Πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο

Πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο

Εντείνονται οι πιέσεις προς τους μεγάλους οφειλέτες — Τέλη Ιουλίου δημοσιοποιούνται τα ονόματα όσων χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Υπό πίεση βρίσκονται οι μεγάλοι οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι ήδη έχουν λάβει μήνυμα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και προφανώς θα ξεκινήσουν και πλειστηριασμοί ακινήτων.

Ηδη η εφορία έχει εκδώσει πρόγραμμα πλειστηριασμών 20 ακινήτων, με τη λίστα να περιλαμβάνει κατοικίες, διαμερίσματα, βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, ακόμη και πάρκινγκ. Οι τιμές πρώτης προσφοράς ξεκινούν από 8.000 ευρώ και φθάνουν στα 5,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στα τέλη του μήνα η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ θα δημοσιοποιήσουν τη λίστα όσων οφείλουν ποσά άνω των 150.000 ευρώ.

Οι πλειστηριασμοί θα επεκταθούν όχι μόνο σε ακίνητα αλλά και σε κινητές αξίες για όσους χρωστούν. Δηλαδή, θα αναζητηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες σκάφη αναψυχής, αυτοκίνητα και γενικότερα ό,τι περιουσιακό στοιχείο διαθέτουν οι οφειλέτες. Οπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 107 δισ. ευρώ, ενώ καταγράφεται σημαντική αύξηση του αριθμού των μεγάλων οφειλετών, με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα της φορολογικής διοίκησης περιλαμβάνει 20 πλειστηριασμούς, οι σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι οι εξής:

• Αγροτεμάχιο 29.280 τετραγωνικών μέτρων με μονάδα παραγωγής επίπλων 2.250 τ.μ. και γραφεία 175 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην αγροτική περιοχή Διαβατών. Τιμή πρώτης προσφοράς 2,29 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου.

• Αγροτεμάχιο με βιομηχανική εγκατάσταση σε έκταση 25,4 στρεμμάτων στον Νομό Βοιωτίας. Τιμή πρώτης προσφοράς 5,6 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου.

• Οικόπεδο 1,2 στρεμμάτων στο Καστρί με οικία 374,20 τ.μ. Τιμή πρώτης προσφοράς 1,43 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου.

• Στις 23 Οκτωβρίου θα βγει επίσης σε πλειστηριασμό μεζονέτα στη Νέα Ερυθραία 800 τ.μ. Τιμή πρώτης προσφοράς 780.000 ευρώ.

Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τα χρέη του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση 40 ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού. Πάντως, με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών μπορεί να επιτευχθεί ακύρωση του πλειστηριασμού.

Σημειώνεται ότι δεν γίνεται κατάσχεση ακινήτων καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κ.λπ.) συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.

Οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή του μέτρου απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

Σημειώνεται ότι με πρόσφατη διάταξη που ψηφίσθηκε από τη Βουλή ορίζεται ότι η εφορία δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις αντικειμένων και περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT