Πυρκαγιές και πλημμύρες ενδέχεται να πλήξουν την ανάπτυξη, λέει η Wood

Πυρκαγιές και πλημμύρες ενδέχεται να πλήξουν την ανάπτυξη, λέει η Wood

Η πρόβλεψή της για 2,8% ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος έχει αρκετές πιθανότητες να υποβαθμιστεί κατά 0,5%, στο 2,3%

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Σοβαρό ενδεχόμενο να «χτυπηθεί» η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας από τα φαινόμενα των πυρκαγιών και των πλημμυρών για μία ακόμη χρονιά «βλέπει» η Wood, η οποία αν και διατηρεί προς το παρόν την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στο 2,8%, παραμένει επιφυλακτική και προειδοποιεί για την πιθανότητα υποβάθμισης, της τάξης του 0,5%. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Wood, η Ελλάδα έχει βγει από τη μακρά περίοδο οικονομικής προσαρμογής που προκλήθηκε από τη δημοσιονομική κρίση του 2010. Οσον αφορά το δυναμικό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ, το υπολογίζει κοντά στο 3% επί του παρόντος, υποστηριζόμενο από τους βελτιωμένους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα και την ευνοϊκή χρηματοοικονομική θέση του δημόσιου τομέα, η οποία στηρίζει το κόστος δανεισμού σε μέτρια επίπεδα.

Οι επενδύσεις, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και ο ισχυρός τουρισμός παραμένουν τα «φωτεινά» σημεία της οικονομίας, κατά τον οίκο. «Φέτος η οικονομία επωφελείται από την εκταμίευση των κεφαλαίων της Ε.Ε., τις ραγδαίες εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων και την ομαλοποίηση της πιστωτικής δραστηριότητας για τις εταιρείες», όπως σημειώνει, αν και κατά την άποψή του το 2024 αποτελεί ένα έτος μετάβασης για τη χώρα. Και αυτό γιατί, πρώτον, τα στοιχεία των καταθέσεων δείχνουν ότι οι εταιρικές καταθέσεις αυξάνονται, αλλά με χαμηλό ρυθμό. Επίσης, ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις είναι ισχυρός, αλλά ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά εξακολουθεί να συρρικνώνεται, αν και λιγότερο έντονα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, οι έρευνες στα νοικοκυριά αναφέρουν υψηλό αντιληπτό και επίμονο πληθωρισμό, που συνεπάγεται περιορισμένη αγοραστική δύναμη, δεδομένου ότι η πλειονότητα των μισθολογικών συμβάσεων συνάπτεται χωρίς αύξηση μισθών, αφήνοντας τα νοικοκυριά με εισοδηματικά κέρδη που προέρχονται από υπερωρίες, πληρωμές μπόνους ή αλλαγές θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή, η αγορά εργασίας είναι υποτονική, με τη διάθεση για προσλήψεις να μειώνεται τον Ιούνιο, αν και το κλίμα του επιχειρηματικού τομέα βελτιώθηκε. «Το ποσοστό ανεργίας δυσκολεύεται να μειωθεί περαιτέρω σε διατηρήσιμη βάση, πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά εργασίας δεν είναι ακόμη πραγματικά ισχυρή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο τουρισμός πάντως, αντιθέτως, φαίνεται να είναι ισχυρός. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι από τις αρχές τους έτους οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 22% έως τον Απρίλιο σε σχέση με τον Ιανουάριο – Απρίλιο του 2023.

Συνολικά, οι δείκτες έχουν σηματοδοτήσει ότι η οικονομία παρέμεινε στάσιμη στην αρχή του έτους, αλλά έκτοτε επιταχύνεται. Αρκετά ωστόσο θα εξαρτηθούν από τα λεγόμενα «καιρικά φαινόμενα». «Πέρυσι, οι εκτεταμένες πυρκαγιές και πλημμύρες επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και υπάρχει κίνδυνος να συμβεί ξανά φέτος», υπογραμμίζει η Wood. Ετσι, όπως προειδοποιεί, η πρόβλεψή της για 2,8% ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος έχει αρκετές πιθανότητες να υποβαθμιστεί κατά 0,5%, στο 2,3%. Δεδομένου του πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός, επιλέγει ωστόσο να περιμένει και να παρακολουθήσει τα εισερχόμενα στοιχεία για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, πριν προσαρμόσει τις προβλέψεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT