Τραπεζικοί κολοσσοί επενδύουν σε κρατικά ομόλογα της Ινδίας

Τραπεζικοί κολοσσοί επενδύουν σε κρατικά ομόλογα της Ινδίας

Από την 1η Ιουνίου έχουν αγοράσει τίτλους αξίας 6 δισ. δολαρίων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Ενισχύεται ο ενθουσιασμός των επενδυτών για την ανερχόμενη Ινδία, η οποία με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξής της αφήνει πίσω της την Κίνα και από το περασμένο έτος έχει εκτοπίσει τη Βρετανία και έχει καταλάβει τη θέση της ως πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Οι πλέον ενθουσιώδεις επενδυτές στα κρατικά ομόλογα της Ινδίας είναι τελευταία διεθνείς τράπεζες και τραπεζικοί κολοσσοί, όπως η Deutsche Bank και η HSBC. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των ινδικών αρχών, από την 1η Ιουνίου οι μεγάλες τράπεζες έχουν επενδύσει 500 δισ. ινδικές ρουπίες, ποσό αντίστοιχο των 6 δισ. δολ., σε ομόλογα του ινδικού δημοσίου. Οπως σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς, η κλίμακα αυτών των αγορών ινδικών ομολόγων αντανακλά την αισιοδοξία των επενδυτών σε ό,τι αφορά την οικονομία της Ινδίας, ιδιαιτέρως μετά και την απόφαση της J.P. Morgan Chase να εντάξει το ινδικό χρέος στον δείκτη αναδυόμενων αγορών στα τέλη Ιουνίου. Εξίσου καθοριστικός παράγοντας είναι, παράλληλα, και η έκβαση των πρόσφατων εκλογών με την ανανεωμένη εντολή στον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, που ερμηνεύεται ως εγγύηση πολιτικής σταθερότητας και συνέχειας των πολιτικών που έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια.

Στα τέλη Ιουνίου η J.P. Morgan Chase αποφάσισε να εντάξει το ινδικό χρέος στον δείκτη αναδυόμενων αγορών.

Οπως τονίζει ο Νιτίν Αγκαροουάλ, στέλεχος της Australia and New Zealand Banking Group με αρμοδιότητα σε θέματα Ινδίας, «οι τράπεζες ίσως τηρούσαν στάση αναμονής μέχρι τις εκλογές και μετά τα αποτελέσματα επενδύουν εκτεταμένα στη χώρα». Ο ίδιος τονίζει πως «τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη της Ινδίας παραμένουν ισχυρά». Πράγματι, η ινδική οικονομία σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από τις αρχές του αιώνα, ενώ σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος η αύξηση του ΑΕΠ της αναμένεται να υπερβεί ακόμη και το 7%. Παράλληλα, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί και εκτιμάται πως θα περιοριστεί κατά μέσον όρο στο 4,5% για το σύνολο του οικονομικού έτους μέχρι τον Μάρτιο του 2025. Το ΔΝΤ προεξοφλεί μάλιστα πως η Ινδία θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς για τουλάχιστον μία πενταετία ακόμη, ενώ όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν στην εκτίμηση πως το 2050 η οικονομία της θα έχει το ίδιο μέγεθος με αυτήν των ΗΠΑ. Η προοπτική αυτή ενισχύει τις προσδοκίες για πιθανές μειώσεις επιτοκίων, όπως τόνισε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Παρούλ Μιτάλ Σίνχα, στέλεχος της Standard Chartered. Προέβλεψε μάλιστα πως «καθώς μειώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως και η Τράπεζα της Ινδίας προσανατολίζεται σε μείωση των δικών της επιτοκίων, αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων».

Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, η Ινδία κατορθώνει να προσελκύει επιχειρηματικούς κολοσσούς που ανοίγουν μονάδες τους στο έδαφός της. Από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα υπήρξε η Apple, που σχεδιάζει να παράγει άμεσα τουλάχιστον 50 εκατ. iPhone τον χρόνο στην Ινδία. Αν όλα πάνε καλά σύμφωνα με το σχέδιο, τότε η Ινδία σύντομα θα αντιπροσωπεύει το 25% της παγκόσμιας παραγωγής των iPhone. Παράλληλα η Foxconn, προμηθεύτρια της Apple, έχει δρομολογήσει την ανέγερση περισσότερων μονάδων της στην Ινδία, και όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές ο κολοσσός των υπολογιστών αναθέτει στην Ινδία έναν ρόλο που στο παρελθόν ανήκε αποκλειστικά στην Κίνα. Η άνοδος της Ινδίας, που ήταν εμφανής τα τελευταία χρόνια, έλαβε διαστημική επιτάχυνση πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Αύγουστο του περασμένου έτους, με την επιτυχή προσσελήνωση του διαστημοπλοίου της που την έθεσε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Το συγκεκριμένο επίτευγμα της χάρισε μια πρωτοφανή θέση ανάμεσα στις νυν και τις πρώην υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση, οι οποίες πολύ νωρίτερα βέβαια είχαν καταγράψει το ίδιο επίτευγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT