Εκκλήσεις ΟΟΣΑ για μέτρα στην αγορά εργασίας λόγω πράσινης μετάβασης

Εκκλήσεις ΟΟΣΑ για μέτρα στην αγορά εργασίας λόγω πράσινης μετάβασης

Ζητάει να στηριχθούν όσοι χάνουν τη δουλειά τους σε κλάδους υψηλών εκπομπών ρύπων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Εκκλήσεις απευθύνει ο ΟΟΣΑ στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ώστε να λάβουν μέτρα και οι πράσινες θέσεις εργασίας να έχουν καλύτερες αμοιβές, αλλά και να εγγυηθούν τους μισθούς για τους εργαζομένους οι οποίοι χάνουν τη δουλειά τους σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας ιδιαίτερα ρυπογόνους. Ειδάλλως, όπως παρατηρεί ο διεθνής οργανισμός, οι ψηφοφόροι δεν θα πεισθούν να συνεχίσουν την πορεία προς το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα των Financial Times. Ο ΟΟΣΑ ανέφερε, επίσης, ότι περισσότερες από το 25% των υφισταμένων θέσεων εργασίας θα επηρεαστούν έντονα από τις κλιματικές πολιτικές, παρότι το συνολικό επίπεδο απασχόλησης μόλις και μετά βίας θα αλλάξει. «Χωρίς πολιτική δράση οι εργαζόμενοι με χαμηλή ειδίκευση και τα νοικοκυριά στις αγροτικές περιοχές θα επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της μετάβασης», δήλωσε ο Στέφανο Σκαρπέτα, διευθυντής του ΟΟΣΑ για την απασχόληση, την εργασία και τις κοινωνικές υποθέσεις. «Οι εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης στα αστικά κέντρα θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα βρεθούν στην καλύτερη θέση για να αποκομίσουν τα οφέλη της μετάβασης σε μη ρυπογόνο οικονομία».

Συνεπώς, τίθενται άμεσα τα ερωτήματα για μια στοιχειώδη κοινωνική δικαιοσύνη, όπως επισημαίνει ο κ. Σκαρπέτα, καθώς και για το ενδεχόμενο υπονόμευσης των πολιτικών πράσινης μετάβασης, όταν το βάρος της δεν είναι ισοζυγισμένο. Η ανάλυση, μέρος της ετήσιας αξιολόγησης του ΟΟΣΑ για τις τάσεις της αγοράς εργασίας, δίδεται στη δημοσιότητα στον απόηχο των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες και αποτύπωσαν την απογοήτευση των ψηφοφόρων από τις πράσινες πολιτικές, που θεωρούνται δαπανηρές για τους καταναλωτές. Τα πράσινα κόμματα έχασαν σχεδόν πλήρως το έδαφος που είχαν εξασφαλίσει κατά την προηγούμενη εκλογική διαδικασία, το 2019. Οι ανησυχίες για το ενεργειακό κόστος αποδείχθηκαν σοβαρές στην πολωμένη προεκλογική εκστρατεία της Γαλλίας, ενώ η μετάβαση της οικονομίας της σε καθαρές μορφές ενέργειας διακυβεύεται εξαιτίας της πολιτικής στασιμότητας που εγκυμονεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Από την πλευρά τους τα συνδικάτα στο Ηνωμένο Βασίλειο πίεσαν τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών να δώσει εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας σε αντάλλαγμα για οποιαδήποτε κρατική υποστήριξη προσφέρεται στη χαλυβουργία της Tata Steel, ειδικά ενόσω η εταιρεία προχωρεί σε λιγότερο ρυπογόνες δραστηριότητες στον χάλυβα στο εργοστάσιό της στο Πορτ Τάλμποτ, στη Νότια Ουαλλία.

Ο Στέφανο Σκαρπέτα δήλωσε ότι 6% των εργαζομένων σε τομείς υψηλών εκπομπών ρύπων, που επρόκειτο να συρρικνωθούν, βρέθηκαν ενώπιον μεγάλων ανισοτήτων αναφορικά με τις εργασιακές τους προοπτικές, διότι αμείβονταν γενικά καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαν σε εναλλακτικά επαγγέλματα. Αυτές οι βιομηχανίες έτειναν, επίσης, να απασχολούν ηλικιωμένους, λιγότερο καταρτισμένους άνδρες σε αγροτικές περιοχές, ενώ οι πράσινες θέσεις εργασίας ήταν επικεντρωμένες στις πόλεις και απαιτούσαν ένταση δεξιοτήτων. Ο ΟΟΣΑ τόνισε ακόμη ότι θα ήταν ζωτικής σημασίας να ληφθούν περισσότερα μέτρα για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους σε βιομηχανίες υψηλών εκπομπών ρύπων, οι οποίοι συχνά βίωναν μια «αλλαγή ζωής» και μακροχρόνια πτώση των αποδοχών τους τα χρόνια μετά την απόλυσή τους. Μια επιλογή θα ήταν να δημιουργηθούν προγράμματα ασφάλισης μισθών περιορισμένου χρόνου, ώστε να διαρκούν τόσο όσο χρειάζονται οι άνθρωποι προκειμένου να αποκτήσουν δεξιότητες και εμπειρία σε νέες θέσεις εργασίας. Τέλος, ο διεθνής οργανισμός κάλεσε τα κράτη-μέλη του να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στους μισθούς και στις συνθήκες εργασίας σε θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν για να εκπληρωθεί ο στόχος για μετάβαση σε οικονομία μηδενικών ρύπων, αλλά προς το παρόν αυτές συχνά δεν είναι ελκυστικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT