Bitcoin αξίας άνω των 2 δισ. δολαρίων κατέχει η γερμανική κυβέρνηση

Bitcoin αξίας άνω των 2 δισ. δολαρίων κατέχει η γερμανική κυβέρνηση

Προέρχονται από κατάσχεση, ξεκίνησε να τα ρευστοποιεί και έχει προκληθεί αναστάτωση στην αγορά κρυπτονομισμάτων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Εδώ και εβδομάδες η γερμανική κυβέρνηση πουλάει bitcoin αξίας εκατοντάδων εκατ. δολαρίων και αυτός είναι ένας λόγος πίσω από τις μαζικές ρευστοποιήσεις του κρυπτονομίσματος.

Τον προηγούμενο μήνα η γερμανική κυβέρνηση άρχισε να ρευστοποιεί bitcoin από ηλεκτρονικό πορτοφόλι που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αστυνόμευσης του Εγκλήματος. Η κυβέρνηση πούλησε τον Ιούνιο 900 bitcoin αξίας 52 εκατ. δολαρίων από μια τεράστια συλλογή που κατασχέθηκε από έναν πλέον ανενεργό ιστότοπο πειρατείας ταινιών, σύμφωνα με δεδομένα που παρακολουθούνται από την εταιρεία ανάλυσης blockchain Arkham Intelligence.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση πούλησε επιπλέον 3.000 bitcoin αξίας περίπου 172 εκατ. δολαρίων. Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, η γερμανική αστυνομία πούλησε άλλα 2.739 bitcoin αξίας 155 εκατ. δολαρίων.

Η κυβέρνηση στέλνει τα αποθεματικά της σε κρυπτονομίσματα σε χρηματιστήρια όπως το Coinbase, το Bitstamp και το Kraken. Παράλληλα με αυτές τις πωλήσεις, το bitcoin έχει δει την τιμή του να υποχωρεί δραματικά. Το bitcoin βυθίστηκε κάτω από τα 55.000 δολάρια την περασμένη Παρασκευή, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko.

Κάποια στιγμή μάλιστα μέσα στην ημέρα, ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων είχε χάσει περισσότερα από 170 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίηση σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko. Οι πωλήσεις bitcoin της Γερμανίας δεν είναι η μοναδική ανησυχία για τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων. Το bitcoin δέχτηκε πιέσεις και από την αποπληρωμή νομισμάτων αξίας δισ. δολαρίων από το χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο bitcoin Mt. Gox στους πιστωτές του. Τον Ιανουάριο του 2024 η αστυνομία στο ανατολικό γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας ανακοίνωσε την κατάσχεση σχεδόν 50.000 bitcoin, αξίας 2,2 δισ. δολαρίων εκείνη την εποχή. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε από την αστυνομία της Σαξονίας «η πιο εκτεταμένη κατάσχεση bitcoin από τις αρχές επιβολής του νόμου στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας μέχρι σήμερα».

Τα κεφάλαια κατασχέθηκαν από τους χειριστές του Movie2k.to, ενός ιστοτόπου πειρατείας ταινιών που δραστηριοποιήθηκε το 2013, και μεταφέρθηκαν σε ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων που ανήκει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας της Γερμανίας.

Ωστόσο δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την απόφαση της Γερμανίας να πουλήσει τις συμμετοχές της σε bitcoin.

Η Joana Cotar, μέλος της γερμανικής Bundestag, δήλωσε σε μια ανάρτηση στο X τον περασμένο μήνα ότι αντί να πουλήσει τα bitcoin της, η κυβέρνηση θα πρέπει να τα κρατάει ως «στρατηγικό αποθεματικό νόμισμα».

Η Cotar είπε ότι έστειλε επιστολή στον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, στον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και στον υπουργό της Σαξονίας Μίκαελ Κρέτσχμερ για να τους πει ότι η πώληση bitcoin «όχι μόνο δεν είναι λογική, αλλά και αντιπαραγωγική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT