Η Fed σχεδιάζει αλλαγές τραπεζικών κανόνων

Η Fed σχεδιάζει αλλαγές τραπεζικών κανόνων

Δισεκατομμύρια δολάρια το όφελος για τις οκτώ μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εξετάζει μια αλλαγή στους κανόνες της, η οποία θα μπορούσε να εξοικονομήσει στις οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας δισ. δολάρια σε κεφάλαια, σε μια πιθανή πολυπόθητη νίκη για τον κλάδο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Το ζήτημα είναι ο τρόπος που η κεντρική τράπεζα υπολογίζει ένα επιπλέον «στρώμα» κεφαλαίου που επιβάλλει στις αμερικανικές τράπεζες παγκόσμιας συστημικής σημασίας (GSIB), γνωστό ως «προσαύξηση GSIB», το οποίο εισήγαγε το 2015 για να ενισχύσει την ασφάλεια και την ευρωστία τους.

Η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο να επικαιροποιήσει τα στοιχεία που χρησιμοποιεί στον υπολογισμό της προσαύξησης. Συγκεκριμένα θέλει τα στοιχεία αυτά να είναι προσαρμοσμένα στην οικονομική ανάπτυξη και άρα να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος των τραπεζών σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία, ανέφεραν οι πηγές.

Η επικαιροποίηση αυτών των στοιχείων ή συντελεστών θα μείωνε τη συστημική βαθμολογία των τραπεζών και την επακόλουθη κεφαλαιακή τους επιβάρυνση, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Οι διαβουλεύσεις της Fed, τις οποίες αποκαλύπτει για πρώτη φορά το Reuters, βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ωστόσο, η προθυμία της κεντρικής τράπεζας να επανεξετάσει το θέμα αποτελεί σημαντική πρόοδο στην πολυετή εκστρατεία των GSIB για τη μείωση της προσαύξησης, η οποία δεν είχε ιδιαίτερα αποτελέσματα μέχρι πρόσφατα. Δείχνει επίσης πώς η ευρύτερη μάχη για τους κεφαλαιακούς κανόνες δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τις τράπεζες να πιέσουν για άλλες παραχωρήσεις, τις οποίες ζητούσαν εδώ και καιρό από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η πιθανή εξοικονόμηση κεφαλαίων για τις οκτώ τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι J.P. Morgan, Citigroup και Bank of America, θα εξαρτηθεί από διαφόρους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών τους μοντέλων.

Μαζί, οι αμερικανικές GSIB κατείχαν περίπου 230 δισ. δολάρια κεφαλαίων λόγω της προσαύξησης το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμη και μια μικρή αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση για ορισμένες από τις τράπεζες.

Μια προσαύξηση 0,5%, για παράδειγμα, ισοδυναμεί με περισσότερα από 8 δισ. δολάρια για –την καθεμία– την J.P. Morgan και την Bank of America, σύμφωνα με υπολογισμό του Reuters. Αυτά είναι μετρητά που οι τράπεζες λένε ότι θα μπορούσαν να διοχετεύσουν πίσω στην οικονομία μέσω δανεισμού. Η πρόσθετη επιβάρυνση εισήχθη ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημικά σημαντικών τραπεζών, δεδομένης της απειλής που αποτελούν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT