Πού βλέπει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στο real estate η ΤτΕ

Πού βλέπει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στο real estate η ΤτΕ

Logistics, επαγγελματικές αποθήκες, επενδυτική κατοικία, ξενοδοχεία, γραφεία, κέντρα δεδομένων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Τις κατηγορίες ακινήτων που συγκεντρώνουν ιδιαίτερα θετικές προσδοκίες για τα επόμενα δύο χρόνια καταγράφει η ΤτΕ στην πρόσφατη έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, η διαμετακόμιση (logistics), οι επαγγελματικές αποθήκες κοντά στον αστικό ιστό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και η επενδυτική κατοικία ειδικής χρήσης (π.χ. φοιτητικές κατοικίες και οργανωμένη κατοικία για ηλικιωμένους), συγκεντρώνουν σημαντικές προοπτικές μελλοντικών υπεραξιών και ανάπτυξης. Παράλληλα, θετικές παραμένουν οι προσδοκίες για τα ξενοδοχεία και τη φιλοξενία υψηλών προδιαγραφών, τα γραφεία βιοκλιματικών χαρακτηριστικών, αλλά και τα κέντρα δεδομένων (data centres).

Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς επαγγελματικών ακινήτων της ΤτΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι ελάχιστες αποδόσεις των γραφείων υψηλών προδιαγραφών στα εμπορικότερα σημεία της Αθήνας κυμάνθηκαν μεταξύ 5,5% και 6,7%, ενώ οι ελάχιστες αποδόσεις καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών κυμάνθηκαν μεταξύ 5,2% και 6,1%. Οι αντίστοιχες αποδόσεις στη Θεσσαλονίκη εκτιμώνται μεταξύ 6,5% και 7,4% για τα γραφεία και 5,6% και 6,5% για τα καταστήματα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους δείκτες που δημοσιεύει η ΤτΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι τιμές γραφείων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 2,1% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, ενώ οι τιμές των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 2,4%.

Στην Αθήνα, οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης τόσο για τα γραφεία όσο και για τα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών ήταν υψηλότεροι και ανήλθαν σε 2,9% και 3,4%. Σε πανελλαδικό επίπεδο, αυξήσεις καταγράφηκαν και στα μισθώματα γραφείων και καταστημάτων όλων των κατηγοριών, κατά 1,5% και 1,1% αντίστοιχα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΤτΕ, το 2023 και τους δύο πρώτους μήνες του 2024 η οικοδομική δραστηριότητα για ακίνητα επαγγελματικής χρήσης κατέγραψε θετικούς ρυθμούς μεταβολής σε επίπεδο χώρας. Οι επιμέρους κατηγορίες ακινήτων παρουσίασαν διαφορετικές ταχύτητες, με τον αριθμό των νέων αδειών γραφείων και καταστημάτων την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 να αυξάνεται κατά 6,5% και 68,3% σε ετήσια βάση αντίστοιχα, ενώ των ξενοδοχείων να μειώνεται κατά 13%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT