Το κράτος πληρώνει δάνεια της «Αττικός Ηλιος»

Το κράτος πληρώνει δάνεια της «Αττικός Ηλιος»

Πρόταση συμψηφισμού σε servicers για τα χρέη της εταιρείας και στον Παντελή Μαντωνανάκη για την οφειλή της ΕΤΑΔ

4' 12" χρόνος ανάγνωσης

Πιο κοντά παρά ποτέ στη ρύθμισή της βρίσκεται μία από τις πλέον τρανταχτές περιπτώσεις κόκκινων δανείων και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη οφειλή του Δημοσίου σε ιδιώτη. Kυβέρνηση, servicers και η ξενοδοχειακή «Αττικός Ηλιος», συμφερόντων Παντελή Μαντωνανάκη, βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου να τακτοποιηθούν αφενός το ζήτημα των επί σειράν ετών μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ πλέον τόκων και αφετέρου η απαίτηση της «Αττικός Ηλιος» από το Δημόσιο ύψους 670 εκατ. πλέον τόκων.

Για τις τράπεζες, που έχουν περάσει πλέον τις απαιτήσεις στους servicers, η περίπτωση αποτελεί την πιο πολύκροτη υπόθεση κόκκινου δανείου. Ωστόσο, επανειλημμένες προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν δικαστική απόφαση για αναγκαστική εκτέλεση είσπραξης των απαιτήσεών τους έχουν πέσει στο κενό. Αιτία, σύμφωνα με νομικές πηγές, το γεγονός ότι δέχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως εξασφάλιση για τα δάνειά τους τις απαιτήσεις που η «Αττικός Ηλιος» είχε από το Δημόσιο και ειδικότερα την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Οι απαιτήσεις αυτές προσδιορίστηκαν τελικά, με διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις, στο ποσό των 670 εκατ. –το οποίο με τους τόκους υπερημερίας έχει πλέον αγγίξει τα 800 εκατ.– κατόπιν επικράτησης της πλευράς Π. Μαντωνανάκη στην πολυετή δικαστική διαμάχη με την ΕΤΑΔ. «Το ελληνικό Δημόσιο χρωστάει αυτή τη στιγμή εκατοντάδες εκατομμύρια στην “Αττικός Ηλιος” και δεν έχει καμία διάθεση να βλέπει κάθε μέρα να αυξάνεται το ποσό που μπορεί να μπει στην τσέπη του επιχειρηματία, αφού οι διαιτητικές και δικαστικές αποφάσεις είναι πλέον αμετάκλητες και δεν είναι δυνατόν να προσβληθούν», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» κορυφαία κυβερνητική πηγή με άμεση εμπλοκή στις σχετικές διαβουλεύσεις. «Η κυβέρνηση προφανώς και κάτι πρέπει να κάνει για αυτό», συμπληρώνει με εμφανή εκνευρισμό.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στο τραπέζι αυτή τη στιγμή βρίσκονται δύο ξεχωριστές προτάσεις της κυβέρνησης.

Η πρώτη είναι προς τους servicers, να αναλάβει το Δημόσιο την αποπληρωμή των απαιτήσεών τους από την «Αττικός Ηλιος», αλλά «κουρεμένες». Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο δεν θα ήθελε να αναλάβει περισσότερα από 200 εκατ. τραπεζικών απαιτήσεων. Ενδεχόμενη διέξοδος μπορεί να προκύψει με μακροχρόνια ρύθμιση του δανείου.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της «Αττικός Ηλιος» ανέρχονται σε 300 εκατ., ενώ η οφειλή της ΕΤΑΔ προς την ξενοδοχειακή φθάνει με τους τόκους τα 800 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη αφορά την πρόταση προς την «Αττικός Ηλιος», εφόσον μηδενιστούν οι τραπεζικές υποχρεώσεις της, να παραιτηθεί εξ ολοκλήρου από τις απαιτήσεις της από την ΕΤΑΔ, η οποία σημειωτέον έχει λάβει ήδη πρόβλεψη στον ισολογισμό της του 2022 ύψους 280 εκατ. για την υπόθεση και αναμένεται να λάβει επιπλέον πρόβλεψη άλλων 100 εκατ. περίπου για το 2023. Ως αντάλλαγμα στην πλευρά Μαντωνανάκη προσφέρεται μια νέα σύμβαση παραχώρησης, μεγαλύτερης διάρκειας, που θα επιτρέψει στον επιχειρηματία να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του το ξενοδοχείο Grand Resort στο Λαγονήσι και να υλοποιήσει σχέδιο για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών εκεί.

Και οι δύο προτάσεις απέχουν όμως πολύ από το να γίνουν αποδεκτές από όλους τους εμπλεκομένους. Οι μεν servicers δεν δέχονται το «κούρεμα» επικαλούμενοι το γεγονός ότι το ύψους 300 εκατ. πλέον τόκων ομολογιακό δάνειο έχει μπει στα πακέτα του «Ηρακλή» και ως εκ τούτου, ακόμη κι αν δεν αποπληρωθεί, θα ικανοποιηθεί από τις κρατικές εγγυήσεις. Επιπλέον ζητούν να γίνει νομοθετική ρύθμιση για μια τέτοιου τύπου συμφωνία προκειμένου να καλυφθούν νομικά από ενδεχόμενες κατηγορίες περί απιστίας.

Η πλευρά της «Αττικός Ηλιος» εμφανίζεται μεν διατεθειμένη να παραιτηθεί από το σύνολο των απαιτήσεών της –αν και αρχικά επέμεινε και στην καταβολή μέρους της οφειλής της ΕΤΑΔ–, πλην όμως ζητάει αυστηρούς όρους για τη νέα σύμβαση και παράλληλα την έργω αποκατάσταση του ονόματος του βασικού μετόχου της. Κορυφαίες τραπεζικές πηγές τοποθετούν τις πιθανότητες να ευοδωθεί αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων στο 60%. Στο ερώτημα κατά πόσον θα μπορούσε να έχει πιεστεί περαιτέρω ο επιχειρηματίας και να εκλείψει ο δημοσιονομικός κίνδυνος που συνιστούν οι απαιτήσεις του, τραπεζικές και νομικές πηγές εκτιμούν πως θα μπορούσε η κυβέρνηση να νομοθετήσει ακατάσχετο της περιουσίας της ΕΤΑΔ, υπό την αιτιολογία πως αποτελούν εγγυήσεις των δανείων που έχει λάβει η Ελληνική Δημοκρατία από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Παραδέχονται ωστόσο πως μια τέτοια ρύθμιση θα κατέπιπτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν και θα χρειαζόταν πολύ χρόνο, «παρατείνοντας την πίεση προς τον επιχειρηματία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Πώς όμως έφτασε ο επιχειρηματίας να έχει, με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, τόσο υψηλές απαιτήσεις από την ΕΤΑΔ; Για να γίνει αντιληπτή η ιστορία πρέπει κανείς να γυρίσει είκοσι χρόνια πίσω: Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Λαγονησίου, ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ, εκμισθώθηκε έπειτα από διαγωνισμό στην «Αττικός Hλιος» με σύμβαση του 1999, η οποία τροποποιήθηκε στη συνέχεια, μία φορά το 2003 και άλλη μία το 2009. Με αυτές συμφωνήθηκε με το Δημόσιο να δοθεί και η παρακείμενη έκταση προκειμένου να μπορέσει η παραχωρησιούχος να μεταφέρει συντελεστή δόμησης στην κύρια έκταση και να αναπτύξει κατοικίες και επεκτάσεις της μονάδας, όπως προέβλεπε η αρχική σύμβαση, που κατά την ίδια θα καθιστούσαν την επένδυση και μαζί και τον δανεισμό βιώσιμα. Επειδή λοιπόν αυτή η παρακείμενη έκταση δεν παραδόθηκε και καθώς στη σύμβαση του 2009 αναφερόταν επακριβώς πως θα αποζημιωνόταν η «Αττικός Ηλιος» σε μια τέτοια περίπτωση, η εταιρεία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Υστερα από μια δεκαετία δικών, εφέσεων, παραπομπών στον Αρειο Πάγο και διαιτησιών, έφτασε σήμερα ο Παντελής Μαντωνανάκης να έχει κερδίσει αποζημιώσεις ονομαστικού ύψους 670 εκατ. κατά του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT