Μισθοί: Χάσμα μεταξύ Βορρά – Νότου στις αποδοχές

Μισθοί: Χάσμα μεταξύ Βορρά – Νότου στις αποδοχές

Το μέσο ετήσιο καθαρό εισόδημα ενός άγαμου χωρίς παιδιά στην Ελβετία φτάνει σε 85.582 ευρώ και στην Τουρκία 8.968 ευρώ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Εντυπωσιακές είναι οι διαφορές στις μέσες ετήσιες καθαρές αποδοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη, με σημαντικές διακυμάνσεις ακόμη και στα προσαρμοσμένα μεγέθη. Η Ελβετία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 19η θέση στις μέσες ετήσιες καθαρές αποδοχές και υποχωρεί με την προσαρμογή σε όρους αγοραστικής δύναμης.

Οπως αναφέρει το Euronews Business, οι διαφορές αυτές μπορεί να προκύψουν από κανονισμούς ανά χώρα, εργατική νομοθεσία και οικονομική ανάπτυξη. Οι χώρες της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης έχουν τις υψηλότερες μέσες καθαρές αποδοχές, ενώ στις χώρες της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης καταγράφονται πολύ χαμηλότερες.

Οι μέσες ετήσιες καθαρές αποδοχές υπολογίζονται αφαιρώντας τους φόρους εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές και προσθέτοντας στη συνέχεια τα οικογενειακά επιδόματα. Οι διάφορες οικογενειακές καταστάσεις, όπως το αν είναι κανείς άγαμος ή παντρεμένος και ο αριθμός των εξαρτώμενων παιδιών, επηρεάζουν τις καθαρές αποδοχές.

Το Euronews Business εξετάζει τις καθαρές αποδοχές ενός άγαμου χωρίς παιδιά.

Η Ελβετία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με εντυπωσιακό μέσο ετήσιο καθαρό εισόδημα 85.582 ευρώ, σημαντικά υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής, σύμφωνα με τη Eurostat. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση (με 17.707 ευρώ) από τις 32 χώρες. Μετά την Ελβετία, ακολουθούν η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο με μέσες αποδοχές 53.885 ευρώ και 49.035 ευρώ αντίστοιχα. Η Νορβηγία και οι Κάτω Χώρες καταγράφουν επίσης καθαρές αποδοχές άνω των 45.000 ευρώ.

Ο μέσες καθαρές αποδοχές στην Ε.Ε. ήταν 28.217 ευρώ. Χώρες όπως η Γαλλία (31.481 ευρώ) και η Σουηδία (33.926 ευρώ) υπερβαίνουν ελαφρώς τον μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ άλλες, όπως η Ιταλία (24.207 ευρώ) και η Ισπανία (23.568 ευρώ), υπολείπονται αυτού. Μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών της Ευρώπης, η Γερμανία είχε τις υψηλότερες καθαρές αποδοχές με 38.086 ευρώ. Το τελευταίο διαθέσιμο στοιχείο για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από το 2019 και κυμαινόταν αρκετά υψηλά, σε 35.783 ευρώ. Στο άλλο άκρο του φάσματος, σε χώρες όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία καταγράφονται οι χαμηλότερες μέσες ετήσιες καθαρές αποδοχές, με 8.968 ευρώ και 9.355 ευρώ, αντίστοιχα. Χαμηλά στη λίστα είναι και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία (11.105 ευρώ), η Κροατία (12.330 ευρώ) και η Ουγγαρία (12.456 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT