Πράσινο ομόλογο επενδυτικής βαθμίδας από την Τράπεζα Πειραιώς

Πράσινο ομόλογο επενδυτικής βαθμίδας από την Τράπεζα Πειραιώς

Η έκδοση γίνεται μετά την πρόσφατη αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης και στόχος είναι η άντληση 400-600 εκατ. ευρώ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Το πρώτο ελληνικό τραπεζικό πράσινο ομόλογο επενδυτικής βαθμίδας εκδίδει σήμερα, εκτός απροόπτου, η Τράπεζα Πειραιώς, κεφαλαιοποιώντας έτσι την ψήφο εμπιστοσύνης που της έδωσαν το τελευταίο διάστημα οι οίκοι αξιολόγησης. Στόχος είναι η άντληση 400-600 εκατ. ευρώ, με την έκδοση να φέρνει την τράπεζα ήδη από τώρα μια ανάσα από την επίτευξη του τελικού στόχου του τέλους του 2025 για τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL).

Οι BNP Paribas, BofA Securities, Commerzbank, HSBC και IMI-Intesa Sanpaolo έχουν αναλάβει την όλη διαδικασία της έκδοσης ως συντονιστές κύριοι ανάδοχοι, ενώ η BNP Paribas λειτουργεί και ως μοναδικός σύμβουλος πράσινης έκδοσης (sole green structurer). Το ομόλογο είναι υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) και τύπου 5NC4, δηλαδή διάρκειας πέντε ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά τα τέσσερα έτη, ενώ αναμένεται να λάβει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας Baa3 από τη Moody’s.

Αλλωστε ο οίκος αναβάθμισε τη Δευτέρα την αξιολόγηση μακροπρόθεσμων καταθέσεων και την αξιολόγηση χρέους υψηλής εξασφάλισης της Τράπεζας Πειραιώς σε επενδυτική βαθμίδα και στο Βaa3 με θετικές προοπτικές. Η Moody’s επισήμανε ότι η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα της σημαντικής εξυγίανσης του ισολογισμού, της σταθερής λειτουργικής κερδοφορίας, των ενισχυμένων κεφαλαιακών δεικτών και του ισχυρού προφίλ ρευστότητας της τράπεζας. O κ. Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάκτηση έπειτα από 14 χρόνια του οροσήμου της επενδυτικής βαθμίδας, τονίζοντας πως αντανακλά την ακλόνητη δέσμευση της τράπεζας για πειθαρχία στα χρηματοοικονομικά μεγέθη, στρατηγική ανάπτυξη και δημιουργία αξίας.

Λίγες μέρες νωρίτερα, και ο οίκος S&P είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Πειραιώς, αλλά σε ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στο ΒΒ με θετικές προοπτικές. Οπως σημείωσε, οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τη δυνητική περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων της τράπεζας, η οποία, εφόσον σταθεροποιηθεί σε ισχυρή βάση, μπορεί να οδηγήσει σε νέα θετική ενέργεια αξιολόγησης.

Τα έσοδα από την έκδοση του πράσινου ομολόγου, του τρίτου που εκδίδεται από ελληνική τράπεζα, θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση των «πράσινων στοιχείων ενεργητικού» της Τράπεζας Πειραιώς, συνεισφέροντας στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050.

Η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο κάλυψης του δείκτη MREL, ο οποίος στο α΄ τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στο 26%, αρκετά πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο για τον Ιανουάριο του 2025 που έχει τεθεί στο 24,9%. Η υποχρέωση της Πειραιώς για το τέλος του 2025 είναι ο δείκτης MREL να φτάσει στο 27,9%. Επειτα από τη σημερινή έκδοση, η οποία θα συνεισφέρει περίπου 150 μ.β., ο δείκτης MREL της Πειραιώς θα διαμορφωθεί στο 27,5% περίπου και πολύ κοντά στον τελικό στόχο.

Σημειώνεται πως φέτος (Ιανουάριος) η Πειραιώς έχει προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 7,25% (με παράλληλη επαναγορά του ομολόγου Tier II που είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2019 με τοκομερίδιο 9,75%), καθώς και στην έκδοση 6ετούς senior preferred ομολόγου (Απρίλιος) ύψους 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT