Βρετανία: Η ώρα της αλήθειας για τους Εργατικούς

Βρετανία: Η ώρα της αλήθειας για τους Εργατικούς

Οι ξένοι επενδυτές θα ανακαλύψουν σύντομα κατά πόσον το Εργατικό Κόμμα είναι πράγματι «ανοικτό στις επιχειρήσεις»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Μια πρώτη δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση της Βρετανίας θα έχει σχέση με το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο. Οι διεθνείς επενδυτές θα ανακαλύψουν σύντομα κατά πόσον το Εργατικό Κόμμα είναι πράγματι «ανοικτό στις επιχειρήσεις», όπως ισχυρίζεται.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν πως η Ρέιτσελ Ριβς, νέα υπουργός Οικονομικών, δεν θα είναι εχθρική προς τους ξένους επενδυτές, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεδομένου ότι είναι χαμηλό το ποσοστό αποταμίευσης της χώρας, η κυβέρνηση πρέπει να προσελκύσει άμεσες επενδύσεις αν θέλει να επιτύχει τον στόχο του κ. Στάρμερ να τονώσει την ανάπτυξη. Επιπλέον, οι Εργατικοί έχουν όλο το οπλοστάσιο για να αποκρούσουν ανεπιθύμητους αγοραστές βρετανικών επιχειρήσεων. Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια και τις επενδύσεις που ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον το 2021 καθορίζει 17 τομείς στους οποίους μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο κ. Στάρμερ θα αντιμετωπίσει κάποιους «πονοκεφάλους». Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Βρετανίας, η εταιρεία ύδρευσης Thames Water, με περιουσιακά στοιχεία ύψους 20 δισ. δολ., προσφάτως δεν μπόρεσε να αποπληρώσει το χρέος της. Δεδομένου του πόσο πιεσμένα είναι τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας, θα είναι ευπρόσδεκτος όποιος ξένος επενδυτής είναι έτοιμος να διοχετεύσει δισ. στερλίνες στην εταιρεία. Ως σκιώδης υπουργός Επιχειρήσεων των Εργατικών, ο κ. Τζόναθαν Ρέινολντς είχε τονίσει πως δεν τάσσεται υπέρ της εθνικοποίησης της εταιρείας, όπως ενδεχομένως θα ήθελαν οι βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του. Στο μεταξύ, ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος Κάρλος Σλιμ ίσως θελήσει να αυξήσει το μερίδιό του στη βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΒΤ από το 5% που κατέχει σήμερα. Επίσης, ο Ντάνιελ Κρετίνσκι ασκεί πιέσεις με την προσφορά του προκειμένου να καταβάλει 4,6 δισ. δολ. για να εξαγοράσει την International Distribution Services, στην οποία ανήκουν τα κρατικά ταχυδρομεία της χώρας. Οι υποσχέσεις του Τσέχου μεγιστάνα πως θα προστατεύσει τους όρους εργασίας του προσωπικού δεν είναι τόσο ικανοποιητικές όσο θα έπρεπε. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι έχει δηλώσει έτοιμος να δεχθεί περαιτέρω επενδύσεις από χώρες του Κόλπου, όπως τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Ομως μια εξαγορά σημαντικού περιουσιακού στοιχείου από το κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας θα προκαλέσει έντονη πολιτική ανησυχία. Και ο κ. Στάρμερ θα μπορούσε να προσκαλέσει τις κινεζικές βιομηχανίες ηλεκτροκίνητων οχημάτων προκειμένου να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να συνδράμουν στις προσπάθειες της Βρετανίας για στροφή στην οικονομία χωρίς άνθρακα. Στην περίπτωση αυτή, όμως, θα ενοχλούσε τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., που το 2021 αντιπροσώπευαν τα 2/3 των ΑΞΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT