Η Κοπεγχάγη δίνει προνόμια σε οικολόγους τουρίστες

Η Κοπεγχάγη δίνει προνόμια σε οικολόγους τουρίστες

Οσοι συμμετέχουν στις πράσινες πρωτοβουλίες της πόλης θα ανταμείβονται με δωρεάν είσοδο σε μουσεία, γεύματα και ενοικιάσεις καγιάκ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης

Η Βενετία επιβάλλει εισφορά σε όσους την επισκέπτονται μόνο για μία ημέρα. Η Βαρκελώνη απαγορεύει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και η Μαγιόρκα τις πωλήσεις αλκοολούχων. Εν ολίγοις, όλες οι ευρωπαϊκές μητροπόλεις που έχουν κουραστεί από τον υπερτουρισμό και τις επιπτώσεις του επιβάλλουν περιορισμούς, εισφορές και πρόστιμα, αλλά η Κοπεγχάγη επιλέγει μια άλλη προσέγγιση: ανταμείβει όσους επισκέπτες συμπεριφέρονται υπεύθυνα. Από τις 15 Ιουλίου, όσοι τουρίστες επιδεικνύουν σεβασμό στο περιβάλλον και στο κλίμα και συμμετέχουν στις πράσινες πρωτοβουλίες της πόλης, τη μετακίνηση με ποδήλατο ή με τρένο, και στις προσπάθειες για πλήρη καθαριότητα, θα ανταμείβονται με δωρεάν είσοδο σε μουσεία, δωρεάν γεύματα και ενοικιάσεις καγιάκ και γενικώς με τέτοιες απολαβές.

Μιλώντας για το θέμα στους New York Times, ο Μικέλ Ααρ Χάνσεν, διευθύνων σύμβουλος του τουριστικού οργανισμού «Υπέροχη Κοπεγχάγη» για την πρωτεύουσα της Δανίας, τόνισε πως «πρέπει να μεταστρέψουμε τον τουρισμό από επιβάρυνση στο περιβάλλον σε δύναμη θετικής αλλαγής». Και συμπλήρωσε ότι ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν τη θετική κατεύθυνση είναι «να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμεθα, όσα καταναλώνουμε και το πώς αλληλεπιδρούμε με τον ντόπιο πληθυσμό». Σύμφωνα με σχετική μελέτη της εταιρείας ερευνών Kanter, κατά μέσον όρο το 81% των καταναλωτών δηλώνει πως θα ήθελε να δρα πιο υπεύθυνα, αλλά μόλις το 22% έχει αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Η νέα πρωτοβουλία της Κοπεγχάγης στοχεύει στο να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην επιθυμία για υπεύθυνη συμπεριφορά και στην πραγματική συμπεριφορά, μετατρέποντας τις φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις σε ένα είδος νομίσματος που θα πληρώνει τις εμπειρίες από τον χώρο του πολιτισμού. Ετσι όσοι ανεβαίνουν με ποδήλατο τον τεχνητό λόφο σκι Κόπενχιλ, θα έχουν τη δυνατότητα να τον κατέβουν δωρεάν. Επίσης η Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας θα διοργανώνει καλλιτεχνικό εργαστήριο στο οποίο θα διδάσκει τη μετατροπή πλαστικών σε καλλιτεχνικά έργα, ενώ η σχολή σέρφινγκ της Κοπεγχάγης θα προσφέρει δωρεάν γεύματα σε όσους κάνουν μεν σέρφινγκ αλλά δέχονται μετά να συμμετάσχουν για 30 λεπτά στον καθαρισμό της παραλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT