Σε πτώση η αγορά ακριβών κατοικιών στη Βρετανία

Σε πτώση η αγορά ακριβών κατοικιών στη Βρετανία

Αποδίδεται τόσο στις φορολογικές πολιτικές του Συντηρητικού Κόμματος όσο και στις προτάσεις των Εργατικών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

Κάμψη στη ζήτηση για πολυτελή ακίνητα διαπιστώνει ο βρετανικός κτηματομεσιτικός όμιλος Winkworth, κάτι που αποδίδεται στις φορολογικές πολιτικές που στοχεύουν σε πλούσιους ιδιώτες και στην πρόταση της νέας κυβέρνησης των Εργατικών να φορολογηθούν τα ιδιωτικά σχολεία.

Τα σφιχτά δημόσια οικονομικά της Βρετανίας σημαίνουν εδώ και αρκετό καιρό ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να επενδυθούν κρατικά χρήματα στη βελτίωση των προβληματικών δημόσιων υπηρεσιών της. Αυτό έχει ωθήσει τις διαδοχικές κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στο κατά πόσον μπορούν να εισπράξουν περισσότερους φόρους από πλούσιους ιδιώτες, και συχνά από την αγορά πολυτελών ακινήτων.

Με τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών να υπόσχεται να αυστηροποιήσει τα φορολογικά «παραθυράκια» που συχνά ωφελούν τους υπερπλούσιους, ιδιωτικές τράπεζες και σύμβουλοι εκτιμούν ότι ορισμένοι μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Winkworth ανέφερε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ότι οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 19% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά ότι υπήρξε κάποια επίπτωση στο ακριβότερο κομμάτι της αγοράς.

«Ο συνδυασμός της κατάργησης του καθεστώτος της μη μόνιμης κατοικίας (non-dom) από το Συντηρητικό Κόμμα, η δηλωμένη πρόθεση του Εργατικού Κόμματος να επιβάλει ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης έχουν επιβαρύνει αυτόν τον τομέα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το Εργατικό Κόμμα προτίθεται να καταργήσει μια εξαίρεση για τα μη κρατικά σχολεία, η οποία σήμερα σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να χρεώνουν 20% ΦΠΑ στα δίδακτρα που λαμβάνουν. Τον Μάρτιο, η τότε συντηρητική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά το φορολογικό καθεστώς του non-dom, το οποίο ωφελεί τουλάχιστον 80.000 άτομα που ζουν στη Βρετανία, αλλά πληρώνουν ελάχιστους ή καθόλου φόρους για τα χρήματα που κερδίζουν στο εξωτερικό.

Οι Εργατικοί προχώρησαν περισσότερο, υποσχόμενοι να τερματίσουν τη χρήση υπεράκτιων καταπιστευμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή του φόρου κληρονομιάς.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση την Τρίτη έδειξαν ότι οι non-doms ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν 8,9 δισ. λίρες σε φόρους εισοδήματος, μισθοδοσίας και κεφαλαιακών κερδών κατά το φορολογικό έτος 2022-2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT