Capital Economics: Η Γαλλία απέφυγε τα χειρότερα – Ο κίνδυνος Μελανσόν και η επόμενη ημέρα της οικονομίας

Capital Economics: Η Γαλλία απέφυγε τα χειρότερα – Ο κίνδυνος Μελανσόν και η επόμενη ημέρα της οικονομίας

Για τους επενδυτές, το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα-έκπληξη του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών σημαίνει ότι τα χειρότερα πιθανά σενάρια αποφεύχθηκαν στη Γαλλία, εκτιμά η Capital Economics σε μία πρώτη αντίδρασή της

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Για τους επενδυτές, το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα-έκπληξη του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών σημαίνει ότι τα χειρότερα πιθανά σενάρια αποφεύχθηκαν στη Γαλλία, εκτιμά η Capital Economics σε μία πρώτη αντίδρασή της. Βέβαια, ένας κίνδυνος θα ήταν ο διορισμός του ακροαριστερού Ζαν-Λυκ Μελανσόν ως πρωθυπουργού. Ομως, ακόμα εάν αυτό δεν συμβεί, η ακυβερνησία θα δυσκολέψει τις προσπάθειες της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται στη Γαλλία, σημειώνουν οι αναλυτές.

Οπως επισημαίνει η Capital Economics, δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να διορίσει έναν πρωθυπουργό, και με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να έχει τη σχετική πλειοψηφία, η αριστερή συμμαχία πιθανότατα θα απαιτήσει ο ρόλος να πάει σε έναν δικό της υποψήφιο.

Με δεδομένο ότι το France Unbowed (LFI) του Μελανσόν έχει κερδίσει τις περισσότερες έδρες ανάμεσα στα 5 κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ενδεχομένως να θελήσει τη θέση για τον εαυτό του.

Οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, ότι το ακριβό μανιφέστο του Μετώπου θα εφαρμοστεί πλήρως με διατάγματα (δηλαδή χωρίς ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο), χαρακτηρίζονται ανησυχητικές από την Capital Economics.

Στην πράξη, ο οίκος εκφράζει την άποψη ότι αυτή η προσέγγιση θα αποτύγχανε, γιατί η κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε ψήφο δυσπιστίας. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι ο Μελανσόν δεν έχει καμία πρόθεση να «βάλει νερό στο κρασί του» σε ό,τι αφορά το πρόγραμμά του, έστω και εάν άλλα ανώτερα στελέχη της συμμαχίας παραδέχονται ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν πλήρως την ατζέντα τους.

Τι γίνεται τώρα

Ως προς τα επόμενα βήματα, η Capital Economics σημειώνει ότι θα υπάρξει τώρα μια περίοδος παζαριών μεταξύ των κομμάτων και των συμμαχιών, σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί ένα είδος λειτουργικής κυβέρνησης. Αλλά οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και δεν είναι σαφές εάν μπορεί να σχηματιστεί ένας σταθερός συνασπισμός.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πιθανώς το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να μπορούσε να κυβερνήσει εάν μετρίαζε το πρόγραμμά του. Ή θα μπορούσε να υπάρξει ένας συνασπισμός αριστερών, κεντρώων και δεξιών κομμάτων, εξαιρουμένου του RN της Μαρίν Λεπέν και ίσως ακόμη και του LFI του Μελανσόν.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Μακρόν θα μπορούσε να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση για να επιβλέπει την καθημερινή λειτουργία του κράτους, μέχρι να μπορέσουν να προκηρυχθούν οι επόμενες εκλογές. Πάντως, το Σύνταγμα δεν επιτρέπει στον πρόεδρο να ζητήσει άλλες εκλογές για τουλάχιστον 12 μήνες.

Τι σημαίνουν αυτά για τη Γαλλία και την οικονομία

Συνολικά, στα μάτια των επενδυτών, σημειώνει η Capital Economics, η Γαλλία φαίνεται να έχει αποφύγει τα χειρότερα πιθανά σενάρια: Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του Εθνικού Συναγερμού ή του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Ομως, και πάλι, η κατάσταση δεν είναι καλή για τη Γαλλία. Ενα κατακερματισμένο Κοινοβούλιο σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο για την όποια επόμενη κυβέρνηση να περάσει τις περικοπές στον προϋπολογισμό που απαιτούνται ώστε η χώρα να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και να βάλει το χρέος της σε βιώσιμη τροχιά.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν στο 5,5% του ΑΕΠ πέρυσι, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι θα επέτρεπε τη σταθεροποίηση του χρέους και πολύ περισσότερο τη μείωσή του, τονίζει η Capital Economics.

Εν τω μεταξύ, οι πιθανότητες σύγκρουσης της γαλλικής κυβέρνησης (και των κυβερνήσεων άλλων χωρών) με την Ε.Ε. σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική έχουν αυξηθεί τώρα που οι δημοσιονομικοί κανόνες έχουν επιστρέψει και πολλές χώρες –συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας– αντιμετωπίζουν τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.

Πηγή: Money Review

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT