Eurobank: Επανέκδοση ομολόγου αξίας 100 εκατ. ευρώ

Eurobank: Επανέκδοση ομολόγου αξίας 100 εκατ. ευρώ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Σε μια επιπρόσθετη έκδοση ύψους 100 εκατ. ευρώ στην έκδοση ομολόγου σταθερού τοκομεριδίου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), ύψους 650 εκατ. ευρώ και αποπληρωμής το 2031 που εξέδωσε η τράπεζα στις 30 Απριλίου 2024, προχώρησε η Eurobank.

Η έκδοση έγινε με ιδιωτική τοποθέτηση μέσω της Banco Santander και σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας είναι αποτέλεσμα του σταθερού ενδιαφέροντος θεσμικών επενδυτών για το ομόλογο σταθερού τοκομεριδίου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, που είχε εκδοθεί με ετήσιο τοκομερίδιο 4,875%. Η τιμή έκδοσης των νέων ομολόγων είναι 100,324, που συνεπάγεται απόδοση 4,806%. Τα νέα ομόλογα θα συγχωνευθούν και θα αποτελούν μια σειρά έκδοσης με τα αρχικά ομόλογα και ο διακανονισμός τους θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου 2024. Τα ομόλογα θα εισαχθούν στην αγορά Euro MTF του χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τα oμόλογα θα συνεισφέρουν στην κάλυψη των υποχρεώσεων του ομίλου της Eurobank όσον αφορά την ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities), γνωστών ως MREL, και θα διατεθούν για επιχειρηματικούς σκοπούς της Eurobank.

Η τιμή έκδοσης των νέων ομολόγων είναι 100,324, που συνεπάγεται απόδοση 4,806%.

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση του Απριλίου υποκατέστησε το αντίστοιχο ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ που ανακάλεσε η Eurobank τον Μάρτιο, ενισχύοντας παράλληλα περαιτέρω την κεφαλαιακή της σύνθεση στο πλαίσιο των MREL. Με βάση τα στοιχεία του Απριλίου 2024, ο δείκτης MREL της Eurobank διαμορφώθηκε στο 25,9% έναντι στόχου 23,2% για τις αρχές του χρόνου. Οπως έχει ανακοινώσει η τράπεζα, έχει ήδη καλύψει το 80% της απόστασης που τη χωρίζει από τον στόχο του 27,9% που έχει τεθεί για τον Ιανουάριο του 2026.

Στο πλαίσιο κάλυψης των υποχρεώσεων MREL είχε προηγηθεί στα τέλη Ιανουαρίου η έκδοση 10ετούς ομολόγου της κατηγορίας χαμηλής εξασφάλισης (Tier II) ύψους 300 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 6,375%. Η έκδοση εξυπηρετούσε τη σταδιακή αναπλήρωση του Tier II, ομολόγου ύψους 950 εκατ. ευρώ που η τράπεζα είχε εκδώσει το 2018 και είχε καλυφθεί από το ελληνικό Δημόσιο με επιτόκιο 6,4%.

Ο τίτλος λήγει το 2028 και η τράπεζα έχει το δικαίωμα ανάκλησης του σκέλους που αντιστοιχεί στην ετήσια απομείωσή του για τον υπολογισμό του στα κεφάλαια. Στο πλαίσιο αυτό είχε προχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2022 στην έκδοση αντίστοιχου τίτλου 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 10% και η επόμενη αντίστοιχη έκδοση για την πλήρη αναπλήρωση του Tier II αναμένεται το 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT