Οι γαλλικές επιχειρήσεις ανησυχούν για την οικονομία

Οι γαλλικές επιχειρήσεις ανησυχούν για την οικονομία

Βλέπουν κίνδυνο να ακυρωθούν μεταρρυθμίσεις μιας δεκαετίας

3' 50" χρόνος ανάγνωσης

Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, όταν όλα έδειχναν πως το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα ήταν ο αδιαμφισβήτητος νικητής των γαλλικών εκλογών, οι γαλλικές επιχειρήσεις είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται για την εφαρμογή μιας πολιτικής προστατευτισμού ενός ακροδεξιού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος. Πολλά υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων είχαν προσπαθήσει να προσεγγίσουν την Εθνική Συσπείρωση. Οπως διέρρεε στα διεθνή ΜΜΕ η ένωση γαλλικών επιχειρήσεων, Medef, θεωρούσε τη Λεπέν λιγότερο επικίνδυνη από το μέτωπο των γαλλικών αριστερών κομμάτων, μολονότι τόσο η μεν όσο και οι δε υπόσχονταν μεταρρυθμίσεις που δεν θα ευνοούσαν ούτε τη δημοσιονομική εξυγίανση της Γαλλίας αλλά ούτε και τις επιχειρήσεις της. Και τώρα οι γαλλικές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τη νίκη των αριστερών κομμάτων, που έχουν δεσμευθεί πως θα αυξήσουν επιθετικά τις δημόσιες δαπάνες αλλά και τους φόρους στις επιχειρήσεις. Οπως τονίζει σε σχετικό ρεπορτάζ του το γαλλικό πρακτορείο Agence France, ακόμη και το διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο εγκυμονεί τον κίνδυνο να ακυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που είχε προωθήσει η κυβέρνηση Εμανουέλ Μακρόν και ευνοούσαν τις επιχειρήσεις.

Εν ολίγοις, οι γαλλικές επιχειρήσεις εκφράζουν φόβους πως θα χρειαστεί να αποχαιρετήσουν τις πολιτικές που είχε αρχίσει να προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν από το 2014, όταν ήταν ακόμη υπουργός Οικονομίας, και τους έδωσε μεγαλύτερη ώθηση από το 2017, οπότε και ανέλαβε τα ηνία της Γαλλίας. Ηταν πολιτικές ευνοϊκές για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και είχαν πείσει τραπεζικούς κολοσσούς όπως οι Bank of America, JPMorgan Chase, Citi, Goldman Sachs και Morgan Stanley να μεταφέρουν εκατοντάδες υπαλλήλους τους στο Παρίσι. Τις είχε προσελκύσει αφενός ο τρόπος ζωής της γαλλικής πρωτεύουσας και αφετέρου οι φοροαπαλλαγές που προσέφερε η κυβέρνηση Μακρόν στους ξένους. Σημειωτέον ότι ακριβώς πριν προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ο Μακρόν πέρασε κάποιες πολιτικές που διευκολύνουν τους επιχειρηματίες να διατηρήσουν τον έλεγχο των ομίλων τους και το χρηματιστήριο του Παρισιού να ανταγωνιστεί το Αμστερνταμ, αλλά και μέτρα που ζητούσαν επί καιρό οι τράπεζες σχετικά με τις υψηλές αμοιβές και τα μπόνους των στελεχών.

Η ένωση γαλλικών επιχειρήσεων Medef σημειώνει ότι οι πολιτικές Μακρόν είχαν αποβεί αποτελεσματικές ως προς την οικονομική ανάπτυξη.

Σχολιάζοντας την έκβαση του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών την περασμένη Δευτέρα, η ένωση γαλλικών επιχειρήσεων Medef τόνισε πως οι πολιτικές του προέδρου Μακρόν «είχαν αποβεί αποτελεσματικές ως προς την οικονομική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας που απέφεραν στη Γαλλία», και παράλληλα προσέθεσε πως «γι’ αυτό και πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν». Εξίσου ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις προέδρου ενός ομίλου βιομηχανιών μεταποίησης που είναι στον δείκτη CAC 40 του χρηματιστηρίου του Παρισιού και μίλησε στο γαλλικό πρακτορείο σε καθεστώς ανωνυμίας. Υπογράμμισε πως βλέποντας τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου ένιωσε «ταυτοχρόνως ανακούφιση και φόβο. Είχαν αποδώσει καρπούς οι προσπάθειες όλων να αποτρέψουν την άνοδο της Εθνικής Συσπείρωσης στην εξουσία με στρατηγικές κινήσεις και όπως πολλοί συμπολίτες του Γάλλοι είχαν στηρίξει το μέτωπο των αριστερών κομμάτων για να μη συγκεντρώσει πλειοψηφία η Λεπέν. Ανέφερε χαρακτηριστικά, όμως, ότι η χαρά του εξανεμίστηκε μόλις άκουσε τον επικεφαλής του ακροαριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, Ζαν Λικ Μελανσόν, να δηλώνει ικανοποιημένος πως είναι ο νικητής των εκλογών.

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις αναλυτών που μίλησαν στο Agence France, οι κορυφαίες εταιρείες της Γαλλίας δεν έχουν λόγο να φοβούνται. Είναι αυτές που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του δείκτη CAC 40, αλλά στην πλειονότητά τους είναι εξωστρεφείς και συγκεντρώνουν το 80% των εσόδων τους από δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Ο κλάδος που έχει περισσότερους λόγους να ανησυχεί είναι αυτός των εταιρειών τεχνολογίας, καθώς η Αριστερά θεωρείται αδιάφορη για τα θέματα καινοτομίας και ενδέχεται να ανακαλέσει όλες τις πολιτικές του Μακρόν που είχαν στόχο τη μετατροπή της Γαλλίας σε «χώρα των νεοφυών εταιρειών». Αλλες επιχειρήσεις ανησυχούν για το ενδεχόμενο να εκτοξευθούν οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων και να υπονομεύσουν, έτσι, τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους και την ανάπτυξή τους. Ο Μισέλ ντε Ροζέν, πρόεδρος της Forvia, που παράγει εξαρτήματα αυτοκινήτων, επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις τηρούν στάση αναμονής και έχουν παγώσει τις επενδύσεις τους, «πράγμα που δεν είναι καλό για την οικονομία». Οπως διευκρίνισε, «πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαρτώνται πολύ από τη γαλλική αγορά και αν αυξηθούν τα επιτόκια, οι φόροι ή οι μισθοί, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτές και ενδεχομένως θα καταλήξουν σε ύφεση και ανεργία».

Υπάρχουν, πάντως, και οι πιο αισιόδοξοι όπως ο Φιλιπ Κορό, συνδιευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Mirakl, που τόνισε πως «χαιρόμαστε καθώς ούτε η άκρα Δεξιά ούτε η άκρα Αριστερά διασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία και παρακολουθούμε όλες τις ενδεχόμενες συμμαχίες». Οπως δήλωσε, άλλωστε, επικεφαλής ομίλου μεταποίησης, το πιθανότερο είναι να μην μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή του Αριστερού Μετώπου, οπότε «να καταλήξουμε με μια κεντροαριστερή κυβέρνηση, που ωστόσο δεν θα μπορέσει να σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT