Αυξήθηκε ο πλούτος παγκοσμίως, σε συρρίκνωση στην Ελλάδα

Αυξήθηκε ο πλούτος παγκοσμίως, σε συρρίκνωση στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, από το 2008 και μετά έχει μειωθεί κατά περίπου 11%

αυξήθηκε-ο-πλούτος-παγκοσμίως-σε-συρρ-563121043

Ο κόσμος γίνεται πλουσιότερος και αυτό ισχύει όχι μόνο για όσους διαθέτουν ήδη μεγάλο πλούτο, αλλά αποτελεί μια γενικότερη τάση στα περισσότερα μέρη του κόσμου έστω και αν η αύξηση του πλούτου δεν είναι ομοιόμορφη στον παγκόσμιο πληθυσμό. Στη γενικότερη αύξηση του πλούτου δεν συμμετέχει η Ελλάδα, ούτε η Πορτογαλία και η Ισπανία, καθώς η χώρα μας και οι άλλες δύο χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι σαφές ότι φέρουν ακόμη τα σημάδια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους.

Η εικόνα προκύπτει από την έκθεση της UBS για τον παγκόσμιο πλούτο όπως διαμορφώνεται το 2024, σύμφωνα με την οποία στη διάρκεια του περασμένου έτους ο παγκόσμιος πλούτος ανέκαμψε έχοντας αυξηθεί κατά 4,2%. Αναπλήρωσε, έτσι, τη μείωση κατά 3% που είχε προηγηθεί το 2022 και οφειλόταν κυρίως σε μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση του δολαρίου.

Στην έκθεσή της, η UBS διαπιστώνει πως ο παγκόσμιος πλούτος αυξάνεται σταθερά από το 2008 και μετά, αλλά έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησής του σχεδόν σε όλες τις οικονομίες και όλες τις αγορές. Και σε όλες τις κατηγορίες οι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανέλθουν στην κλίμακα του πλούτου παρά να την κατέβουν.

Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία φέρουν ακόμη τα σημάδια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους.

Σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, όμως, η αύξηση του κατά κεφαλήν πλούτου ήταν κατά μέσον όρο ελάχιστη σε δολάρια, ενώ στο νόμισμά τους ο μέσος όρος πλούτου ελαττώθηκε ελαφρώς. Από το 2008 και μετά, οι εξελίξεις στα επίπεδα πλούτου των τριών χωρών αποκλίνουν σημαντικά, με την Πορτογαλία να έχει καταγράψει αύξηση πλούτου πάνω από 80% όταν μετρηθεί σε ευρώ, στην Ισπανία η αντίστοιχη αύξηση να μην υπερβαίνει το 12%, ενώ στη χώρα μας να έχει μειωθεί κατά περίπου 11%.

Οταν, πάντως, υπολογιστεί η λεγόμενη διάμεση αύξηση του πλούτου, αυτή που αποτυπώνει δηλαδή όχι έναν στατιστικό μέσο όρο αλλά μια μεσαία εικόνα, τότε και στις τρεις χώρες η εικόνα δεν είναι ικανοποιητική. Στη διάρκεια αυτών των ετών, η Πορτογαλία κατέγραψε αύξηση του πλούτου κατά 71% αλλά στην Ισπανία η εικόνα αντιστρέφεται αφού καταγράφεται πτώση κατά 7% και στην Ελλάδα η πτώση υπερβαίνει το 30%. Οπως τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης της UBS, η εικόνα αυτή προδίδει πως τα τμήματα του πληθυσμού που έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα πλούτου είναι αυτά που έχουν υποστεί και τη μεγαλύτερη πτώση του πλούτου τους. Κοινός παρονομαστής και στις τρεις χώρες, αν και με σημαντική απόκλιση, είναι επίσης η διεύρυνση της ανισότητας. Στην Ελλάδα η ανισότητα έχει αυξηθεί κατά 17% και στην Ισπανία σχεδόν κατά 20%, ενώ στην Πορτογαλία κατά λιγότερο από 2%.

Η χώρα μας αποτελεί, άλλωστε, εξαίρεση και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εκατομμυριούχων, που αυξάνεται σταθερά στις περισσότερες χώρες. Ειδικότερα υπολογίζεται πως μέχρι το 2028 στις 52 από τις 56 οικονομίες που καλύπτει η έκθεση θα έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων με προσωπικό πλούτο αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Σε Ισπανία και Πορτογαλία, εκτιμάται πως το ίδιο χρονικό διάστημα ο αριθμός των εκατομμυριούχων θα έχει αυξηθεί κατά 10% σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου έτους. Στη χώρα μας, αντιθέτως, αναμένεται να έχει παραμείνει σταθερός. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τέλος, η ανάλυση της UBS καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μέσα στα επόμενα 20 με 25 χρόνια θα κληροδοτηθεί σε επόμενες γενιές πλούτος συνολικής αξίας 83,5 δισ. δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT