«Μαγνήτης» τα αμοιβαία κεφάλαια

Αυξήθηκαν κατά 2,5 δισ. οι εισροές από την αρχή του έτους, διαμορφώνοντας το συνολικό ενεργητικό τους στα 19,3 δισ. ευρώ

3' 41" χρόνος ανάγνωσης

Κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν από τις αρχές του χρόνου σε αμοιβαία κεφάλαια προκαθορισμένης διάρκειας (target maturity), ανεβάζοντας συνολικά το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων στα 19,3 δισ. ευρώ, από 15,8 δισ. στις αρχές του χρόνου. Αν και μέρος αυτής της ανόδου οφείλεται και στις αποτιμήσεις, η αύξηση των τοποθετήσεων στα αμοιβαία κεφάλαια προκαθορισμένης διάρκειας καθοδηγεί την αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα 2,5 δισ. ευρώ των νέων εισροών προήλθαν από τοποθετήσεις:

• 783 εκατ. ευρώ στα Alpha Target Maturity VI και VII της Alpha Bank.

• 696 εκατ. ευρώ στα Πειραιώς Εισοδήματος 2026 και II, Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2029 II και Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2027.

• 498 εκατ. ευρώ στα Εθνική Δήλος Extra Income (III 18μηνης διάρκειας, II 24μηνης διάρκειας, III και IV, V 24μηνης διάρκειας).

• 463 εκατ. ευρώ στα Eurobank GF Target Maturity VII και Target Maturity I, II και III.

• 36 εκατ. ευρώ στα Optima Income 2028 και 2029.

• 20 εκατ. ευρώ στο 3K Τράπεζα Αττικής Premier Income Ομολογιακό 2026.

Συνολικά ο «πλούτος» των Ελλήνων (α/κ, καταθέσεις, έντοκα) έχει αυξηθεί από την αρχή του 2023 κατά 15 δισ. ευρώ.

Συνολικά από το 2023 οι εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια έχουν φτάσει τα 5,7 δισ. ευρώ και τη μεγαλύτερη κατηγορία των νέων τοποθετήσεων αντιπροσωπεύουν τα ομολογιακά εξωτερικού που ευνοούνται από την καλή πορεία των αγορών και το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων που κάνει ελκυστικές τις τοποθετήσεις σε προϊόντα τύπου σταθερού εισοδήματος. Οι εκδόσεις αυτής της κατηγορίας είναι διάρκειας από 1,5 έως και 5 χρόνια και η ετήσια μερισματική απόδοση είναι κοντά στο 2,5%. Ετσι, μέρος αυτών των κεφαλαίων προέρχεται από τις καταθέσεις των νοικοκυριών που εμφανίζουν στασιμότητα από την αρχή του χρόνου, με αύξηση μόλις κατά 287 εκατ. ευρώ, στα 144,9 δισ. ευρώ, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Μαΐου.

Βασική αιτία είναι και οι χαμηλές αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων στις οποίες οι τοποθετήσεις είναι 39,9 δισ. ευρώ, από 25,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2023. Την τάση στροφής των Ελλήνων σε επενδυτικά προϊόντα επισήμανε ο CFO της Alpha Bank Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου μιλώντας στο webinar που διοργάνωσε το Capital Link με θέμα τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Οπως δήλωσε ο κ. Παπαγαρυφάλλου, «ο ρυθμός μετατροπής των απλών καταθέσεων σε προθεσμιακές εξελίσσεται βραδύτερα από ό,τι αναμενόταν» και στόχος του ομίλου είναι «να αναπτύξει περαιτέρω τον τομέα του wealth management, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία νέων προϊόντων, εισάγοντας εντός του 2024 τα προϊόντα UniCredit onemarkets».

Ο «πλούτος» των Ελλήνων έχει αυξηθεί από την αρχή του 2023 κατά 15 δισ. ευρώ και τα αμοιβαία κεφάλαια αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία των περιουσιακών στοιχείων (άμεσα ρευστοποιήσιμων) στα οποία τοποθετούν οι Ελληνες τα χρήματά τους, με συνολικές εισροές 5,7 δισ. ευρώ. Ακολουθούν οι καταθέσεις με αύξηση 5,1 δισ. ευρώ από την αρχή του 2023 έως σήμερα και τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, κυρίως μέσα από τοποθετήσεις στη δευτερογενή αγορά από ιδιώτες, που φθάνουν τα 4,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη Global Wealth Report της UBS, η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες στον κόσμο (οι άλλες είναι η Ιαπωνία, η Ισπανία και η Ιταλία) που εμφανίζει σωρευτική μείωση κατά 20% του πλούτου των νοικοκυριών την περίοδο 2010-2023, έναντι αύξησης κατά 103% που είχε καταγράψει τη δεκαετία 2000-2010. Την περίοδο 2022-2023 η τάση συρρίκνωσης του πλούτου ανά ενήλικο αντιστράφηκε, σε αντίθεση με την Κύπρο που κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση –ξεπέρασε το 30%– μεταξύ των 56 χωρών που εξετάζει η μελέτη της UBS.

Χαμηλά η αποταμίευση

Μελέτη της Eurobank καταγράφει το χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης που χαρακτηρίζει τη χώρα μας, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση όχι μόνο της Ευρωζώνης αλλά και όλων των ανεπτυγμένων χωρών, με βασική αιτία τη μεγάλη πτώση του ποσοστού αποταμίευσης του ιδιωτικού τομέα. Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, από την πενταετία 2002-2006 στην πενταετία 2018-2022 η πτώση του ποσοστού αποταμίευσης του ιδιωτικού τομέα έφτασε τις 8 ποσοστιαίες μονάδες (από 16,9% του ΑΕΠ σε 9%). Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης:

• Τα νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και παιδιά εμφανίζουν αρνητική αποταμίευση (κατά -2.159 ευρώ), ενώ η μέση ετήσια αποταμίευση για το σύνολο του πληθυσμού ανέρχεται στα 1.076 ευρώ.

• Η μέση ετήσια αποταμίευση των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.248 ευρώ, των μισθωτών σε 542 ευρώ και των αυτοαπασχολούμενων σε 63 ευρώ.

• Το 40% της συνολικής αποταμίευσης προέρχεται από το 1% των νοικοκυριών με τα υψηλότερα εισοδήματα.

• Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν το μικρότερο και σχεδόν μηδενικό ποσοστό αποταμίευσης σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημά τους, ενώ οι συνταξιούχοι είναι η κατηγορία με το μεγαλύτερο ποσοστό αποταμίευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT