Η παγκόσμια οικονομία διαψεύδει τις Κασσάνδρες

Η παγκόσμια οικονομία διαψεύδει τις Κασσάνδρες

Θεωρείται ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το ότι η ανάκαμψη εξελίσσεται ενώ οι αυξήσεις τιμών υποχωρούν

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εμφανίζουν υψηλή ανάπτυξη, αν και οι κίνδυνοι επιζήμιων γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων είναι πολλοί. Οι τελευταίες προβλέψεις, πάντως, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ δεν αποτελούν ευχάριστο ανάγνωσμα. Η κοινή τους ανησυχία είναι ότι η παγκόσμια οικονομία δεν ανέκτησε την προ πανδημίας ταχύτητά της.

Οπως επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα, το 2024 και το 2025 σχεδόν το 60% των χωρών με πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αναπτυχθεί κατά λιγότερο από τον μέσο ρυθμό τους τη δεκαετία του 2010. Ωστόσο, όταν οι οικονομολόγοι της UBS παρακολούθησαν 320 μηνιαίες εκθέσεις δεδομένων από 28 οικονομίες για τον Απρίλιο, διαπίστωσαν ότι η παγκόσμια οικονομία αναπτυσσόταν με ετήσιο ρυθμό 3,5%. Εάν αυτός διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα είναι ταχύτερος από το 3,2% του 2023 και όχι πολύ μακριά από τον ετήσιο μέσο όρο 3,7% την περίοδο 2010-2020.

Εξίσου σημαντικό θεωρείται το ότι η ανάκαμψη εξελίσσεται ενώ οι αυξήσεις τιμών υποχωρούν. Ο μέσος πληθωρισμός κορυφώθηκε στο 9,4% το 2022, ενώ φέτος βρίσκεται σε τροχιά πτώσης στο 2,8% και στο 2,4% το 2025, κατά το ΔΝΤ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο βασικός μοχλός αυτών των εξελίξεων, διότι έχουν ήδη επανέλθει στην αναπτυξιακή τροχιά τους πριν από την πανδημία, καθώς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 2,7% φέτος, σε σύγκριση με μόλις 1,7% για τις προηγμένες οικονομίες, σύμφωνα με το ΔΝΤ και πάλι. Ομως ο υπόλοιπος κόσμος θα πάρει τη σκυτάλη. Στις 28 οικονομίες που παρακολουθεί η UBS, η δυναμική ανάπτυξης προέρχεται από την Ινδία, την Τουρκία και την Πολωνία.

Η άνθηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, για παράδειγμα, θα τροφοδοτήσει την ινδική οικονομία για να έχει ρυθμό ανάπτυξης 7,2% το 2024 και 6,5% το 2025, σύμφωνα με τη Fitch. Αυτό είναι πολύ πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο του 4,6% μεταξύ 2019-2023. Μετά την οικονομική στασιμότητα από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και την έλλειψη επενδύσεων, η Ευρωζώνη ανακάμπτει.

Μια έρευνα σε 5.000 εταιρείες από την S&P Global διαπίστωσε ότι οι προσδοκίες τους για αύξηση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ήταν στο υψηλότερο επίπεδο έτους. Ακόμη και η Κίνα αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,3% το πρώτο τρίμηνο, πολύ καλύτερα από την πρόβλεψη 4,6% του Reuters.

Σίγουρα αυτή η ελπιδοφόρα οικονομική εικόνα σκιάζεται από τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, που μπορεί να κλιμακωθούν, αλλά προς παρόν οι επενδυτές απολαμβάνουν ένα σχεδόν τέλειο περιβάλλον.

Ο S&P 500 είχε άνω του 26% απόδοση το 2023 και στην Ευρώπη ο STOXX 600 ανήλθε σχεδόν 13% τους τελευταίους 12 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT