Το αίνιγμα της οικονομίας και η κούρσα Μπάιντεν

Το αίνιγμα της οικονομίας και η κούρσα Μπάιντεν

Tο γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στα πολύ χαμηλά επίπεδα του 4% δεν δείχνει να λειτουργεί θετικά

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Η προεδρική θητεία στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τετραετής. Ο μέσος οικονομικός κύκλος των ΗΠΑ είναι σχεδόν εξαετής και ο μέσος όρος ζωής για έναν Αμερικανό είναι τα 76 χρόνια. Πόσο, άραγε, μπορεί να διαρκεί ο μέσος εκλογικός κύκλος; Αναφορικά με τον νυν πρόεδρο της χώρας, Τζο Μπάιντεν, ηλικίας 81 ετών, αυτός είναι πολύ μεγάλος. Μετά την καταστροφική απόδοση που είχε ο ίδιος στο πλαίσιο της συζήτησης με τον αντίπαλό του, τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, στα τέλη Ιουνίου, η ηλικία του Μπάιντεν αποτέλεσε και τον κύριο στόχο κριτικής. Τη Δευτέρα ο πρόεδρος είχε επικοινωνία με ορισμένους βασικούς πλούσιους δωρητές του για να αμβλύνει τον αρνητικό αντίκτυπο, αλλά, αντ’ αυτού, τελικώς οι χειρισμοί του προκάλεσαν αναστάτωση, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times. O Αμερικανός πρόεδρος έχει εξετασθεί από έναν ειδικό επιστήμονα για τη νόσο Πάρκινσον. Τα κενά του μυαλού που παρατηρούνται στη συμπεριφορά του Μπάιντεν και το ότι μιλάει μόνος του κάποιες φορές έρχονται σε αντίθεση με τον ακλόνητο και σταθερό στόχο του να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ακόμα κι αν το Δημοκρατικό Κόμμα συσπειρωθεί τελικά για να προσφέρει ομοθυμαδόν τη στήριξή του, η ομάδα του Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να υπερασπιστεί μια άλλη εκδοχή της γηριατρικής, κι αυτή η εκδοχή δεν είναι άλλη από την οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στα πολύ χαμηλά επίπεδα του 4%, το οποίο σημαίνει ότι είναι πολύ μειωμένο σε σχέση με τις καταγραφές επί άλλων προέδρων, οι οποίοι δεν επανεξελέγησαν, δεν δείχνει να λειτουργεί θετικά. Πρόσφατα το ποσοστό εμφάνισε άνοδο και, σύμφωνα με τον δείκτη Sahm Recession Indicator της (Ομοσπονδιακής Τράπεζας) Fed Σεντ Λούις, επίκειται συρρίκνωση της οικονομίας εάν ο μέσος όρος τριών μηνών του εθνικού ποσοστού ανεργίας αυξηθεί κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο σε σύγκριση με τον ελάχιστο μέσο όρο από τους προηγούμενους δώδεκα μήνες. Τον Ιούνιο ο αριθμός αυτός ήταν 0,43, οπότε αυτό σημαίνει πως ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της αγοράς εργασίας. Επιπροσθέτως, ο πληθωρισμός ως μέγεθος δεν δείχνει ακριβώς ακίνδυνος. Σίγουρα ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών έχει επιβραδυνθεί πρόσφατα. Συν τοις άλλοις, πρέπει να μην ξεχάσουμε ότι και ο πρώην πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν δημοσίευσε χειρότερα δεδομένα στο μέτωπο αυτό πριν εξασφαλίσει μια δεύτερη τετραετία. Ωστόσο, οι τιμές έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 20% κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν και το συνολικό αποτέλεσμα είναι που αξιολογούν και αισθάνονται οι ψηφοφόροι.

Εάν μια ύφεση η οποία θα βλάψει την αμερικανική οικονομία βρίσκεται προ των πυλών και η αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες χαλαρώσει, τότε οι αυξήσεις των μισθών μπορεί να εξατμιστούν. Κατά συνέπεια, οι αθροιστικές επιπτώσεις του πληθωρισμού θα εξακολουθήσουν να πλήττουν τα νοικοκυριά. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ ανέφερε αυτόν τον κίνδυνο σε μια κατάθεσή του απευθυνόμενος προς τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου την Τρίτη. Η χαλάρωση της αγοράς εργασίας μπορεί να προκαλέσει μια μείωση των επιτοκίων, βέβαια, και κάτι τέτοιο ίσως και να λειτουργούσε βοηθητικά. Η αντίδραση, φυσικά, δυνητικά θα μπορούσε να είναι η εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλότερα επίπεδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει μπροστά του λιγότερους από τέσσερις μήνες μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές τον Νοέμβριο. Τόσο για έναν πρόεδρο όσο και για μια νέα προεδρία, για την οποία ο ίδιος δείχνει μάλλον σε ιδιαίτερα προκεχωρημένη ηλικία για να τη διεκδικήσει, αυτό όλο μοιάζει με έναν κανονικό και πολύ απαιτητικό αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT