Μικρή αύξηση χρηστών για την πλατφόρμα X

Μικρή αύξηση χρηστών για την πλατφόρμα X

Δύο χρόνια μετά την εξαγορά του από τον Μασκ, η ανάπτυξη του πρώην Twitter έχει πέσει σε τέλμα, ενώ αντιμετωπίζει νέο ανταγωνισμό

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Αν και ο εκκεντρικός μεγιστάνας Ελον Μασκ απέκτησε προ σχεδόν δύο ετών το πρώην Twitter και νυν Χ, ευαγγελιζόμενος μεγάλες αλλαγές στο συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο, τα δεδομένα τον διαψεύδουν. Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times, η καθυστέρηση στην αύξηση του αριθμού των χρηστών σχετίζεται, αφενός, με το ότι ο ίδιος ο Ελον Μασκ διχάζει με τις κινήσεις και τη συμπεριφορά του το κοινό, αφετέρου με το ότι αντιμετωπίζει νέο ανταγωνισμό από την άνοδο της αντίπαλης πλατφόρμας Threads της Meta/ Facebook. Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί προηγουμένως, το X ανέφερε ότι σε παγκόσμια βάση ο αριθμός των ημερήσιων ενεργών χρηστών του το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ήταν 251 εκατομμύρια, αύξηση 1,6% από την ίδια περίοδο του 2023. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη διψήφια ανάπτυξη που παρατηρήθηκε τα χρόνια προ της εξαγοράς του Χ από τον δισεκατομμυριούχο, με τίμημα 44 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο του 2022. Συν τοις αλλοις, προκαλεί ως εταιρικός ηγέτης πολωτικό και διχαστικό κλίμα. Ο όμιλος έχει διακόψει τις σχέσεις του με ορισμένους διαφημιστές, εν μέρει λόγω της στάσης του ως «απόλυτου ελεγκτή της ελευθερίας του λόγου» και της απόφασής του να απολύσει τους περισσότερους από τους συντονιστές περιεχομένου της πλατφόρμας. Οι επικριτές του Ελον Μασκ του καταλογίζουν ότι η συμπεριφορά του διαμόρφωσε ένα τοξικό περιβάλλον, αν και ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι χρειαζόταν «δραστική δράση» για να ανακοπεί η διόγκωση των οικονομικών ζημιών.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής και επικεφαλής της Meta/Facebook, δημιούργησε το αντίπαλο κοινωνικό δίκτυο Threads πριν από ένα χρόνο, επιδιώκοντας να θέσει σε αμφισβήτηση το Χ. Ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε ότι το Threads διατηρεί 175 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, όταν ο στόχος του Μασκ για το δίκτυό του Χ ανέρχεται σε 600 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες. Παρά ταύτα, η εταιρεία αναλύσεων Sensor Tower εκτιμά πως το Threads έχει μόνο 38 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες –άτομα που ανοίγουν την εφαρμογή τουλάχιστον μία φορά την ημέρα–, υποδηλώνοντας ότι τη χρησιμοποιούν λιγότερο συχνά από άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Οπως αναφέρουν οι Financial Times, αρχικά εκδηλώθηκε για το Threads ένα κύμα ενδιαφέροντος, όταν έκανε το ντεμπούτο του πέρυσι τον Ιούλιο και αναδείχθηκε στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στην Ιστορία, εξασφαλίζοντας 100 εκατομμύρια εγγραφές μόλις μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Λίγο αργότερα ωστόσο απομακρύνθηκαν μαζικά οι χρήστες και τον Φεβρουάριο ο ίδιος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παραδέχτηκε ότι ήταν ένα από τα προϊόντα της εταιρείας του που «βγήκαν στην αγορά, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αναγκαία προετοιμασία». Πάντως, η Threads προσθέτει σταθερά χρήστες χάρις στην επέκτασή της στην Ε.Ε. από τον Δεκέμβριο, στις εγγραφές διασημοτήτων τύπου Τέιλορ Σουίφτ και στην προώθηση αναρτήσεων στην αδελφή εφαρμογή Instagram, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Similarweb.

Τέλος, σε πρόσφατη έρευνα της Ofcom διαπίστωσε ότι το 17% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν το X ως πηγή ειδήσεων. Ωστόσο, η δέσμευση ως προς την πλατφόρμα έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία του Similarweb.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT