κατά 74%.

H διαφοροποίηση με το EOS I δεν περιορίζεται στους τομείς ενδιαφέροντος, αλλά και στο μέγεθος των στόχων και της επένδυσης. Ετσι, πλέον οι επενδύσεις του EOS ΙΙ θα στοχεύουν σε εταιρείες με κύκλο εργασιών έως 100 εκατ. ευρώ και προσωπικό έως 500 εργαζομένους, ενώ στο EOS I οι επενδύσεις ήταν σε εταιρείες με κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ και με προσωπικό έως 250 άτομα. Δεύτερον, η μέση επένδυση ανά εταιρεία θα ανέλθει στο ποσό των 22-23 εκατ. ευρώ εκατ., από τα 11 εκατ. ευρώ που ίσχυαν για το EOS I Fund. Οι επενδύσεις στο EOS II Fund θα αφορούν κατά 70% πλειοψηφικές συμμετοχές είτε με μοναδικό επενδυτή το fund είτε και με τη συμμετοχή άλλων στρατηγικών επενδυτών και κατά 30% μειοψηφικές συμμετοχές, σε αντίθεση με το EOS I Fund που η αναλογία ήταν αντίστροφη, με το 70% των επενδύσεων να πρόκειται για μειοψηφικές συμμετοχές. Τι παραμένει ίδιο; Ο βασικός κορμός των επενδυτών. Επενδυτές του EOS ΙΙ Fund είναι κατά 70% κορυφαίοι εγχώριοι και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου και κατά 30% κορυφαίοι Ελληνες επιχειρηματίες και family offices. Σημειώνεται ότι το 75% των υπό διαχείριση κεφαλαίων προέρχεται από επενδυτές που συμμετείχαν και στο EOS I Fund.

Μία από τις πλέον επιτυχημένες στιγμές του EOS I θεωρείται το exit από την Cosmos Sport, την εταιρεία αθλητικών ειδών που είχε ιδρύσει το 1982 στην Κρήτη ο Φραγκίσκος Τσικνάκης και στην οποία είχε επενδύσει το 2020 το fund περί τα 12 εκατ. ευρώ, αποκτώντας το 30%. Τον Οκτώβριο του 2021 το 80% της Cosmos Sport, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του EOS I fund, πωλήθηκε στον βρετανικό κολοσσό αθλητικών ειδών JD Sports. Η επένδυση του EOS Ι fund θεωρήθηκε καθοριστική για την προσέλκυση της JD Sports, ενώ με την πώληση της συμμετοχής του το επενδυτικό ταμείο φέρεται να έβγαλε 2,4 φορές πάνω τα αρχικά του κεφάλαια.

Η επόμενη αποεπένδυση αναμένεται να είναι από ένα άλλο «success story», την εταιρεία Eurocatering, γνωστή κυρίως από τις έτοιμες σαλάτες με το σήμα «Φρεσκούλης» που κατέχουν ηγετική θέση στην κατηγορία. Στην Eurocatering το EOS Ι απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή τον Φεβρουάριο του 2021 συνεπενδύοντας με το fund Elikonos 11 εκατ. ευρώ με τα 7 εκατ. ευρώ να αποτελούν τη συμμετοχή του ΕOS Ι. Ο τζίρος της Eurocatering βαίνει διαρκώς αυξανόμενος, στα 55,9 εκατ. ευρώ το 2022 από 38,6% το 2020.

O κύκλος εργασιών στις επενδύσεις του EOS Ι αυξήθηκε αθροιστικά κατά 108% και τα EBITDA κατά 74%.

Οι άλλες επενδύσεις σε εταιρείες τροφίμων αφορούν τις εταιρείες Agrifreda (15 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2020), Μινέρβα Ελαιουργική (2,5 εκατ. ευρώ και συμμετοχή 8,33%), Ελληνικοί Χυμοί (επένδυση μαζί με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο) και Σ. Μεντεκίδης (νερό Διός και Σέλι), στην οποία το fund έχει επενδύσει επίσης με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, καθώς και με το fund SMERC του επίσης πρώην τραπεζίτη Νίκου Καραμούζη.

Σε επένδυση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, αποκτώντας μειοψηφικό ποσοστό μέσω συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Obrela Security Industries, προχώρησε το EOS τον Δεκέμβριο του 2020. Η εταιρεία το 2021 εξαγόρασε τη μεγαλύτερη ανταγωνίστρια στον κλάδο εταιρεία, την Encode Group.

Το 2022 το fund επένδυσε 6 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Αρχειοθήκη, τη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα στην κατηγορία της ψηφιοποίησης.

Σε συνεργασία με το fund Elikonos, την Bearonem Ltd και τον Αν. Μαυριδόγλου το EOS εξαγόρασε τον Απρίλιο του 2023 τη Med Frigo, μία από τις πέντε κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη στη διανομή προϊόντων ψαριού. Στον κλάδο των logistics δραστηριοποιείται και η Seagull Group, ενώ μία από τις τελευταίες επενδύσεις του fund είναι αυτή, ύψους 15 εκατ. ευρώ, στην Eurolamp, εταιρεία ηλεκτρολογικού υλικού, λαμπτήρων και ειδών φωτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT